GENEL - 21 Ekim 2019 Pazartesi 09:10

Elitaş, "Kayseri Şeker, Türkiye’nin gururu haline geldi

A
A
A
Elitaş, "Kayseri Şeker, Türkiye’nin gururu haline geldi

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş Kayseri Şeker Fabrikasında Şeker Pancarının Fabrikaya girişinden şeker oluncaya kadar geçirdiği aşamaları bir bir inceledi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş Kayseri Şeker Fabrikasında Şeker Pancarının Fabrikaya girişinden şeker oluncaya kadar geçirdiği aşamaları bir bir inceledi.


Elitaş, daha önceden fabrikaya çok gelmiştim. Ancak bu sefer Şeker pancarı şeker oluncaya kadar hangi aşamalardan geçtiği, Fabrikaya pancar girişinden itibaren kantarda tartılması, numune alınması ölçümlerin nasıl yapıldığına kadar bütün aşamaları daha yakından inceleme fırsatı bulduğunu belirtti.


Su fakiri olan ülkemizin topraklarının korunması ve suyun tasarrufu bakımından önem arz eden şeker pancarı tarımında damla sulama uygulamaları hakkında da Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Akay dan bilgi alan Mustafa Elitaş, Kayseri Şeker’in sürdürülebilir tarım uygulamaları ışığında damla sulama yöntemi ile sulanan ve özel bir uygulama ürünlerini olan pancarları da inceledi ve 17-18 polar değeri olan pancarın verim değerlerinin de pancar tarımı ve çiftçiler için çok önem arz ettiğine dikkat çekti. Dekara verimin eskiden 5-6 ton iken şimdi 10 ton’a kadar arttığını görüyoruz. Bu gelişmelerden dolayı Kayseri Şeker yöneticilerini tebrik ediyorum. Pancar çiftçisine çok büyük katkılar sağlanıyor dedi.


Kayseri Şeker Fabrikasının en büyük ortağının Kayseri pancar Kooperatifi olduğunu belirten Elitaş, Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın azimli çalışmaları Kayseri Şekeri Türkiye’nin gururu haline getirdiği için tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum. Şeker Pancarının Ülkemiz için stratejik bir ürün olduğunu bu nedenle Pancar tarımına her geçen gün ilgisinin arttığını belirten Elitaş, 15 yıldır bu işle ilgileniyoruz artık biz de Pancarcı olduk dedi.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da konuşmasında 19 Ekim Cuma günü Kayserimize teşrif eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Şeker Pancarı tarımına katkılarından dolayı çiftçilerimiz adına teşekkürlerini ilettiklerini, Şeker sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları da arz ettiklerini ve Sektörün geleceği ile ilgili olarak Kayseri Şeker’in projelerinden de bahsettiklerini söyledi.


Başkan Akay; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı olarak görevini sürdürmekte olan Kayseri Milletvekilimiz Sayın Mustafa Elitaş her zaman Kayseri Şeker’in, Şeker Pancarı çiftçisinin, ülkemiz çiftçisinin yanındadır. Sayın Bakanımız, Türk çiftçisinin sorunlarını önemsedikleri için akından takip ediyor. Sorunların çözümü konusunda sürekli çözümler ortaya koyuyor. Bu gün de Kayseri Şeker Fabrikamıza teşrif ederek şeker Pancarı çiftçisinin elde ettiği ürünlerinin fabrikaya giriş ve değerlendirme aşamalarını tek tek incelediler dedi.


Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Bilindiği üzere Şeker Pancarı Türkiye’de stratejik bir üründür. Şeker sektörü stratejik bir sektör, Orta Anadolu çiftçisi için Şeker Pancarı vaz geçilmez bir ürün, Onun için bu işin başarılı bir şekilde yönetilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.


Kayseri Şeker gücü nispetinde Türkiye’de bu işi en başarılı şekilde yapma iddiasında olan bir kuruluştur. İstiyoruz ki bütün şeker sektörü aynı şekilde performansını ortaya koysun ve Ülkemizin şeker ihtiyacı karşılansın, Türkiye yurt dışından şeker ithal etmesin bu nedenle; Konumuz sadece Kayseri şeker Fabrikası değil aynı zamanda Türkiye’deki Şeker Fabrikalarıdır. Sektörün içerisinde bulunduğu sorunları da kendileri ile paylaşma imkanı bulduk. Sektörde Pancar fiyatlarının artmasının yanında maliyetlerde de önemli bir artış yaşanmıştır. Bu artışı karşılayacak bir satış politikası ortaya konulamadı. Satış fiyatı belirlenemedi. Şeker fiyatlarında artış olmadı. Bundan dolayı bütün Şeker Fabrikalarının sıkıntıda olduğunu görüyoruz. Ümit ediyoruz bu konuda yeni düzenlemeler ortaya çıkar dedi.


Ziyaret esnasında, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede ve Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez ile Genel Müdür yardımcısı Kazım Duygulu ve diğer yetkililer de hazır bulundular.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu.