GENEL - 23 Kasım 2021 Salı 13:50

’Türkiye-Rusya ilişkilerinin 100. Yılı’ Konulu Sempozyum Gerçekleştirildi

A
A
A
’Türkiye-Rusya ilişkilerinin 100. Yılı’ Konulu Sempozyum Gerçekleştirildi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi ortaklığında ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Moskova Yunus Emre Enstitüsü (Türk Kültür Merkezi), T.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi ortaklığında ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Moskova Yunus Emre Enstitüsü (Türk Kültür Merkezi), T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM), Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyatçılığın Karmaşık Sorunları Bilimsel Konseyi, Rus-Türk Kamu Forumu Tarihi Miras Komitesi ile Rus Araştırmaları Dergisi (RUSAD)’nin paydaşlığında “Türkiye-Rusya İlişkilerinin 100. Yılı” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.


Moskova’nın ev sahipliğinde online olarak düzenlenen ve Milli Mücadele yıllarında TBMM ile Sovyet Rusya Hükümeti arasında resmi ilişkileri kuran ve doğu sınırlarını belirleyen 1921 Moskova ve Kars antlaşmalarının 100. yılı anısına düzenlenen sempozyumun açılış konuşmaları Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aleksandr bezborodov adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vera Zabotkina, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar yaptı. Açılışta ayrıca Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Alikber Alikberov, Rusya Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi Efim Pivovar, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Yakın ve Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Viacheslav Belokrenitsky, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Kafkasya, Orta Asya ve Ural-Volga Bölgesi Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vladimir Bobrovnikov, Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muharrem Akoğlu, Adalet Albayı, bağımsız araştırmacı Anatoly Korkmasov konuşma yaptı.


Doç. Dr. Aleksandr Dmitriyeviç Vasilyev ve Dr. Öğretim Üyesi Tekin Aycan Taşcı’nın sekreterliğini yaptığı sempozyumda Milli Mücadele ve Atatürk dönemi Türk-Rus ilişkilerini konu alan 38 sunum yapılmış olup, bunlardan 15’i Türkiye’den, 18’i Rusya’dan, 2’si Gürcistan’dan ve Azerbaycan, Bulgaristan ve İsviçre’den akademisyenler tarafından gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sıcaklar etkiledi yenidünyada hasat erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için ’sarı altın’ olarak dillendirilen Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin’de son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Son olarak özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaştı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasıyla hasat da başladı. Bahçelere giren işçiler meyveleri özenle toplayarak kalitesine göre sınıflara ayırıp, kasalarla hale gönderiyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25-30 üçüncü kalitesi ise 10-15 TL’ye alıcı buluyor. Yenidünya meyveleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Yurt dışına da ihraç edilen meyveler ülkeye döviz kazandırıyor, hem üreticisine hem de çalışanlara ekonomik kazanç olarak dönüyor. İç piyasa ve ihracata gönderiliyor Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın 15 gün önce başladığını belirten üreticilerden Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi. Üreticilerden Azize Aksay ise şu anda yenidünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını, ürünün ve fiyatların şu anda güzel olduğunu kaydetti. Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor Malta eriğini hasat ettiklerini aktaran Halil Keskin de sağlık açısından faydalı olduğundan yurt içi ve yurt dışından taleplerin olduğuna dikkat çekti. Verimin bu sene güzel olduğuna değinen Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye konuştu.