GENEL - 12 Ocak 2021 Salı 13:51

Başkan Altıkulaç: “Devrekani’de konut inşaatı yüzde 30 arttı”

A
A
A
Başkan Altıkulaç: “Devrekani’de konut inşaatı yüzde 30 arttı”

Devrekani Belediye Başkanı Dr.

Devrekani Belediye Başkanı Dr. Engin Altıkulaç, koronavirüs salgınıyla birlikte ilçede ikamet edenlerin sayısının arttığını belirterek, doğal yaşamın tercihi sebebiyle bu sene inşaat sektöründe yüzde 30 oranında artış yaşandığını kaydetti.


Çalışmalar hakkında bilgi veren Devrekani Belediye Başkanı Dr. Engin Altıkulaç, “Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili iki aşamamız kaldı; mera vasfının kaldırılması için bakanlıktan onay bekleniyor daha sonra müteşebbis heyet katkı payları yatırılacak. Bu işlemler bittikten sonra Tarım ve Orman Bakanlığımızın önüne kuruluş protokolünü koyacağız. 2021’e girmeden işlemleri yapmayı planlıyoruz. Bakanlığın imzasından sonra resmi olarak Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmuş olacak. Kastamonu kalkınmada öncelikli iller arasında olduğu için strateji başkanlığından yapım ile ilgili ihale isteyeceğiz. İhaleyi kazanan müteahhit firma çalışmaları tamamlayarak bize teslim edecek” dedi.


Korona virüsün hayatın gıdasız olmadığını insanlara öğrettiğini ifade eden Başkan Altıkulaç, “Ülkenin nüfusu her geçen gün artıyor. Artan nüfusu bizim bir şekilde doyurmamız lazım. 28 bin büyükbaş hayvanın yetiştirilmesi ön görülüyor. Bir hayvanın ortalama karkas ağırlığının en kötü ihtimal 300 kilogramdan hesaplar ve senede 2 besi yapıldığını düşünürsek, ortalama 15 bin ton et üretimi olacak. Hayvancılık sadece et üretmek değil. Bunun bir de yan ürünleri var. Organize sanayi bölgesi faaliyete geçtiğinde yaklaşık 600 kişinin istihdamı ön görülüyor. Sadece Devrekani anlamında değil bölgesel olarak da topraklar katma değer kazanacak. Yem bitkisi, samanı, otu derken bir tedarik zinciri oluşacak. Hayvanların gübresinden kurulacak biyogaz tesisi ile de Devrekani’nin ihtiyacının iki katı kadar elektrik üretilecek” diye konuştu.


Yeni isale hattının 50 yıllık su ihtiyaçlarını karşılayacağını belirten Başkan Altıkulaç, “İlçeye gelen 3 su kaynağımızın gerek uzak mesafede bulunması gerekse kaçakların olması sebebiyle olumsuzluklar yaşıyorduk. O bağlamda Kulaksızlar Barajından yeni isale hattını döşedik. Yeni isale hattı ilçenin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak potansiyelde. Şebeke ile ilgili alakalı deformasyonları ise kanalizasyondan dolayı kullanılan krediyi ödedikten sonra işleme alabileceğiz. Şebekeyi revize etmemiz için 20 milyon lira civarında bir kaynağa ihtiyaç var. Masraflarımız da minimalize ediyoruz. Önümüzdeki günlerde belediyemize her ay 52 bin lira gibi bir yük getiren içme suyu terfi merkezindeki enerji harcamasını milimize etmek için çalışacağız. Yeni yaptığımız isale hattında güneş panellerinden yararlanarak enerji üretip, o enerjiyi şehrin su şebekesinde kullanılan motorlar için kullanmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.


Devrekani’de korona virüs nedeniyle nüfusun arttığını ve bu yüzden yüzde 30 oranında inşaat alanında artış yaşandığını söyleyen Başkan Altıkulaç, “Bütçemizi disiplinize ederek karlılık sağlama hedefindeyiz. Kastamonu’da merkez ilçe ve Devrekani’de birinci sınıf ruhsata sahip mezbahana bulunuyor. Hayvan kesimlerini, et tüccarlarını ilçemize getirmeye çalışarak mezbahana anlamında karlılığımızı artırmaya çalışıyoruz. Onun haricinde inşaat sektörünün hızlanması ile alakalı başta imar revizyonundan sonra atık arsaların insanlara satılmasından kaynaklanan gelirimiz oldu. Salgının baş göstermesiyle birlikte insanlarda doğa ile iç içe kalma isteği oluştu. İstanbul’da yaşayanların ata toprağına dönüşü hissedildi. Devrekani’deki inşaatlaşma oranı geçen yıl baz alındığında yüzde 30 oranında arttı. Birçok sektör olumsuz etkilense de inşaat sektöründe faaliyet gösterenler hareketlilikten memnun. Doğalgaz ağı ilçenin yüzde 98’ine ulaştı evlerde kullanım oranı ise yüzde 50’nin üzerine çıktı. Yaşam konforunu artırdı” ifadelerini kullandı.


Başkan Altıkulaç, şöyle konuştu: “Belediyemizin en önemli gelir kaynaklarından biri İller Bankası katkı payı. Bu da nüfus oranına göre veriliyor. Devrekani nüfusunun 4 katı İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da Devrekani nüfusuna kayıtlı 51 bin seçmen bulunuyor. Bunların yarısı da yılın altı ayını Devrekani’de geçiriyorlar. Yaz aylarında nüfusun kalabalıklaşmasıyla maddi imkansızlıklar sebebiyle hizmette sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun için gurbette bulunan hemşerilerimizden ikametlerini Devrekani’ye aldırmaları konusunda ricacıyız. Nüfusumuzun artması demek hizmet kalitemizi artıracak."


“Salgın birçok alanda geri kalmamızı sağladı. Devrekani’de bu sene 29 bin metrekare parke, 7 kilometre bitümlü yol, 8 kilometre birinci sınıf satıh kaplaması gerçekleştirdik. Kaldırım düzenlemeleri ve aydınlanma ekipmanlarıyla birlikte bir şehir görüntüsü kazandırdık. Bu görüntüyü bozmamak adına da ağır tonajlı araçlar için de alternatif güzergahlar belirledik. Gençlik Merkezimize şu anda yönetici atama aşamasındayız. Gençlik ve Spor Bakanlığımız aktardığı 2 milyon 50 bin lira bir ödenek ile ilçe stadyumumuz rehabilite edilecek. İhalesi gerçekleşti; çim döşeme, tribün, soyunma odaları yapılacak ve stadyumun etrafı komple rehabilite edilecek Göreve başladığımızda ilk işimiz sosyal hizmetler birimimizi kurmak oldu. İhtiyaç sahibi kişilerimizin işlemlerini kolaylaştırıyoruz. Kültür ve sanat faaliyetlerimize salgın sebebiyle ara vermek zorunda kaldık. Virüsün tamamen bitmesiyle şehir içi ve şehir dışı gezilerimiz, tiyatro etkinlerimiz devam edecek. Belediyecilik hizmet ağımız genişleyecek.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Yumurta tavuğu dağıtımında uzun kuyruklar oluştu Ziraat Odası tarafından Düzceli çiftçilere tavuk dağıtımı yapıldı. Yumurta tavuğu dağıtımında uzun kuyruklar oluştu. Düzce Ziraat Odası tarafından çiftçilere destek olmak amacıyla yapılan çalışmada 5 bin adet Ataks cinsi yumurta tavuğu dağıtıldı. Sabah saatlerinde başlayan tavuk dağıtımında tavuklarını almak isteyen Düzceli çiftçiler Ziraat odası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, 170 TL’ye tavuk almak için bekledi. 3 Yıl yumurta veriyor Türkiye’de üretimi yapılan yerli Ataks tavuğu Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilirken 3 yıl kadar yumurta veriyor. Hastalıklara karşı dirençli, iklim şartlarını karşı dayanıklı olduğu bilinen Atkas tavuklarının yumurta rengi ise beyaz-kremsi renk şeklinde görülüyor. Yıllık yumurta verme ortalaması ise 240 ile 270 civarında oluyor. Çiftçimizin ihtiyacını karşılıyoruz Tavuk dağıtımı ile ilgili konuşan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, alışkanlık haline gelen civciv dağıtımını bu yıl tavuğa çevirdiklerini belirterek şunları söyledi; “Çiftçilerimize her yıl civciv dağıtıyorduk, bu yıl 3 aylık olarak 5 bin civarı tavuk dağıtımı yapacağız. Buda Düzce’ye 5 bin tavuğun girmesi demektir. Bu bir projedir. Çiftçilerimize katkımız olsun diye böyle bir çalışma yaptık. Talep olduğu sürece de dağıtıma devam edeceğiz. Bizim tahminlerimizde de fazla talep oldu. Bu talep çiftçilerimizin ihtiyacı olduğunu gösterdi. İhtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bu tavuklar yumurta tavuğudur. Düzce’mize her gün 5 bin yumurta girişi bu tavuklarla mümkün olacak. Karadeniz bölgesinde uygun olan Ataks cinsi tavuklar 170 TL’den çiftçimize veriyoruz." Tavuk almak için bekleyen Sinan Korkmaz ise; “Yeğenim ile birlikte tavuk alamaya geldik. Yumurtası ile doğal beslenmek için. Market yumurtası yerine kendi ürünlerimizi yetiştirmeyi tercih ediyoruz. 10-12 Tavuk almayı düşünüyorum”dedi. (SA-ALI-
