- 31 Temmuz 2019 Çarşamba 12:35

Kars Kent Ormanı kaderine terk edildi

A
A
A
Kars Kent Ormanı kaderine terk edildi

Kars’a vatandaşların kullandığı tek mesire yeri olan Kent Ormanı içler acısı durumda bulunuyor.

Kars’a vatandaşların kullandığı tek mesire yeri olan Kent Ormanı içler acısı durumda bulunuyor.


Kars merkeze yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta bulunan Kent Ormanı’nda bulunan kamelyaların çoğunluğu kırıldı. Kamelyalardan geriye ise sadece beton zeminleri kaldı.


Kars Belediyesi bünyesinde bulunan Kent Ormanı özellikle kimliği belirsiz kişi veya kişilerin mekanı haline gelmiş, içkicilerin uğrak yeri olan Kent Ormanı’nda güvenlik görevlisinin bulunmaması ise dikkat çekiyor, özellikle vatandaşlar için hazırlanmış kamelyalar çoğunluğu yerinden sökülmüş, kırılmış ve talan edilerek götürülmüş. Her tarafı çöp yığınlarıyla dolmuş Kent Ormanı’nın akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.


Yetkililerden Kent Ormanı’na sahip çıkmalarını isteyen vatandaşlar, "Kars’ın tek mesire alanı burası, hafta sonlarında buraya geliyoruz. Ama her geçen gün burası yok oluyor. Her tarafta içki şişleri ve çöp, buranın sahibi yok mu? Yazık oluyor, biran evvel burasının koruma altına alınması gerekiyor. Vatandaşların parasıyla yapılan Kent Ormanı adeta çöp depolama merkezi oldu" dediler.


Kars Merkez Dereiçi mevkide bulunan Kent Orman’ında vatandaşlar için kamelyalar yapılmış, çeşitli bölgelerine vatandaşlar su ihtiyaçlarını karşılasın diye çeşmeler konulmuştu. Geçen süre içerisinde kamelyalar ve çeşmeler musluklarına kadar sökülerek tahrip edildi. Masa ve oturakların da kırıldığı mesire alanı yetkililer sahip çıkmasını bekliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-