GENEL - 09 Aralık 2018 Pazar 09:42

(Özel) Kayserili sanayici yazılımı kendine ait plastik enjeksiyon makinesi üretti

A
A
A
(Özel) Kayserili sanayici yazılımı kendine ait plastik enjeksiyon makinesi üretti

Kayserili sanayici Fırat Özkan, yazılımı ve mühendisliği kendilerine ait olan yerli plastik enjeksiyon makinesini KOSGEB’ten yerli yatırım desteği alarak seri üretime geçirmeyi planlıyor.

Kayserili sanayici Fırat Özkan, yazılımı ve mühendisliği kendilerine ait olan yerli plastik enjeksiyon makinesini KOSGEB’ten yerli yatırım desteği alarak seri üretime geçirmeyi planlıyor.


Kayseri’de Erciyes Teknopark’ta faaliyet gösteren firmanın yönetim kurulu başkanlığını yapan Fırat Özkan, TÜBİTAK’ın desteği ile elektrikle çalışan yüzde 100 yerli plastik enjeksiyon makinesi üretti. Ürettikleri makinenin Türkiye’ye ithal edildiğini kaydeden Özkan, KOSGEB’in yerli yatırım desteğini alarak seri üretime geçeceklerini söyledi. Özkan, “2015 yılında Erciyes Teknopark’ta kurmuş olduğumuz firmayla bu makinenin tasarımını, yazılımını ve tüm mühendisliğini yaptık ve 3 yıl içerisinde TÜBİTAK’ın da desteğini alarak yüzde 100 elektrikle çalışan yerli enjeksiyon makinesini ürettik. Makinenin ilk etapta prototipini yaptık. Bundan sonra KOSGEB’in yerli yatırım desteğini de alarak önümüzdeki sene içerisinde 5 milyon TL’lik yatırım ile bu makinenin seri üretimine başlayacağız. Bu makinenin muadillerinden farklı olarak elektrik ve motor sistemlerinde farklılıklar var. Diğer muadillerine göre yüzde 30 civarında enerji tasarrufu var. Ürünler şuanda ithal gelmektedir. Bizim ürettiğimiz makinenin yerli malı belgesi de vardır. KOSGEB’in kredileriyle çalışan firmalarımıza da yerli malı belgemizle katkı verebiliyoruz. 1 yıl süren bir çalışma sonrasında yazılımlar tamamen bize aittir. 2019’un sonuna doğru seri üretime başlayacağız. Ayda 5 makine olarak üretim planlıyoruz. Görüşmelerimiz de devam etmektedir. Şuanda da üç tane makine siparişi aldık. Devamında da hem ülkemiz hem de firmamız için daha iyi satışlar yapacağımızı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.