GENEL - 14 Temmuz 2020 Salı 23:00

Kars’taki tabyaların içler acısı durumu

A
A
A
Kars’taki tabyaların içler acısı durumu

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tarihçi Yrd.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, tarihin ürkütücü olmadığını, tarihin kendinse yapılan yanlışları ve kendisinden çıkarılmayan derslerin cezasını verdiğini belirtti.


Türkiye’de 46 tabya ile en çok tabyaya sahip olan Kars’ta tabyaların içler acısı durumu tarihçileri endişelendiriyor.


Doç. Dr. Kop, 200 senede yıkılmayan, 6 büyük savaşın hiç birisinde tahrip olmayan tabyaların günümüzdeki halinin gerçekten çok acıtıcı olduğunu söyledi.


“Kars taşların konuştuğu şehir”


Kars gerçekten taşların konuştuğu, özümüzü yitirmediğimiz Ahmet Bican Ercilasun’un ifadesiyle, ‘Türklüğü bağrında barındıran, Anadolu’nun giriş kapısı olan birçok ehemmiyetli, sahip olduğunu dikkat çeken Tarihçi Doç. Dr. Yaşar Kop, “Kars niye bu kadar önemli, çünkü Kars gerek Azerbaycan ile İran arasında, gerekse Kafkasya ile Tiflis arasında geçiş noktası! Şimdi Kars bu kadar ehemmiyetliyken, Kars’ta da birçok tarihi yapı varken ve 700’ün üzerinde tescilli yapı varken, acaba bunlar bugün ne halde onların bir kısmın ı oluşturan tabyalarla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Tabya tabi çoğunuz belki biliyordur ama ben yine de kısaca söyleyeyim. Arapça kökenli bir kelime, tabya özellikle stratejik konuma haiz olan yerlerde savunma amaçlı kullanılan müstahkem mevkiler ve yerlerdir. Kars’ta toplam 46 tane tabyadan bahsetmek mümkün, ama kağıt üzerinde 46 tabya var. Bu 46 tabyanın maalesef 24 tanesine yakınında hemen hemen hiçbirsi yok. 24 tanesinden geriye kalanlardan ise 12 tanesi şuan askeri sınırlar içerisinde, geriye kalan 10 tane tabya da 5’tanesi günümüze kalmış, yani elimizde hiçbir şey kalmamış” dedi.



“Osmanlı-Rus harbinde yıkılmayan, tabyalar günümüzde perişan halde”


Kars’ın 700’den fazla tescilli yapısıyla Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Kop, “Şimdi bu tabyalar niye elzem ki, niye önemli ki, biliyorsunuz bizim doğudaki komşumuz olan Ruslarla tarihten beri gelen yakınlığımız var. İster buna düşmanlık, ister komşuluk, ister savaş ner derseniz diyin, bu boşluğu sizler doldurun. Toplam 16 tane savaş var ve maalesef çoğusun da Ruslar kazanmış. Fakat gerek kazandıklarında, gerek kaybettiklerinde bu tabyalar tarihe ve günümüze çok büyük bir şekilde kanıtlarla günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Bunlar içerisinde özellikle ilkinden bahsetmek gerekirse, Timur Paşa Tabyası var. Daha doğrusu kulesi var. Ve bu bazı kaynaklarda 1722 yılında yapıldı dense de maalesef yanlış bir ifade, 1734 tarihinde 1. Mahmut döneminde yapılan bir yapı, bunu hemen peşi sıra bugün Kanlı Tabya olarak bilinen müzeye çevrilen, akabinde yine Arap tabya, ya da Suvari tabya ve yine Gemli Tabya olarak bildiğimiz yaptırdığı için kendisinin ismiyle anılan Kerim Paşa Tabyası var. Az öncede söyledim, ne dedim dedim ki, ‘taşların konuştuğu bir şehir’ 700’den fazla tescilli yapısıyla Türkiye’de çok önemli bir yere haiz olan bir şehir, ama gelin görün ki o 16 tane büyük savaşta, hele ki sonlara doğru özellikle 1828-29 Osmanlı-Rus Harbi akabinde Osmanlı Devleti’nde ilk ve tek unvan alan Kars’ın 29 Eylül 1855 tarihinde ki o muhteşem zaferi, gerekse 40 yıl Rusların eline geçtiğimiz o kara günlerin, kara yılların başlamış olduğu Osmanlı 93 harbi olarak bildiğimiz Osmanlı-Rus harbinde yıkılmayan, maalesef bu tabyalar günümüzde perişan bir halde” diye konuştu.



