EKONOMİ - 23 Kasım 2018 Cuma 19:00

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarına hazırlanıyor

A
A
A
Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarına hazırlanıyor

Tarım sektörünün ilerlemesi, yeni teknolojilerin tanıtılması ve yeniliklerin sektör temsilcileri ile bir araya getirilmesi amacıyla düzenlenmesi planlanan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı” istişare toplantısı Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Salonu’nda yapıldı.

Tarım sektörünün ilerlemesi, yeni teknolojilerin tanıtılması ve yeniliklerin sektör temsilcileri ile bir araya getirilmesi amacıyla düzenlenmesi planlanan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı” istişare toplantısı Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Salonu’nda yapıldı.



Toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Bazı İlçe Belediye Başkanları, KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, İl Ticaret Müdürü Sefa Özata, Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, sektör temsilcileri ile diğer davetliler katıldı. Toplantıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ilimizde yapılması kararlaştırılırken nerede yapılacağı ve nasıl yapılacağı konusunun önümüzdeki günlerde bir toplantı daha yapılarak istişare edilmesine karar verildi. Şu anda kesin olmayan fuar tarihi de 11-14 Eylül 2019 olduğu toplantıda ifade edildi.



“Kastamonu’ya bir şeyler getiren, kazandıran bir fuar yapmalıyız “


Kastamonu’da uzun yıllardır yapılan bir ahşap fuarının olduğunu ve ahşap fuarının bir ivme kazandığını ifade eden Vali Yaşar Karadeniz, “Yine ilimizde bir Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenlenip düzenlenmeyeceği konusu da en son İstanbul’da yapılan Kastamonu Günlerinde konuştuğumuz bir husustu. Bununla ilgili de daha önce bu sektörde fuar düzenlemiş olan Expolink firması böyle bir düzenlemeyi yapmaya talip oldular. Öncelikle bu fuarı düzenlemeli miyiz düzenlememeli miyiz, ilimize yararı nedir bunun kararını vereceğiz. Firma yetkililerine de daha önce söylediğim çekincelerim şunlardı: Burada bir fuar yapacaksak Kastamonu’ya bir şeyler getiren, kazandıran bir fuar yapmalıyız. Kastamonu’dan bir şeyler götüren değil. Dolayısıyla ana ölçümüz, ana eksenimiz bu olmalı. Bu da bu fuarın tamamen ticari bir mantaliteyle düzenlenmesi lazım ki ilimize gerçek anlamda faydası olsun. Orada Özel İdareler, Belediyeler stant açacaksa o fuarın gerçek anlamda fuarcılığı tartışılır. Ama firma tamamen ticari olarak bu organizasyonu yapan katılımcılarla beraber finansmanını sağlar, ilimize bu anlamda katılımcı yatırımcı getirirse gerçek anlamda fuar çizgisine ulaşılmış olur” dedi.



“Belediye olarak üstümüze ne görev düşerse yapmaya hazırız”


Kastamonu’ya yeni bir fuar kazandırmak istediklerini belirten Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, “Bu güne kadar yaptığımız en önemli fuar çalışmamız Ahşap Fuarı. Şimdi bir yenisini daha eklemeyi düşünüyoruz, ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı.’ Uzun zamandır bu konuda çalışmaların olduğunu biliyorum. Bu konuda da firmalarımız çalışmalarını sundular. Burada önemli olan tüm ilçeleriyle de beraber bir bütün şekilde bu işi yapabilmek. Bunu Sayın Valimizin başkanlığında kendi aramızda da değerlendirmemiz lazım. İlçelerimizde festivaller yapılıyor, etkinlikler düzenleniyor. Bunları bir araya getirdiğimizde nasıl bir konsept çıkacağı nasıl bir çerçevede toplanılacağını da belirlememiz lazım. İnanıyorum ki bunu da birlikte değerlendiririz. Ama bu fuarın yapılmasını istiyoruz. Tarım Müdürümüz başta olmak üzere bu konuda ciddi çalışmalar yapıldığını biliyorum. Bize de Belediye olarak ne düşerse yapmaya hazırız. Bunu yaparken ilimizde esnafın da durumu gözetilmeli” ifadelerini kullandı.



“Şehrimiz, ilimiz için bir kazanım olacaktır”


KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Organize sanayinin çalışmalarını biliyorsunuz ki başlattık. Tarım Organize Sanayimizle beraber fuar organizasyonlarımızın da devam edeceğini umuyoruz. Şehrimiz, ilimiz için bir kazanım olacaktır. Rabbim hayırlı uğurlu etsin.”



“Fuar Taşköprü’de yapılmalı”


Son olarak söz alan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da şöyle konuştu: “Eğer bu yanlış bir şey olsaydı dünyada çok büyük ölçeklerde fuar yapılmazdı. İlçeler de böyle bir fuarın yapılıyor. Her geçen sene de gelişerek ve büyüyerek devam ediyor. Profesyonel hale geldi. Her geçen sene de katılımcı sayınının ve ziyaretçi sayısı artıyor. Bölge firmaları bundan büyük fayda ve gelir elde ediyor. Bu fuarın Taşköprü’de yapılmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehirden kırsalda vatandaşlara bisiklet turu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi’nin işbirliğiyle, Konyaaltı ilçesi Çakırlar’da “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Antalyalıların spora teşvik edilmesi, şehir trafiğinin azalması ve otomobillerin doğaya verdiği zararın azaltılması amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Spora verdiği önemi, şehirde düzenlediği etkinliklerle gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerdeki vatandaşları da spora teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi işbirliğiyle “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Konyaaltı ilçesi Çakırlar Kapalı Pazar Yeri’nden bisikletleriyle start alan Çakırlar sakinleri, 11 kilometrelik bir rotanın sonunda Gökçam İlkokulu önünde sürüşlerini noktaladı. Bisiklet hediye edildi Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Bölgedeki 10 mahalle muhtarı da organizasyona destek verdi. Bisiklet turu tamamlandıktan sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlar tarafından, vatandaşa ikramda bulunuldu. Sonrasında ise organizasyona destek veren muhtarların kendi mahallesinden seçtiği 10 öğrenciye bisiklet hediye edildi. Görme engelli vatandaşlar da katıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Etkinliğimizi her sene olduğu gibi yine 23 Nisan haftasında yaptık. Bisiklet severlerle birlikte olmak güzel bir duygu oldu. Görme engelli vatandaşlarımız da burada bisiklet kullandı. Doğanın içinde böyle bir etkinlik düzenlediğimiz için mutluyuz” dedi.
Kars Kars’ta biyolojik atıksu arıtma tesislerinde çalışmalar başladı Kars’ta 2023 yılında temeli dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından atılan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında Kars Çayı tertemiz akacak. Kars’ta geçen yıl yapımına başlanan ve kış ayı itibariyle yapımına ara verilen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden yapımı başladı. İlgili firma havaların ısınması ve inşat sezonun başlamasıyla birlikte Dereiçi bölgesinde idari binalar ve tesislerin ana binalarında kalıp, beton atma işlemlerini sürdürüyor. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmalar tam hız sürüyor. Arıtma Tesisinden Kars’a doğru yapılan çalışmalarla borular itinayla döşeniyor. Öte yandan 2025 yılında tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesislerinde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Çalışmalar tamamlandığında Kars Çayı’ndaki konu ve kirliliğinde tamamen önüne geçilmiş olacak.