GENEL - 02 Ağustos 2019 Cuma 16:58

Tosya’dan son hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı

A
A
A
Tosya’dan son hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı

Tosya’da kutsal topraklara giden son hac kafilesi dualarla uğurlandı.

Tosya’da kutsal topraklara giden son hac kafilesi dualarla uğurlandı.


Tosya ilçesinde kutsal topraklara giden hacı adayları için belediye önünde uğurlama merasimi düzenlendi. Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil’inde katıldığı uğurlama merasiminde hacı adaylarının yakınları göz yaşlarını tutamadı. Okunan ilahi ve Kur’an-ı Kerim’in ardından hacı adaylarının kutsal topraklarda dini görevlerini yerini getirip ziyaretlerini tamamlamalarının ardından kazasız belasız ilçemize dönmesi için İlçe Vaizi Nuri İbrahim Ateş tarafından dua yapıldı. Duanın ardından 35 hacı adayının bulunduğu son hac kafilesi kutsal topraklara gitmek için ilçeden yola çıktı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Sason’un ilk kadın muhtarı mazbatasını alarak hizmete başladı Batman’da 1971 yılından beri ilçe olmasına rağmen hiçbir kadının muhtar olarak seçilmediği Sason ilçesinde son yerel seçimde iki erkek rakibini geride bırakarak köyünde muhtar seçilen Züleyha Avunç, mazbatasını alarak hizmete başlamasıyla birlikte ilçenin ilk kadın muhtarı unvanını da almış oldu. Sason ilçesine bağlı Yolüstü köyünden muhtarlığa seçilen ilçenin kadın muhtarı Züleyha Avunç, mazbatasını almasıyla ilk hizmet olarak köydeki kadınları geziye götürmek için belediye başkanının kapısını çaldı. “Bu bölgedeki kadınların önünü açtım” Amacının bölgede yaşayan kadınların demokrasiye atılımı için önlerini açmak olduğunu belirten Sason ilçesinin ilk kadın muhtarı Züleyha Avunç, “31 Mart yerel seçimlerinde muhtar olarak seçildim. İlçemiz Sason’un ilk kadın muhtarı oldum. Bundan dolayı çok mutlu oldum. Bu bölgede kadınlarımız demokratik haklarını pek kullanmıyordu. Seçimlerde aday olmuyordu. Burada erkekler kadın muhtar olmaz, kadın yapamaz derlerdi. Ben bu algıyı kırmak için yola çıktım ve bunu muhtarlığı kazanmak ile kırmış oldum. Kadınlarımız her işi yapabilir. Türk kadını güçlüdür, çalışkandır, zekidir. Bu gün ben mazbatamı alarak yakınlarımın yanına geldim. Beni çok desteklediler. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. “İlk kadın muhtarımızla gurur duyuyoruz” İlçede ilk kadın muhtarın köylerinden seçildiği için çok mutlu olduklarını belirten köyün gençlerinden Hasan Soysal, “Muhtarımızın köyün idaresini diğer köy muhtarlarından daha iyi yürüteceğine olan inancımız tamdır. Kendisini tebrik ediyorum” diye konuştu. İsmail Avunç’da “Muhtarımız ile gurur duyuyoruz. Sason’da bir ilk. Kadınların önünü açmış. Bizler ona destek verdik ve kazanmasına çok sevindik" ifadelerini kullandı. “Kadın muhtarımız köydeki kadınların önünü açtı” Kadın muhtarın köydeki kadınların önünü açtığı için çok sevindiklerini belirten köyün genç kızlarından Neslihan Avunç, “Muhtarımızla gurur duyuyoruz. Bütün kadınların önünü açtı. Hepimiz onu destekledik. Hepimize öz güven kazandırarak bizlere örnek oldu. Ona çok teşekkür ediyoruz. Biz genç kızlarda onu örnek alarak yolundan gideceğiz. Kendisine güvenim tam. Kadının her şeyi yapabileceğini gösterdi. Köydeki bütün kadınlar ona inandı ve destek verdi. Çok mutlu olduk. Onu kutluyorum” dedi. 31 Marttaki seçimde 225 oyun 70’ini alarak iki erkek rakibini geride bırakıp muhtarlığı kazanan Züleyha Avunç, köylülere vaadi olan köprüyü yapmak için devletten destek beklediğini söyledi.
Adana Osmanlı puşideleri Adana’da ilmek ilmek işleniyor Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde usta öğreticiler, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen örtü olarak bilinen puşideleri, Maraş işi tekniğiyle ilmek ilmek işliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2016’da imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde Puşide Projesi başlatıldı. Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen örtü olarak bilinen puşideler, Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü’ndeki 8 kişilik ekip tarafından ilmek ilmek işlenerek yeniden yapılıyor. 12’nci puşidesini çalışan usta öğreticilerden oluşan ekip, oldukça sabır gerektiren, yapımı meşakkatli olan puşideleri özenle işliyor. “Bu proje bir anlamda Maraş işini gün yüzüne çıkardı” Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde projede görevli usta öğretici Sibel Kırılan, türbelerin yenilenmesi amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını belirterek, “Kumaşlarımızın üzerine ‘Maraş işi’ tekniğiyle işliyoruz. İşlemeler Maraş işinin bütün tekniğini kapsıyor. 8 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Şu an elimizde olan puşideyi 6 ayda tamamlayacağız. Geleneksel el sanatlarımızdan biri Maraş işi, çok eski bir sanattır ve unutulmaya yüz tutmaktadır. Bizler olgunlaşma enstitümüzde elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Bu proje bir anlamda Maraş işini gün yüzüne çıkardı. Sadece puşidelerde değil biz okulumuzda da zaten Maraş işi örtülerimiz, kaftanlarımız ve kıyafetlerimiz ve günümüze uyarlamak adına çantalarda kıyafetlerde de kullanıyoruz. Maraş işi yok olmadı ama elimizden geldiğince günümüze uyarlamaya çalışıyoruz” dedi. “Hürrem Sultan Türbesi Hanım Sultan puşidesini Maraş işi tekniğiyle çalışıyoruz” Bakanlıkla yapılan protokol çerçevesinde çalışmaları büyük titizlikle yaptıklarını kaydeden usta öğretici Kırılan, “Türbelerdeki sanduka örtülerini yenileme çalışması yapıyoruz. Bu yenileme çerçevesinde biz 12’nci puşidemizi çalışıyoruz. Hürrem Sultan Türbesi Hanım Sultan puşidesini Maraş işi tekniğiyle çalışıyoruz şu anda. Tamamladıktan sonra puşidemizi İstanbul’a gönderiyoruz orada dikimi yapıldıktan sonra türbelerdeki sandukaların üzeri kaplanıyor” diye konuştu. “Unutulmaya yüz tutmuş işleri yapıyoruz” Yıllardır Maraş işi tekniğini çalışan usta öğreticilerden Sinem İpek de, “Çok mutluyum sevdiğim işi yapıyorum burada. Uzun yıllardır bu işi yapıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş işleri yapıyoruz bizler burada ve bunu keyifle, zevkle yapıyoruz” dedi.