KÜLTÜR SANAT - 21 Ocak 2021 Perşembe 14:13

Kars’ta tarihi evler yıkılıyor

A
A
A
Kars’ta tarihi evler yıkılıyor

Kars’ta bulunan çok az sayıda tarihi evler tek tek yıkılarak kayboluyor.

Kars’ta bulunan çok az sayıda tarihi evler tek tek yıkılarak kayboluyor. Kent merkezinde Baltık Mimarisi tarzında yapılan evlerde birçoğu adeta yıkılmamak için direniyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılı için Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamına alınan 15 ilden birisi olan Kars’ta tarihi evler herkesin gözleri önünde yıkılıyor.


Geçmişte Bagratlı Krallığı’na ve Cenub-u Garbi Kafkas Hükümeti’ne; “Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti”ne başkentlik yapmış sınır kenti Kars’ta, sahipleri tarafından sahipsiz bir şekilde bırakılan tarihi evler, önce defineciler tarafında kazılıyor, ardından yavaş yavaş yıkılıyor. Ordu Caddesi üzerinde bulunan tarihi evde yıkılmaya yüz tutan evlerden birisi, içerisi defineciler tarafından kazılan tarihi ev duvarları çatlamış, çerçeveleri kırılarak kaderine terke edilmiş.


Kent merkezinde bulunan ve sahipleri tarafından kaderlerine terk edilen tarihi evlerinin çatı, kapı, pencereleri kırılmış, bir kısmının içerisi defineciler tarafından kazılmış, kalan bir kısmının ise sadece duvarları kalmış, hiş kimsenin sahip çıkmadığı tarihi evler zamanla yıkılarak tarihin karanlıklarında yerini alacak.


Özellikle kent merkezinde bulunan tarihi evlere yetkililerin sahip çıkmasını isteyen vatandaşlar, tarihi evlerin restorasyon yapılarak kent turizmine kazandırılmasını istiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.