EKONOMİ - 26 Mart 2019 Salı 18:09

Bakan Pekcan: “TARA sistemi ile bir mal ithal ederken ne kadar vergi varsa görülebilecek”

A
A
A
Bakan Pekcan: “TARA sistemi ile bir mal ithal ederken ne kadar vergi varsa görülebilecek”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarife Arama Sistemi’ni (TARA) getirdiklerini belirterek, “Bir mal ithal edeceksiniz.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarife Arama Sistemi’ni (TARA) getirdiklerini belirterek, “Bir mal ithal edeceksiniz. Bunda ne kadar gümrük vergisi var, ne kadar ek vergi var, ne kadar damping var, ne kadar gözetim var, onu hiç kimseye danışmadan kendinizde sistemde görebileceksiniz” dedi.


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ile Kastamonu Ticaret Borsası tarafından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) konferans salonunda düzenlenen “Bölgesel İstişare” toplantısına katıldı. Burada işadamları ve esnafla bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarife Arama Sistemini (TARA) getirdiklerini belirterek, “Gümrüklerde özellikle malın ismi ile beraber girdiğiniz anda bir mal ithal edeceksiniz. Bunda ne kadar gümrük vergisi var. Ne kadar ek vergi var. Ne kadar damping var. Ne kadar gözetim var. Onu hiç kimseye danışmadan kendinizde sistemde görebileceksiniz. Yarında anons edeceğiz ama Kastamonu’nun bir önceliği olmuş olsun. Gümrüklerde dijitalleşmeye bir adım daha atacağız inşallah yarın. Artık kağıtsız gümrüğe doğru gidiyoruz Allah’ın izniyle” dedi.



“35 yeni Türk Ticaret Merkezi açmayı planlıyoruz”


35 yeni Türk Ticaret Merkezi açmayı planladıklarını söyleyen Ticaret Bakanı Pekcan, “Bunun dışında bankalardan yararlanmak üzere Exim Bankada sadece bir merkezi koymayıp Anadolu’ya yaymayı hedefliyoruz. Bu sene içinde 8 şube, 15 irtibat ofisi açtık. 2019’un sonuna kadar inşallah 20 şube, 20 irtibat ofisi açacağız. Yani ihracatımızı esnafa, kadın ve genç girişimcilere yaymak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık bakanlıktan randevu alayımda kimi yakalarsam demiyorsunuz çünkü benim genel müdürlerimde, genel müdür yardımcılarımda burada. Sadece biz bugün geldiğimiz için artık bakanlık olarak biz il il firmaların kapılarını çalıyoruz. Onların taleplerini, önerilerine değiniyoruz. Hatta onların haberi yoksa da bizim desteklerimizi de onlara anlatıyoruz. Yani artık bakanlık sizin ayağınıza geliyor. Bu doğrultu da çalışmalarımızı biz seçim sonrası da mümkün olduğu kadar istişare toplantılarında yapmak üzere gayret edeceğiz. Ayrıca 35 yeni Türk Ticaret Merkezi açmayı planlıyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Daha çok ülke, yöresel ve talep odaklı oluyor bu çalışmalarımız. İhracatımızın KOBİ’lere, esnaf, sanatkarlara yaymak için esnaf, sanatkara göre pazara giriş pazarlama ve markalaşma projesi başlattık. Ayrıca esnaf, sanatkarımıza yönelik e-ticaret, e-ihracat eğitimleri veriyoruz isteyen herkes bunlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca dünyada küresel ekonomiye yön veren büyük şirketlerin kurucusu genç girişimciler. Biz bu doğrultuda kadın ve genç girişimcilerimizin önünü açmak, onlara desteklerimizi anlatmak, onlarla daha yakın olabilmek için bakanlığımız ihracat genel müdürlüğü bünyesinde kadın ve genç girişimciler ihracat daire başkanlığını kurduk. Buradan da her türlü desteği alabilecekler. Kadın ve genç girişimciler için bakanlığımız arasında bir hat açmış olduk. Onlarla ilgili de uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi projesini de başlatmış bulunuyoruz kadın ve genç girişimcilerimiz ile beraber” dedi.



