- 07 Mart 2020 Cumartesi 11:31

Kars’ta hayvancılık çalıştayı

A
A
A
Kars’ta hayvancılık çalıştayı

Kars’ta, “Türkiye’nin Buzağı Fabrikası, Bölgenin En Büyük Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı” start aldı.

Kars’ta, “Türkiye’nin Buzağı Fabrikası, Bölgenin En Büyük Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı” start aldı.


Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’nın işbirliği ile Kars Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin katkılarıyla düzenlenen çalıştay Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya, Vali Yardımcısı Tahsin Aksu, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Boşnak, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, KATSO Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, VHO Başkanı Ercan Ödül, akademisyen ve yetiştiriciler katıldı.


Çalıştayın açılışında konuşan AK Parti Kars Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Dünya artık şehirleşiyor, kentleşiyor. Kentleşirken bir de üreten lazım. Kentleşen, teknolojiyi kullanan refah seviyesini yükselten toplumlar, tabi ki daha çok tüketmeye başlıyorlar. Tüketince geriye dönüyorlar, üretene bakıyorlar. Üretenin hergün azaldığını görüyorlar. Oysa bunların bu refah seviyesindeki yükselmeye eşlik edecek bir üretime de ihtiyaç var. Bunu yine köyde duranlar, emek edenler, işin meşekatini çeken üreticiler yapmaya devam ediyor. gelişmiş ülkelerde bizimde örnek aldığımız, belki medeniyetlerini değil ama ekonomik ve teknolojik gelişmişliklerini örnek aldığımız ülkelerde üreticiyi, köylü dediğimiz kırsalda yaşayanların oranı ülkelere göre değişmekle beraber, ortalama yüzde 4,5 civarında, bizim 1950’li yıllarda toplumumuzun yüzde 75’i kırsalda, yani 4’te 3’ü köylerde üretmeye devam ediyor. 4’te biri şehirlerde başka alanlarda biraz kısmen orta halli sanayi de ve biraz da hizmet sektöründe çalışıyor. Yani halen Türkiye’de 5 kişiden 1 tanesi üretici, köylerde ve kırsalda, ama önümüzde örneklerine baktığımız zaman en fazla 15-20 yıl içerisinde bizde de kırsaldaki oran gerçek değer olarak yüzde 10’un altına düşüyor” dedi.


Daha sonra söz alan AK Parti Milletvekili Ahmet Arslan, “Hayvancılığın başkentinde ona uygun üniversitesinin, fakültesinin olduğu bir yerde gerçekten bu çalıştay gecikmiş olarak yapılıyor. Ama yine de zararın neresinden dönerseniz kardır deyip bugün bu süreci başlatmış olmak bizi ziyadesiyle memnun ediyor. O yüzden teşekkür ediyorum. Üniversitemiz ve fakültemizin kıymetini aslında dünya biliyor, Kafkas Üniversitemizi üniversiteler arası sıralamada üst noktalara taşıyan ve orada kalmasını sağlayan Veteriner Fakültemiz elbette ki kuru kuruya fakülte değil, değerli hocalarımız ve değerli hocalarımızın yaptığı çalışmalar. Hayvancılığın değerini hayvancılığın başkenti Kars’ta bunları çıktıya çevirmemiz lazım, sonuçlar almamız lazım onun için de bu çalıştayı yine çok çok önemsiyoruz. Bu yüzden hem Kesimhanemizle hem de Organize Sanayi Bölgemizle birlikte inşallah şehrimizin hayvancılığı çok daha iyi noktalara gidecek, buna hiç şüphe yok. Bugün buradaki çalıştayda çıkan sonuçları bizde alacağız, değerlendireceğiz ve sadece Kars için değil ülkemiz için nasıl faydaya çevirebiliriz bununla ilgili hem yasamada hem de yürütmede gerekli takiplerini yapıp, faydaya çevireceğiz” diye konuştu.


Çalıştayda sırasıyla VHO Başkanı Ercan Ödül, KATSO Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu’da birer konuşma yaptı.


Yapılan konuşmaların ardından çalıştayda Kars’ın hayvancılığı masaya yatırıldı. Çalıştay oturumlarla devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz