GENEL - 07 Mayıs 2021 Cuma 10:22

Köylerde çeltik ekimine başlandı

A
A
A
Köylerde çeltik ekimine başlandı

Kastamonu’nun Hanönü ilçesi Gökırmak Nehri çevresinde bulunan köylerde çeltik ekimine başlandı.

Kastamonu’nun Hanönü ilçesi Gökırmak Nehri çevresinde bulunan köylerde çeltik ekimine başlandı. Ekimin, mayıs ayının sonuna kadar devam edeceği öğrenildi.


Gökırmak Nehri çevresinde bulunan Yenice, Halkabük, Aşağıçakırçay, Sarıalan, Bağdere ve Gökceağaç köylerinde çeltik ekimi yapan üreticiler tarlalara su bırakarak, çeltik tohumlarını toprakla buluşturuyor. Hanönü Kaymakamlığına vekalet eden Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, beraberindeki heyet ile birlikte Gökırmak havzası üzerinde Yenice köyüne ait arazide çeltik ekimi ile uğraşan çiftçileri ziyaret etti. Çiftçilerden çeltik ile ilgili bilgiler alan Partal, ilk kez çeltik ekimini yerinde gördüğünü söyledi.


İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Burak Eminoğlu da Hanönü’de bu sene 20 üreticinin 15 ton sertifikalı çeltik tohumu aldığını belirterek, ekimin mayıs ayı sonuna kadar devam edeceğini anlattı.


Bölgede uzun yıllardan bu yana çeltik ekimi yapan çiftçi Hayri Ünal ise "Bölgemizde üretilen çeltikler oldukça kaliteli. Osmancık ve yatkın çeltiklerinden ekiyoruz. Bu ürünü zor şartlara rağmen ekmeyi sürdürüyoruz. Önce hazırlanan tarlalara su veriyoruz, ardından su dengeli dağılsın diye düzlüyoruz. Ardından çeltik ekimini yapıyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Köksal’dan Akşehir ve Türkiye’de bir ilk Konya’nın Akşehir ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda temsili olarak Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ada Türkoğlu, bir yıl boyunca Çocuk Meclisi Başkanı olarak Akşehir Belediye Başkanı A. Nuri Köksal’la birlikte görev yapacak. Başkan Köksal, Akşehir ve Türkiye’de bir ilki başlattıklarını belirterek, çocukların ve gençlerin yönetimde söz sahibi olabilmesi için bunu bir gelenek haline getireceklerini kaydetti. Geleneksel olarak her yıl yapılan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda makam koltuklarına çocukların oturması programı çerçevesinde Akşehir Belediye Başkanı A. Nuri Köksal koltuğunu Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi 10 yaşındaki Ada Türkoğlu’na devretti. Başkan Köksal, bir ilki gerçekleştirerek makam koltuğuna oturan çocuğu bir yıl boyunca Çocuk Meclisi Başkanı olarak seçtiğini belirtip, küçük başkanla birlikte Akşehir’i yöneteceklerini ifade etti. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Köksal, “Akşehir’de bir gelenek başlatacağız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında temsili belediye başkanı olan çocuğumuz bir sene sonraki bayramdaki temsili başkana kadar bu makamın sahibi olacak ve çocuk meclisinin de başkanı olacak. Bu nedenle biz Ada’yı böyle yarım saat, bir saat bu makamda oturtup sonra teşekkür edip okuluna göndermeyeceğiz. Ada bir yıl boyunca çocuk meclisimizin başkanı olacak, gelecek seneki 23 Nisan Bayramı’nda yeni seçilecek temsili başkana görevini teslim edecek. Devir teslim töreni yapacak, devir teslim yapana kadar da bir yıl boyunca bu görevde kalacak. Arkadaşları ya da çocuklarla ilgili eksiklikleri tespit edecek. En az ayda bir kendisi ile bir araya geleceğiz, iki başkan olarak sahayı gezeceğiz. Eksiklikleri göreceğiz ve onun gözüyle talimatlar verecek Ada. Ada’yla eş başkanlık yapacağız. 19 Mayıs’ta da bir abi ya da ablası gençleri temsilen eş başkanlık kurumuna katılabilir. Üç başkan yönetiriz Akşehir’i. Onlar bizim geleceğimiz” dedi. Bu göreve getirilmenin kendisi için büyük sürpriz olduğunu belirten Ada Türkoğlu da, “Bu görev benim için çok büyük sürpriz oldu. Bunu hiç beklemiyordum. Beni bu göreve layık gördüğünüz için size çok teşekkür ederim” diye konuştu. Makamdaki görüşmenin ardından küçük Ada ile birlikte belediye binasından çıkan Başkan Köksal kendi eliyle makam aracının kapısını açarak Ada’yı makam aracındaki başkanlık koltuğuna oturttu. Makam aracı ile birlikte Ada’nın öğrenim gördüğü okula giden Başkan Köksal, buradaki bahçede incelemelerde bulunup Ada’yla birlikte bahçe için yapılması gerekenlerle ilgili ilgili birim müdürlerine talimat verdi.
Ankara ASELSAN ürünü EJDERHA’nın yeni kullanım görüntüsü paylaşıldı ASELSAN ürünü olan elektronik harp sistemi EJDERHA’nın yeni kullanım görüntüsü paylaşıldı. ASELSAN ürünü olan elektronik harp sistemi EJDERHA, ilk olarak IDEF 2023 fuarında sergilenmişti. EJDERHA ile ilgili son test görüntülerini ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda paylaştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve güvenlik güçleri için geliştirilen EJDERHA, elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracı elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabilecek. ASELSAN EJDERHA, elektronik harpte fark oluşturacak ASELSAN tarafından üretilen EJDERHA, özel olarak tasarlanmış yönlü anten/reflektör seti kullanılarak tek darbe veya bir dizi darbe aracılığı ile, kısıtlı bir süre boyunca, yüksek güçlü elektromanyetik (EM) ışıma yapabiliyor. Yüksek Güçlü Mikrodalga kaynakları tarafından üretilen elektromanyetik enerji, hedef alınan elektronik cihazların çalışmasının engellenmesi, hatalı çalışmaya sevk edilmesi veya hasara uğratılarak çalışamaz hale getirilmesi amacıyla kullanılıyor. EJDERHA, taktik sahada ve tesis giriş-çıkış alanlarında tehdit olarak sınıflandırılabilecek elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracı ve hava hedeflerini, elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabiliyor. Bu, terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı el yapımı patlayıcı, dron veya elektronik sistemlerin kullanımına darbe vuracak. Bunların yanında EJDERHA, yeni nesil teknolojiler ile konvoy koruma/intikal faaliyetleri için fark oluşturan bir çözüm oluşturuyor. Taktik tekerlekli zırhlı/paletli araçlara entegre edilebilen sistem, insanlı ve insansız (uzak komuta ile) kontrol edilebiliyor. Bu sayede saha şartlarında zengin bir kullanım senaryosu sunulmuş oluyor.