GENEL - 24 Ağustos 2019 Cumartesi 13:26

Kars’ın savunmasında kullanılan Arap tabya yok oluyor

A
A
A
Kars’ın savunmasında kullanılan Arap tabya yok oluyor

Kars’ın savunmasında kullanılmak üzere Sultan Abdülmecit tarafından 1848-1853 tarihleri arasında yaptırılan Arap Tabya yok oluyor.

Kars’ın savunmasında kullanılmak üzere Sultan Abdülmecit tarafından 1848-1853 tarihleri arasında yaptırılan Arap Tabya yok oluyor.


Atatürk Mahallesi’nde Arap Baba Türbesi önünde bulunan ve kentteki 46 tabyandan en büyüğü olan Arap Tabya ,Doğu’dan gelebilecek Rus saldırılarına karşı Karadağ tepesinin üzerinde geniş bir alana kurulmuş olan tabya defineciler tarafından kazılmış, çobanlar ahır olarak kullanmış, duvarları, kapıları, pencereleri sökülerek adeta talan edilmiş durumda bulunuyor.


Tabya 1855’te Osmanlı-Rus savaşında Şam’dan gelen Arabistan ordusuna mensup askerler tarafından Rus’lara karşı savunulmuş ve savaş sonucu Kars Zaferi kazanıldığı tabyaya. Arap Tabya adı verilen tabyanın biran evvel koruma altına alınması gerekiyor.


Duvarlarındaki kesme taşları sökülen, demir kapıları oksijen kayanlarıyla kesilerek götürülen Arap Tabya, kısa sürede önlem alınmadığı takdirde tamamen yıkılarak kaybolacak.


Arap Tabya’nın durumun içler acısı vaziyette olduğunu ifade eden Adem Alp, “Arkamızda gördüğünüz gibi 1888 yılında yapılan bir tabya, Kars’ın savunmasında büyük önem taşıyan bir yer. Hayvan barınağı haline gelmiş, kapıları kesilmiş, pencereleri yok olmuş. Sökülmeye başlanmış, define avcıları özellikle içerisinde bazı kazılar yapmışlar. Hayvan barınağı haline gelmiş. Umarız ki yetkililer bu olumsuz tabloları ortadan kaldırmak için bir adım atarlar diye düşünüyorum” dedi.


Kars Atatürk Mahallesi, Karadağ Mevkii bulunan ve Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 17.12.1990 tarih ve 596 sayılı kararı ile koruma altına alınan tabya, kimliği belirsiz kişi ve kişilerce tamamen talan edilmiş. Tabya kısa sure de önlem alınmadığı takdirde tamamen yok olacak.


“Kars’ın en büyük tabyası Arap Tabya”


Sultan Abdülmecit döneminde 1848-1853 tarihleri arasında yaptırılan tabya şehirdeki 46 tabyadan en büyük olanıdır. Doğudan gelebilecek Rus saldırılarına karşı Karadağ tepesinin üzerinde geniş bir alana kurulan tabyanın etrafı bastion ‘atnalı’ şeklinde derin savunma mevzileri ile çevrilerek mevzi önleri toprak yığılarak desteklenmiş ve tabya binaları da gizlenmiştir.


Mevzi içerisinde düzgün kesme bazalt taşından tabya giriş kapısı ve sur duvarları oluşturulmuş, buradan içeriye girişte ise dikdörtgen planlı büyük bir askeri kışla yapılmıştır. Karadağ tepesinin batısındaki askeri kışlanın arkasında bulunan ve doğu istikametine uzanan tabya içerisinde toprak altına gizlenmiş birbiri ile bağlantılı ve üzeri tonoz kemerli geniş koridorlardan oluşan depo ve mühimmat yerleri bulunmaktadır.


Tabya 1855 Osmanlı-Rus savaşında Şam’dan gelen Arabistan ordusuna mensup askerler tarafından Rus’lara karşı savunulmuş ve bu savaş sonucu Kars Zaferi kazanılmıştır. Bu sebeple tabyaya Arap Tabya adı verilmiştir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sıcaklar etkiledi yenidünyada hasat erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için ’sarı altın’ olarak dillendirilen Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin’de son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Son olarak özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaştı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasıyla hasat da başladı. Bahçelere giren işçiler meyveleri özenle toplayarak kalitesine göre sınıflara ayırıp, kasalarla hale gönderiyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25-30 üçüncü kalitesi ise 10-15 TL’ye alıcı buluyor. Yenidünya meyveleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Yurt dışına da ihraç edilen meyveler ülkeye döviz kazandırıyor, hem üreticisine hem de çalışanlara ekonomik kazanç olarak dönüyor. İç piyasa ve ihracata gönderiliyor Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın 15 gün önce başladığını belirten üreticilerden Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi. Üreticilerden Azize Aksay ise şu anda yenidünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını, ürünün ve fiyatların şu anda güzel olduğunu kaydetti. Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor Malta eriğini hasat ettiklerini aktaran Halil Keskin de sağlık açısından faydalı olduğundan yurt içi ve yurt dışından taleplerin olduğuna dikkat çekti. Verimin bu sene güzel olduğuna değinen Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye konuştu.