EKONOMİ - 27 Ağustos 2019 Salı 14:55

Tarım ve Orman Bakanlığı’dan Kastamonu’ya 125 milyon lira tarımsal destek

A
A
A
Tarım ve Orman Bakanlığı’dan Kastamonu’ya 125 milyon lira tarımsal destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kastamonu çiftçisine 125 milyon lira tarımsal destek ödemesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kastamonu çiftçisine 125 milyon lira tarımsal destek ödemesinde bulundu.



Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı düzenledi. İl Müdürlüğü Lokalinde gerçekleştirilen toplantıya Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman ile proje hazırlayan firmalar katıldı. Kastamonu’nun proje konusunda daha ileri gittiğini ve daha güzel projeler hazırlamaya başladığını söyleyen Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, “Maksadımız Kastamonu tarımının daha ileriye gitmesi, daha çok proje gelmesidir. Rakamlara baktığımızda bugüne kadar Kastamonu’da, 243 proje yapmış yaklaşık 19 milyon TL destekleme almıştır. 2018 üretiminde 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığımız, Kastamonu çiftçisine 125 milyon TL Tarımsal Destek Ödemesi yapmıştır. Çiftçi üretti yetiştirdi, bakanlığımız destekledi. Bakanlığımızın uyguladığı projelerde hemen hemen hepsinde Kastamonu var. Bu bizim için çok önemli. Çünkü Kastamonu coğrafyasına baktığımızda, çoğu konuda Türkiye’de ön sırada bulunuyor. Bu nedenle burada her şey yapılabilir. Sahilde, narenciye, zeytin, kivi diğer taraflarda başka ürünler rahatlıkla olabilir. Sahilde bir ürün erken olabilirken, Ilgaz tarafına geldiğimizde başka bir ürün olabiliyor. Yani ilk mevsimde de son mevsimde de ilimizde ürün yetişebiliyor” dedi.



“Siyez buğdayını işleyen bir tesisin ilimizde kurulması gerekiyor”


Tarım ve Orman Bakanlığının desteklemelerinin her geçen gün giderek arttığını belirten Yaman, “Bunun dışında İl Özel İdare destekleri ve diğer projelere baktığımızda Kastamonu’da, üretim her geçen gün artıyor. Yeterli mi? Değil. Büyükbaş hayvan sayısı 300 bin civarında, büyükbaş hayvan sayısı son yıllarda arttı ama son 10 yılı baz aldığımızda hemen hemen aynı. Ama küçükbaş hayvan sayısını baz aldığımızda, hayvan sayısı aşağıya doğru iniyor. Şuanda 105 bin civarında. Arılı kovan sayısına baktığımızda 85 bin kovanımız var, hemen hemen üretilen ballar kestane balı, orman gülü balı, çiçek balı, çam balı ilimizde mevcut ve kaliteli olduğu içinde pazarlama sorunumuz yok. Hanönü ve Tosya’da 12 bin dekar civarında çeltik ekimimiz var. Çeltik’te rakamlar yukarı doğru gidiyor. Burada en büyük etken verim ve kalitenin artması, her sene çiftçilerimize, sertifikalı tohumluk yardımı yapıyoruz. Burada dekara alınan verim arttı, kalite arttı. Siyez buğdayında ise 10 ilçemizde yaklaşık bin 900 çiftçi 40 bin dekar civarında ekiliş yaptı. Siyez ürünlerinin işlenmesinde endüstriyel bir işleme tesisi göremiyoruz. İsteriz ki Devrekâni’de, İhsangazi’de siyez buğdayını işleyen bir tesisimiz olsun. Türkiye’deki kestane üretiminin ilk üçündeyiz biz. 14 bin hektar kestanemiz var. Bunun 4 bin hektarı sırf kestane ormanı ama maalesef kestane işleyen tesisimiz yok. Bu konu önemli, demek ki sahilde kestane işleyen bir tesis yaptığımızda bunu bakanlığımız destekleyecek ve çiftçimiz kazanacak” diye konuştu.



“TMO, İnebolu’da fındık alımı yapacak”


Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 9 Eylül’de İnebolu’da fındık alımına başlayacağını açıklayan Yaman, “Bu alımla ilgili çalışmada emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Daha önceden olmayan bir uygulamayı hayata geçiriyorlar. İlimizde 80 bin dekar fındık ekim alanımız var. İnebolu, Abana, Çatalzeytin ve Şenpazar’da bunun 55 bin dekarı bizden alan bazlı destek alıyor. Alan bazlı destek miktarı yaklaşık 9,5 milyon TL civarında. Ama fındıkta, dekara verimimiz arzu edilen seviyede değil. Ama belgesi olmayan organik bir ürün diyebiliriz. Genelde çiftçilerimiz gübre ve ilaç konusunda çok tedbirli mümkün mertebe kullanmıyorlar” şeklinde konuştu.



Proje hazırlayan firmalara sunum yapıldı


Toplantıya katılan ve proje hazırlayan firmalara Ziraat Mühendisi İl Proje Birimi Yetkilisi Abdurrahman Karakaya tarafından sunum yapıldı. Karakaya, sunumunda, Kastamonu’da bugüne kadar Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi (ÇFG) konuları dahil olmak üzere toplam 243 projenin tamamlandığını ve 18 milyon 851 bin 768 TL hibe ödemesi yapıldığını belirterek, bu yatırımlarla 500’ün üzerinde de istihdam sağlandığını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”
Isparta Isparta’da site yöneticisini öldüren sanık: “Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum” Isparta’da bir sitenin otoparkında site yöneticisini kemerle boğarak öldüren sanık üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Mahkemede sanık, "Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Olay, 28 Ocak 2023 tarihinde Fatih Mahallesi’nde bulunan konutlardan birinin kapalı otopark kısmında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, site yöneticisi emekli öğretmen Hüseyin Cahit Erdoğan’ın (71) otoparkta hareketsiz bir şekilde yattığını gören site sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarla birlikte bölgeye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Erdoğan’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Cumhuriyet savcısının olay yerindeki incelemesinin ardından Hüseyin Cahit Erdoğan’ın cansız bedeni otopsi yapılmak üzere Isparta Şehir Hastanesine kaldırıldı. Savcılık, olayın cinayet olma şüphesi üzerine inceleme başlattı. Süleyman Çelik, hakkında hazırlanan iddianamede ‘tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Süleyman Çelik’in yargılanmasında üçüncü duruşma Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Çelik, taraf avukatları ve aileleri katıldı. Duruşmada Hüseyin Cahit Erdoğan tarafından işten çıkarılan eski site çalışanı Yasemin U. sosyal medya hesaplarından Erdoğan’ın ölümüne ilişkin kinayeli paylaşımlar yaptığı iddiası ile tanık olarak dinlendi. Yasemin U. sanığı tanımadığını ve kendisiyle hiç görüşmediğini, Hüseyin Cahit Erdoğan’ın ölümünden sonra sosyal medya hesaplarından kinayeli paylaşımları yapmadığını söyledi. Sanık Süleyman Çelik ise tanığı tanımadığını ve daha önce kendisiyle hiç bir görüşmesinin olmadığını söyleyerek Yasemin U’nun eski eşinin güvenlik kursundan arkadaşı olduğunu belirtti. Sanık Süleyman Çelik, "Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyete sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.