Aydın Aydın inciri için zorlu mesai başladı Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da sarılop incirinin üretimi için çiftçilerin zorlu mesaisi başladı. Küresel iklim krizi nedeniyle toprağın tavının kaçmaması için adeta zamanla yarışan Aydınlı çiftçiler, Aydın dağlarını ilmek ilmek işliyor. Traktör işlemediği için atlarla sürülen arazilerde eli kolu tutan herkes toprağı en iyi şekilde işlemek için çalışıyor. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip illerin başında gelen Aydın’ın incir üretimi yapılan sarp arazilerinde motorlu taşıtlar iş görmediği için halen toprak karasabanla işleniyor. Her türlü teknolojik imkana ve ekonomik güce sahip olmasına rağmen köylüler yamaç olan arazilerini sadece atlarla sürüp işleyebilirken, bir çift at ile çalışanlar aylık 75 bin TL ile 90 bin TL arasında kazanıyor. Çalışan herkese adeta mühendis maaşından fazla ücret ödenen Aydın dağlarında çalışan da çalıştıran da durumdan memnun iken çiftçilerin en büyük sorunu dolgun ücrete rağmen çalışacak kişi bulunmaması. Büyük Menderes Nehri’nin kuzey ve güney yamacında bulundan verimli Aydın dağlarında motorlu araçların iş görmemesi nedeniyle halen atlarla toprağı işlemek zorunda olduklarını belirten çiftçi Hayati Kuruş, bu işe hevesli olan kardeşi ile mesai yaptıklarını belirtti. Küresel iklim krizi nedeniyle son yıllarda mevsimlerin değişerek iklim şartlarının kıştan direkt yaz mevsimine döndüğü için toprağı işleme süresinin azaldığını belirterek adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Boyundan büyük sabanla toprağı işliyor Son yıllarda incir ve zeytinyağı fiyatlarının adeta altınla yarışması nedeniyle tarım sektöründe çalışmanın daha cazip hale geldiğini belirten ve küçük yaşına rağmen mahareti ile görenleri şaşırtan 14 yaşındaki Tunahan Kuruş, boyundan büyük işi başarıyor. Çocukluğundan beri tarla bahçe işlerinin içinde olduğunu belirten Küçük Tunahan, babasının kendisine hediye ettiği atlarla boyundan büyük sabanı atlara koşup çift sürüyor. Aylık 75-90 bin TL arasında para kazandığını ve halinden memnun olduğunu belirten Tunahan, görenlerin şaşırdığını söyledi. Kendisinin çift süreceğine inanmadığı için çalışırken izlemeye gelenlerin bile olduğunu belirten Tunahan Kuruş, çalışıp kazanmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Kardeşi ile birlikte dağlarda çift süren 24 yaşındaki Hayati Kuruş ise, mesleği babasından öğrendiğini çok meraklı ve istekli olduğu için kardeşine de öğrettiğini belirterek, “Aydın dağlarında üretim yapmak arazi yapısı nedeniyle zor. Yamaç olduğu için traktörün işlemediği bu incir bahçelerini atlarla sürüyoruz. Kardeşim Tunahan, bu işe çok meraklı ve oldukça da becerikli. Israrla kendisine at alınmasını istedi. Bizler gibi o da atlarla çift sürüyor” diye konuştu.
Düzce Düzceli atıcılardan tam isabet Atıcılar, hedefi 12’den vurarak, Türkiye şampiyonasına gitme hakkı kazandı Türkiye Atıcılık federasyonu tarafından organize edilen Havalı Silahlar Bölgesel Atıcılık Bölgesel Egemenlik Kupası’nda Düzceli sporcu gençler hedefini tam vurarak Türkiye Şampiyona’na gitme hakkı kazandı. Düzce Atıcılık ve Avcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler, atıcılıkta Türkiye’nin en iyisi olacak sporcuları yetiştirmek için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Düzce, avcılık ve atıcılık alanında genç yeteneklerin gelişimine tanık oluyor. İl Temsilcisi Ali Süler’in rehberliğinde, Düzce’nin genç erkek ve kız atıcıları, Sakarya’da düzenlenen Bölgesel Egemenlik Kupası’nda önemli başarılar elde etti. Genç kızlar kategorisinde Hayrunisa Gözütok bölge şampiyonu oldu. Ayrıca şampiyona sonunda genç erkekler kategorisinde Bülent Eryakalı, genç kızlar kategorisinde ise Şeymanur Koyuncu, Hayrunnisa Gözütok ve Tuğçe Nurşar Trabzon’da yapılacak olan Türkiye Şampiyonasına gitmeye hak kazandı. Derece yaparak başarı kazanan genç sporcular Haziran Ayı’nda Trabzon’da yapılacak olan Türkiye Havalı Silahlar Şampiyonası’nda Düzce’yi temsil edecek. Atıcılık ve Avcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ali Süler yaptığı açıklamada; “Bu başarı, sadece bireysel yeteneklerin bir göstergesi değil, aynı zamanda Düzce’nin sporcuları destekleme ve onları ulusal düzeyde rekabet edebilecek seviyeye getirme konusundaki kararlılığının da bir kanıtıdır. Ben ve ekibimin özverili çalışmaları, genç sporcuların yeteneklerini keşfederek potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına imkan tanımaya çalışıyoruz. Düzce’nin genç atıcıları, disiplin, odaklanma ve tutkuyla donatılmış olarak, gelecekteki yarışmalarda daha da büyük başarılar elde etmeye hazır görünüyor. Onların bu başarısı, diğer genç sporcular için de ilham kaynağı olacak ve Düzce’nin avcılık ve atıcılıkta bir merkez olarak ününü artıracaktır. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim” dedi.
Trabzon Batista Mendy, Trabzonspor’un savunma ve orta sahadaki jokeri oldu Trabzonspor’un sezon başında Fransa’nın Angres takımında transfer ettiği Batista Mendy, hem savunmada hem de orta sahada forma giyerek bordo-mavili takımın jokeri oldu. Trabzonspor, sezon başında Fransa’nın Angers SCO takımında 4 milyon 400 bin Euro bedelle transfer ettiği Batista Mendy’le, 4+1 yıllık sözleşme imzalamıştı. Mendy, hem savunmada hem de orta sahada görev alarak Ranz Beckenbauer, Philipp Lahm, Carles Puyol gibi defans, orta saha ve kanatlarda oynadıkları maçlarla takımlarında ’elmas’ olarak tabir edilen yıldız futbolcuların izinden gidiyor. Trabzonspor’un eski teknik direktörü Nenad Bjelica döneminde ön libero bölgesinde değerlendirilen Batista Mendy, Abdullah Avcı’nın takımın başına gelmesiyle defans, ön libero ve merkez orta sahada forma giydi. Son haftalarda stoper bölgesinde oynayan Fransız oyuncu, Trendyol Süper Lig’de ve Ziraat Türkiye Kupası’nda toplam 32 müsabakanın 11’inde ön libero, 11’inde stoper ve 10’unda ise merkez orta sahada görev yaptı. Mendy için bölgenin bir önemi yok Trabzonspor’un Fransız oyuncusu Batista Mendy için adeta saha içerisinde bölgenin bir önemi yok. Bordo-mavililer, Mendy’nin bu sezon ön libero olarak sahaya çıktığı 11 karşılaşmada 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet aldı. Fransız oyuncunun stoper bölgesinde top koşturduğu 11 mücadelede 8 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 2 beraberlikle sahadan ayrılan Karadeniz temsilcisi, Mendy merkez orta sahadayken de 10 maçta 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet elde etti. Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, ihtiyaç doğması halinde Batista Mendy’nin bek oynatabileceğinin sinyalini de verdi. Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçında Fatih Karagümrük ile oynanan ve 3-2 bordo-mavililerin üstünlüğüyle sona eren maçın ardından Avcı, "Mendy’nin bana gelen raporunda 8, 6, 4 ve 2 numarada oynayabildiği açıkça görünüyor. Dünya futbolunda stoper topa artık en fazla dokunan oyuncudur. Orta sahada da faydalanacağız. Önümüzdeki sezonla alakalı da çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.