GENEL - 21 Nisan 2019 Pazar 13:43

TOBB Girişimci Kadınlar Kurulu’ndan anlamlı etkinlik

A
A
A
TOBB Girişimci Kadınlar Kurulu’ndan anlamlı etkinlik

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Selalmaz İlkokulu öğrencileriyle birlikte şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Selalmaz İlkokulu öğrencileriyle birlikte şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.


KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Halime Nilgün Şener ve Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Daday Selalmaz İlköğretim Okulu öğrencileriyle şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezdiler.


Selalmaz İlköğretim okulunda okuyan 70 öğrencinin katılımıyla ilk olarak Fındıkoğlu ve Şener, Vali Yaşar Karadeniz’i ziyaret etti. Kastamonu’nun tarihi mekanlarını gezmek ve şehrin yöneticilerini tanıtmak amacıyla yapılan ziyarete İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, Daday Selalmaz İlköğretim Okulu Müdürü Abdulkadir Tuzcu, öğretmenler ve yaklaşık 70 öğrenci de katıldı.


Çocuklarla tek tek tanışan ve onlarla sohbet eden Vali Yaşar Karadeniz, “Girişimci Kadınlar gurubu olarak böyle bir sosyal sorumluluk faaliyetinde bulunduğunuz için Selalmaz Köyümüzdeki çocuklarımızı buraya getirerek hem Kastamonu’yu hem de Kastamonu’yu yönetenlerle buluşturduğunuz için ve ziyaretlerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bugünkü gezileri eminim ki onlar için güzel bir hatıra olacaktır gün boyu Kastamonu’nun önemli yerlerini gezecekler” dedi.


KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ise, Vali Karadeniz’e kendilerine gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkür ederek, “Odamız ve TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında bir proje hazırladık. Projemizde de Daday ilçemize bağlı Selalmaz İlköğretim Okulunda okuyan 70 öğrencimizin hem şehrin tarihi mekanlarını gezdirmek hem de ilimizin yöneticilerini tanıtmayı amaçladık. Bu kapsamda da ilk olarak Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz’e ziyarette bulunduk” dedi.


Ziyaretin ardından öğrenciler, Vali Karadeniz’in eşi Zehra Karadeniz’in eşliğinde Vedat Tek Kültür Merkezine gidilerek oradaki Şapka, Silah, Dantel Müzesi ve Resim Sergisini gezdi. Ardından öğrenciler, sinemaya götürüldü. Ayrıca etkinlik sonunda öğrencilere kitap hediye edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.