“Exim Bank, 2018’de ihracatımızın yüzde 26’sını finanse etti”


Exim Bank’ın 2018’de ihracatın yüzde 26’sını finanse ettiğini açıklayan Bakan Pekcan, “Exim Bankasından daha esnek bir yapıya kavuşturulması, ihracatçılarımız ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ama ben burada bir kez daha altını çizmek istiyorum. Exim Bank herhangi bir kamu bankası değil ihracat, kredi bankası. OECD kurallarına göre çalışır. Sadece ihracatı finanse eder. Ama bu doğrultu da bize gelen taleplerde baktığımız zaman gemi, inşaat müteahhitleri, uluslararası ihalelerinde teminat sorunları çıkar geçtiğimiz günlerde. O yönde de bir çalışma başlattık. İhracat taahhütlü olmak kaydıyla katkı sağlayacağız. Exim Bank’ta hedefimiz KOBİ’lere yaymaktı. Yüzde 60’larda olan KOBİ oranını yüzde 70’e getirdik. İnşallah bu sene sonuna kadar da yüzde 75’e getireceğiz. Exim Bank, 2018’de ihracatımızın yüzde 26’sını finanse etti. 2019’da da bu oranı yüzde 27, 28’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Exim Bank’ın ihracat desteklerini 44,2 milyar dolardan yüzde 10 artışla 48. 4 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Exim Bank’tan faydalanan firma sayısında hedefimiz birinci yüz gün itibariyle 11 bin firmaya ulaşmaktı. 11 bin 72 ile 2018 ’i kapattık. İnşallah 2019’da da 12 bin 500 firmamıza ihracat finansmanlarından yararlandıracağız. Dış ticareti kolaylaştırmak için dijitalleşmeye önem verdik” diye konuştu.



“Hak Kayıt Sistemiyle mobil uygulamayı geliştirdik”


Hal Kayıt Sistemi mobil uygulamasıyla ilgili geliştirdiklerini söyleyen Bakan Pekcan, “Her ürün için bir kimlik kartı vazifesi görüyor. Artık üreticisi kim, nerede üretilmiş, kim tarafından ilk üreticiden kaça satılmış ondan sonraki aracılarda kaça satılmış ve şu anda sizin markette bunun fiyatı nedir? Hepsini kare kodlu uygulama ile telefonunuzdan indirip görebiliyorsunuz. Bunun dışında tavsiye hizmetlerinden satışlar vardı. Biz her gün aşağı, yukarı olan E-İhalede yüz araç satıyoruz. Elektronik eşya satıyoruz. Her türlü eşya satıyoruz. Tasfiyede kalmış eşyalarda ve bununla ilgili üç gün açık ihale de kalıyor 3 günde ihale süreci devam ediyor. Buradaki araçları da gelip yerinde görebiliyorsunuz. Muhammen bedelini yüzde 25 altında ihaleye çıkıyoruz. Mobil uygulaması var. Cep telefonundan istediğiniz her yerden girebiliyorsunuz. Muhammen bedelinin yüzde 10’lu civarında transfer yapıyoruz. İhale beş dakika sonra sona eriyor. 3 gün sürüyor yalnız. 3 günün sonunda kazanamadıysanız teminat için yatırdığınız ücret anında iade ediliyor” şeklinde konuştu.



“Türkiye’de ilk defa dış ticaretin milli gelire oranı yüzde 50’ye ulaştı”


