GENEL - 14 Mayıs 2019 Salı 12:49

Tosya’da kadın çiftçi eğitimi düzenlendi

A
A
A
Tosya’da kadın çiftçi eğitimi düzenlendi

Kastamonu’nun Tosya ilçesi Aşağı Dikmen Köyü’nde Tarım Orman Kastamonu İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kadın çiftçilere yönelik çiftçi eğitimi düzenledi.

Kastamonu’nun Tosya ilçesi Aşağı Dikmen Köyü’nde Tarım Orman Kastamonu İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kadın çiftçilere yönelik çiftçi eğitimi düzenledi.


Eğitimde Veteriner Hekim Serhat Karanfil, tarafından kadın çiftçilere süt ve ahır hijyeni, sütün kalitesini korumak için yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verildi. Karanfil, antibiyotik kullanımının süt kalitesine etkisi anlattı. Ayrıca hayvan hastalıkları ve yavru atıkları konusunda bilgi veren Karanfil, hayvanlarda nedeni belli olmayan ölümler ya da yavru atmalar yaşanması halinde mutlak suretle İlçe Müdürlüğüne haber verilmesi gerektiğini dile getirdi.


Ziraat Mühendisi Ayşe Koçak, tarafından, bitki hastalıkları ve zararlıları, yerli tohum kullanımının hastalıklar ve zararlılarla mücadelede en önemli etkenlerden biri olduğu anlatıldı. Koçak, her ilacın her hastalıkta ve bitkide kullanılamayacağı, bir bitkiye iyi gelebilecek bir ilacın diğer bitkiyi soldurabileceği hatta tamamen öldürebileceği bilgisini verdi.


Açıkta fide ve fidan satışının yasak olduğunu belirten Koçak, ’’Hastalıkların en önemli bulaşma kaynağının hastalıklı topraklardan gelen fidelerdir. Bitkilerde herhangi bir hastalık olması halinde bitkiden birer numune alınarak kağıda sarılması ve poşete konularak getirilmesi gerekmektedir. Bitkiyi görmeden sadece anlatılanlarla ilaç yazmak doğru değildir. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri bu konuda çiftçimize her zaman destek vermekte, ilaç tavsiyesinde bulunmakta ve ilaç yazabilmektedir" diye konuştu.


Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman Delge ise, bio- çeşitlilik ve bio kaçakçılık konularında bilgilendirmeler yaptı. Üretimde yerli tohum kullanımının sağlıklı nesiller yetiştirilmesinde ve toprağın korunmasında önemli bir etken olduğunu belireten Delge, "Bio kaçakçılık çok ciddi bir suçtur. Çevrenizde izinsiz ürün, bitki tohum toplamaya çalışan kişiler görmeniz halinde mutlaka yetkili kurumlara bilgi verilmesi gerekmektedir" dedi.


Ziraat Mühendisi Ömür Onur ise kadın çiftçilere, Bakanlık tarafından verilmekte olan tarımsal ve hayvansal destekler (mazot-gübre desteği, yem bitkileri destekleri, buzağı destekleri v.b.) münavebe, genç çiftçi destekleri, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Boş bırakılan her tarım arazisinin ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açtığı anlatan Onur, boş kalan arazilerin mutlaka tarıma kazandırılması gerektiğini söyledi.


"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi yarışmasında birinci olan Nuriye Şahin, katıldığı yarışmada bilgisini sınamanın kendisine büyük bir katkısı olduğunu, ayrıca düzenlenen bu eğitimle beraber edindiği bilgileri de üretim alanında mutlaka değerlendireceğini dile getirdi.


Köy Muhtarı ve aynı zamanda Tosya Ziraat Odası Başkanı olan Kadri Eken, kadın çiftçilerin ayağına kadar getirilen eğitimlerin oldukça faydalı olduğunu, bu tür toplantıların diğer köylerde de mutlaka düzenlenmesi gerektiğini belirtti.


Kadın çiftçilerin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından, çeltik bahçeleri gezildi. Meyve bahçelerinde ve Nuriye Şahin’e ait Genç Çiftçi Hibe Desteği ile kurulan Mantar Tesisinde yapılan incelemeyle kadın çiftçi eğitimi sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi Savunma Sanayii Akademi koordinasyonunda ve ASELSAN’ın destekleriyle gerçekleşen Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi, savunma sanayiinde çevik dönüşüm teması ile gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda kurulan Savunma Sanayii Akademi tarafından düzenlenen etkinlik, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Karataş, Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar, SSB Daire Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. SSB Başkanı Görgün, etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Savunma sanayiimizdeki insan kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından başlattığımız olduğumuz ‘Millî Yetkinlik Hamlesi’ ile sektörümüzün yeni dönemdeki gelişiminde salt rekabetten ziyade ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımızın yetenek, yetkinlik, performans, potansiyel ve kapasite olarak birbirlerini tamamlamalarını hedefliyoruz." Bu yeni yaklaşımla; verimsizlik, mükerrerlik, yanlış önceliklendirme, yetenek birikmesi, odak kayması, uzmanlık açığı gibi temel problemleri de en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Görgün, "Bu yetkinlik hamlesi ile birlikte; savunma sanayii ekosistemindeki çalışanların, aday çalışanların ve üniversite öğrencilerinin yetenek mimarisi, yetkinlik inşası, uzmanlaşma, kritik deneyim ve beceri transferi konularında geliştirilmesini önemsiyoruz" ifadesini kullandı. ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ kapsamında tüm firmalarımızın; stratejik planında beslenen, teknoloji yol haritası ile hizalanan, yetenek yönetimini inşa eden, performans yönetimini kurgulayan, yetkinlik geliştiren ve değişimi yöneten insan kıymetleri fonksiyonlarının oluşturulmasını amaçladıklarını aktaran Görgün, "Bugün tüm yönleriyle ele alacağımız çevik proje yönetim yaklaşımı ve insan kaynakları süreçlerinde çevik yaklaşımlar, bu alanda etkin bir network (iletişim ağı) oluşumunu tetikleyecektir" diye konuştu. Görgün çalıştay sonrası ortaya konacak olan fikirleri ve saptamaları yakından takip edeceklerini de ifade etti.
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”