GENEL - 14 Ağustos 2019 Çarşamba 13:21

Başkan Öztürk Kirazlı ve Çubuklu Şenliklerine katıldı

A
A
A
Başkan Öztürk Kirazlı ve Çubuklu Şenliklerine katıldı

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde Kirazlı ve Çubuklu Mahallelerinde düzenlenen şenliklere katıldı.

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde Kirazlı ve Çubuklu Mahallelerinde düzenlenen şenliklere katıldı.


İlk olarak Kürsiyan Yaylasında bu yıl ilki düzenlenen Kirazlı Mahallesi Şenliğine katılan Belediye Başkanı Esat Öztürk, şenlik alanında kurulan stantları gezerek vatandaşlarla bayramlaştı ve onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.


Şenliğin açılış konuşmasını da yapan Başkan Esat Öztürk, “Bugün gerçekten müstesna bir gün. Bayramın 3. Gününde böyle bir güzelliği düzenleyerek, Kirazlılı vatandaşlarımız ile bizleri buluşturan tertip heyetine yürekten teşekkür ediyorum. Bizim Allah’a hamd etmemiz için birçok sebebimiz var. Biz, Müslüman olarak, Türkiye gibi cennet bir ülkede ve hele hele Kayseri’de, Kayseri’nin en güzel ilçesinde dünyaya gelmişiz. Bunlar hamd etmeye, şükür etmeye en güzel vesileler. Ben, bir kez de sizler gibi güzel insanlara hizmet etme bahtiyarlığını bana lütuf ettiği için Allah’a şükür ediyorum. İlçemizde birbirinden güzel 41 tane mahallemiz var. Ama bu mahalleler içinde Kirazlı’mızın farklı bir özelliği var. Kirazlı Mahallemiz adeta hafız yetiştirme merkezi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapan 400 adet Kirazlılı din görevlisi var. Bu Türkiye’de, Kayseri’de, Yahyalı’da ve başka bir mahallemizde yok. Mersin’de, İstanbul’da, Ankara’da, Kayseri’de ve birçok ilimizde Kirazlılı din görevlimiz var. Kirazlılar Şenliğimiz sürekli olarak yapılmaya devam etsin. Belediye Başkanınız olarak, sizlerin hizmetkârı bir kardeşiniz olarak, madden ve manen ben her zaman yanınızdayım” dedi.


Konuşmasında bir de uyarı da bulunan Başkan Esat Öztürk, “ İstanbul’dan, Ankara’dan ve uzak illerden gelen kardeşlerimiz aramızda. Ne olursunuz trafikte dikkatli olalım. Canımızı, eşimizi, dostumuzu, akrabalarımızı üzmemeyi düşünelim. İnşallah sağ salim yaşadığınız yerlere dönersiniz” diye konuştu.


Başkan Esat Öztürk’ün ikinci durağı ise Çubuklu Mahallesi Şenliği oldu. Şenlik alanında halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Esat Öztürk, şenlik alanını gezerek mahalle sakinleriyle bayramlaştı. Başkan Öztürk ayrıca vatandaşlarla birlikte halay çekerek, oynanan dostluk futbol müsabakasında forma giydi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.