Dünya ekonomisinin çok zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Bakan Pekcan, “Küresel ekonomi küçülüyor. Yüzde 4’ten yüzde 3 onda 7’ye revize ettiler. Ve Şubat 2019’da bir kere daha revizeye ihtiyaç olduğunu bildirdi Dünya Ticaret Örgütü. Bunun dışında küresel büyümeyi 3 onda 9, 3 onda 7’yi en son 3 buçuğa revize etti. Avrupa Birliğinin büyümesi gibi bizim en büyük ticaret ortağımız yüzde 52’lerde. Yüzde ikiden 1,6’ya geldi. Almanya’nın büyümesi bir nokta 10’da 3’te. Bizim en çok ihracat yaptığımız Almanya aralık ayı ithalat rakamı yüzde dört onda yedi düştü. İkinci en büyük ihracat yaptığımız İngiltere’nin Aralık Ayı ithalatı da yüzde dört nokta ikide düştü. Bunları neden söylüyorum. Biz dünyanın aksi yönüne gidemeyiz. Dünya nereye gidiyorsa bizde bundan öyle ya da böyle ülke olarak etkileneceğiz. Buna rağmen 2018’i 168 milyar dolar gibi Cumhuriyet tarihinin rekor bir rakamı gibi bir rakamla kapattık. Bundan da önemlisi biz ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 75’lerde kapadık. Buradaki amacımız 2019’daki önceliğimiz ihracatın ithalatı karşılama oranının artması. Ve bütün stratejilerimizi, çalışmalarımızı bu yönde devam ettiriyoruz. Amacımız sadece ihracat attırmak değil ihracatın ithalatı karşılama oranını karşılama. Dünya ticareti güç kaybediyor. Küresel ticaretin, küresel ekonomiye oranı 2008’de yüzde 61’lerde iken yüzde 58’e düştü. Türkiye’de de ilk defa dış ticaretin milli gelire oranı yüzde 50’ye ulaştı. Bu çok büyük bir başarı. İnşallah bundan sonra da devam edecek. Aynı zamanda ülkenin büyümesine katkı veriyoruz. Üst ticaret rakamlarına baktığınız zaman üçüncü çeyrekte dış ticaret rakamlarının Türkiye’nin büyümesine katkısı yüzde 6.73, dördüncü çeyrekte bu rakam dokuz onda yedi. Evet, Türkiye’nin büyümesi küresel ekonomiden de Ağustos, Eylül ayındaki kur fırtınasından da etkilenerek 2,6 olarak gerçekleşti. Ama dış ticaretin buna katkısı dört onda iki” ifadelerini kullandı.



Kastamonulu işadamlarından 1 milyar dolar ihracat sözü


Bakan Pekcan, konuşmasında Kastamonulu işadamlarından bu yıl içerisinde 1 milyar dolar ihracat yapma sözü aldı. İşadamlarına ihracatı 1 milyar dolara çıkarmaları noktasında söz alan Bakan Pekcan, şöyle konuştu:


“Kastamonu’nun ihracatına baktığımızda buraya kadar geldiğimize değsin. 128 milyon dolar yani bu milyar doların altından bir rakam ben Kastamonu’ya yakıştırmıyorum. Size de yakıştırmıyorum. Her türlü desteği veriyoruz bakanlık olarak geldik ne istiyorsunuz diyoruz. Size ihracatçı olun diyoruz. Bir hedef koymamız lazım. Hedefsiz insan bir yere gidemez. Önce bir hedefimiz olacak. Hedefimizi gerçekleştireceğiz.”


Bakan Pekcan’ın konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat’ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney’in yaptığı (Yurt Dışı Firar) "Odacılar" olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildiğini belirterek Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat’ın da aralarında bulunduğu 34 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz Milletimizin Bilmesini İsterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya operasyonla ilgili şu detayları paylaştı: "Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının desteğiyle Batman İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu; Batman merkezli Adana, Aydın, Mersin, Hakkâri, Van, Mardin ve İzmir’de eş zamanlı olarak düzenlenen “Mahzen-30” operasyonlarında “Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçunu örgütlü olarak işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Sosyal medya üzerinden sahte kiralık Bungalov ev ilanı vererek dolandırıcılık yaptıkları, mağdurlardan elde ettikleri gelirleri önce yasal bahis platformlarındaki hesaplara, daha sonra bahisten kazanılmış gibi gösterip kendi banka hesaplarına aktararak paranın izini kaybettirmeye çalıştıkları ve toplam 18 bin 635 vatandaşımızı mağdur ettikleri tespit edildi. MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucu; suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması kapsamında; ilk belirlemelere göre 34 milyon 530 bin TL değerinde işlem hacmine sahip, şüphelilere ait 1.283 banka hesabına el konuldu. Operasyonlarda; ruhsatsız tabanca, çok sayıda cep telefonu, sim kart, banka ve kredi kartı ile çok sayıda dijital materyale el konuldu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren Kahraman Jandarmamız ile MASAK çalışanlarını tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.