“Tarih kendisinden çıkarılmayan derslerin cezasını verir”


Tabyaların perişan bir halde olmasının birçok sebebi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yaşar Kop, “Elbette ki bunun birçok sebebi var. Birinci sebebi Tarihe olan ilgisizliğimiz, ikincisi geçmişimize olan saygısızlığımız, üçüncüsü ise dünyalık sevgimiz. Üzerinden 200 sene de yıkılmayan o 16 tane büyük savaşın hiç birisinde hele ki son 6-7 savaşta tahrip olmayan bu tabyaların günümüzdeki bu hali gerçekten çok acıtıcı. Tarih insanlara gerçekten ceza vermez. Tarih korkutucu değildir. Tarih ürkütücü değildir. Ama tarih kendisine yapılan yanlışları ve kendisinden çıkarılmayan derslerin cezasını verir” şeklinde konuştu.


Aynı bölgedeki birçok tabya ise çobanlar tarafından hayvan barınağı olarak kullanılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri belli oldu Bu yıl 14. kez düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri açıklandı. 2023 yılında doktora teziyle Alper Can, yüksek lisans teziyle de Ramazan Buldu başarı ödülüne değer bulundu. Bursa’nın doğal ve kültürel varlıkları ile tarihi, sosyal ve ekonomik süreçlerinin incelenip, araştırılmasını özendirmek hedefiyle Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi’nin 2010 yılından bu yana düzenlediği Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri 2023’ün kazananları açıklandı. Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Tülin Vural Aslan, Prof. Dr. Alparslan Türkkan, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, Şafak Baba Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu, doktora kategorisinde 10, yüksek lisans kategorisinde 38, akademi dışı kategoride 1 olmak üzere 49 eseri değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda seçici kurul, doktora kategorisinde “Güney Bithynia’da Bir Kent: Prusa Ad Olimpium” başlıklı teziyle Alper Can’ı ödüle değer gördü. Yüksek lisans kategorisinde “İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Yükselmesinin Kıyı Kırılganlık Analizi: Bursa Örneği” başlıklı teziyle Ramazan Buldu ödüle değer görülürken, akademi dışı kategoride kurul üyeleri, başvurular arasındaki eserler arasından ödüle değer eser bulamadı. Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri Ödül 29 Nisan Pazartesi günü Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.
Balıkesir Manyas Belediye Karate Takımı, 3 kupa ile döndü Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Minikler Karate Şampiyonası’na 53 İl 220 Kulüp ve bin 118 sporcu katıldı. Manyas Belediye Spor Kulübü altı sporcu ile katıldığı turnuvada, 3 kupa birden kaldırdı. Manyas Belediye Karatespor kulübü, 220 takım arasında Isparta Karakaş Spor Kulübü ile Türkiye üçüncüsü oldu. Sporculardan, 10 yaşındaki Ceydanur Mira Ören, 37 kilogram kumite dalında Türkiye Şampiyonu, 10 yaşındaki Egemen Er, kata dalında Türkiye ikincisi ve 7 yaşındaki Abdullah Şimşek kata dalında Türkiye üçüncüsü oldu. Milli takıma seçilen 2 sporcu Haziran ayında yapılacak olan Balkan Şampiyonası’nda Türkiye’yi ve Balıkesir’i temsil edecek. Sporcuları başarılarından dolayı kutlayan Manyas Kaymakamı Emre Yeşil, 23-Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında kendilerine plaket ve armağanlarını verirken, "Bu başarılarınız ve Milli Takıma seçilmeniz ile ilçemizin gurur kaynağı oldunuz. Biz sizlere her türlü desteği vereceğiz. Bu konu da biz hazırız, sizlerden de ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi şampiyona da en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyorum” dedi. Karate Takımı antrenörleri Cenk Dere ve Emrehan Egen kendilerinden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Manyas Kaymakamı Emre Yeşil ile Manyas Belediyesi’ne, Manyas Gençlik spor İlçe Müdürü Kudret Egen’e, Manyas Belediyespor Başkanı Hasan Demircan’a ve kendilerine güvenerek sporcuları kilometrelerce uzağa gönderen velilere teşekkür etti.