ÇEVRE - 31 Mart 2021 Çarşamba 10:43

Küle dönen 2 bin hektarlık ormanlık alan yeniden yeşerecek

A
A
A
Küle dönen 2 bin hektarlık ormanlık alan yeniden yeşerecek

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında geçtiğimiz yıl 211 orman yangınında bin 958 hektarlık orman arazisi zarar gördü.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında geçtiğimiz yıl 211 orman yangınında bin 958 hektarlık orman arazisi zarar gördü. Zarar gören orman arazilerinin yeniden yeşertilmesi için ekiplerin hummalı çalışmaları devam ediyor.


2020 yılı Kastamonu için adeta ‘Orman Yangınları ile Mücadele Yılı’ olarak geçti. Bu kapsamda Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 211 farklı noktada çıkan orman yangınlarını söndürebilmek için tüm ekipleri ile birlikte üstün gayret gösterdi. Özellikle Kastamonu’nun Taşköprü ve Çatalzeytin ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarını söndürebilmek için 21 farklı ilden Kastamonu’ya gelen ekipler gece gündüz demeden alevlerle mücadele etti. Kastamonu’da 2020 yılında çıkan 211 orman yangınında 2 bin hektarlık alan küle döndü. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünde görev yapan yeşilin bekçileri, bir yandan yanan alanlardaki rehabilite çalışmalarına devam ederken bir yandan da yanan alanların yaralarını sarmak, küle dönen ormanları yeniden yeşertmek ve geleceğe nefes olmak için çalışmalarını hızlandırdı.



Orman olacak fidanlar toprakla buluşturulacak


Kastamonu’da Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 farklı fidan üretim çiftliğinde hummalı çalışmalarda devam ediyor. Daday Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Daday Fidan Üretim Şefliğinde tohumlama ve diğer yöntemlerle fidan üretim için 7 gün 24 saat çalışmalar sürüyor. 211 farklı noktada çıkan yangınların yakınında bulunan ormanlardan toplanan kozalaklardan fidan üretim şefliğinde tohumlar üretiliyor. Üretilen tohumlar ve fidanlar, yeni dönemde yanan alanlarda toprakla buluşturulacak ve küle dönen ormanlık alanlar yeniden yeşertilecek. Üretim aşamasında ortaya çıkan atıklar da değerlendiriliyor ve yeni fidanlar üretiminde humus olarak kullanılıyor. İşlenen kozalaklar ise el sanatlarında kullanılmak üzere vatandaşlara dağıtılıyor. Bu kozalaklardan süs eşyası yapan vatandaşlarda kendilerine gelir imkanı sağlıyor.



“Ürettiğimiz tohumlar ve fidanlar, ormana dönüşmeye başlamıştır”


Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Daday Orman İşletme Müdürlüğü Daday Fidanlık Üretim Şefi Orman Mühendisi Nurcihan Esra Gedikoğlu, “Daday Fidanlığımız, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğümüzün tohum çıkarma ünitesi olan tek fidanlıktır. Aynı zamanda soğuk hava depomuzda bulunmaktadır. Bizler Daday Fidanlığı olarak önceliğimiz tohum ve fidan üretimi gerçekleştirmektir. Ürettiğimiz tohumlar ve fidanlar, işletmelerimizin ağaçlandırma sahalarında kullanılarak ormana dönüşmeye başlamıştır. Bizlerde fidanlığımızda çalışan işçilerimizle birlikte yılın her mevsimi çalışıyoruz. Bizler, burada öncelikle tohumu ekiyoruz. Sonra bu tohumlar fidan haline geliyor. Fidanların ot alma ve çapalama bakımlarını yapıyoruz. Sonrasında sökümlerini gerçekleştiriyoruz ve talep eden işletmelerimize tahsisini gerçekleştirip buradan gönderiyoruz. Aynı zamanda özel olarak isteyenler içinde buradan satışını da yapıyoruz” dedi.



“211 orman yangınında bin 958 hektarlık orman arazisi zarar gördü”


Geçtiğimiz yıl 211 adet orman yangının çıktığını anlatan Gedikoğlu, “2020 yılı itibariyle Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında 211 adet orman yangını meydana gelmiştir. Maalesef bu yangınlarda bin 958 hektarlık alan yanarak zarar görmüştür. Bizler, zarar görün bin 958 hektarlık alana tohum takviyesi yapmakla görevlendirildik. Bunun üzerine Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğümüzün talimatlarıyla bir program hazırladık. Fakat bu yıl ki programımız önceki yıllara göre çok daha fazla. Çünkü yanan alanların fazlalığı fidanlık talebini de arttırdı. Bizlerde yoğun bir şekilde fidanlığımızda tohum çıkarma çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.



“Hem ormanlarımızı yeşertiyoruz hem de yüzde 100 geri dönüşüm sağlıyoruz”


Tohumların Daday Fidan Üretim Şefliğine her işletmeden kozalak şeklinde geldiğini söyleyen Gedikoğlu, “Orijinallerine göre kozalak çıkarma ünitemizde tohumlar çıkarılmaktadır. Çıkan kozalakların içerisindeki tohumlar, işletmelerimize tekrar gönderilmektedir. Tohumları alınan ve boz kalan kozalaklar ise, yakacak ve süs malzemesi olarak satılmaktadır. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede devletimize de gelir sağlamış oluyoruz, devletimize de getirisi olmuş oluyor. Aynı zamanda tohum çıkarırken kırılan kanatlar ve kozalağın içerisindeki karpelli yapılarda humusa dönüştürülüyor fidanlığımızda ve bu sayede doğada yüzde 100 bir dönüşümle tekrar ormanlarımıza bunları kazandırmış oluyoruz. Bizler geleceğimize nefes olmaya devam etmek istiyoruz ve ormanların yeniden dönüşümünü sağlamakla görevliyiz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.