SAĞLIK - 26 Ekim 2021 Salı 15:29

Turkovac’ta faz-3 çalışmaları sürüyor

A
A
A
Turkovac’ta faz-3 çalışmaları sürüyor

Yerli korona virüs aşısı Turkovac, faz-3 çalışmaları kapsamında vatandaşlara uygulanmaya devam ederken, Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.

Yerli korona virüs aşısı Turkovac, faz-3 çalışmaları kapsamında vatandaşlara uygulanmaya devam ederken, Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Aşısız vatandaşlarımızda ciddi yoğun bakım takibi ve vefatlar söz konusu" dedi.


Kayseri Şehir Hastanesinde yerli korona virüs aşısı Turkovac’ın faz-3 çalışması kapsamında hatırlatma dozu uygulanmaya devam ediyor. Aşılama çalışmaları hakkında konuşan Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Kayseri Şehir Hastanesinde şu an itibari ile Turkovac ile alakalı 2 farklı faz-3 çalışması yürütüyoruz. Bunlardan ilki Ağustos ayında başlamıştı. Hiç aşı olmamış, covid geçirmemiş kişilere direkt Turkovac ile aşılanma şansı veriyoruz. Bir diğeri ise yakın dönemde başladığımız ve 2 doz Sinovac aşısı olmuş kişilerde 3. doz hatırlatma faz-3 çalışması. Burada da yine kişilerin daha önce hiç covid-19 enfeksiyonu geçirmemiş olması gerekiyor. Bu noktada kişiler bize e-nabız üzerinden ya da sabit hatlar üzerinden ulaşabiliyorlar. Burada da kişilerin 18-60 yaş aralığında ve ek hastalığı olmayan sağlıklı bireyler olması şeklinde biz hastalarımızı kabul ediyoruz ifadelerini kullandı.


Vatandaşların gönüllü olması konusunda çağrıda bulunan Toker, "Bu dönemde Turkovac için faz-3 çalışmaları ne kadar kısa sonuçlanırsa ki bu da belirli bir sayıda gönüllüde denenmesi anlamına geliyor. O zaman seri üretime geçmesi, Türkiye’de daha yaygın kullanılması anlamında, acil kullanım onayının anında alınması anlamına geliyor. O yüzden vatandaşlarımızdan isteğimiz de bu şekilde. Gönüllü sayımızı ne kadar hızlı şekilde tamamlarsak, aşıyı seri bir şekilde üretip kullanıma geçeceğiz” dedi.


Hastanede yatan aşısız vatandaşlarda ciddi yoğun bakım takibi ve vefatlar söz konusu olduğunu kaydeden Toker, "Bu dönemde yaz ayından sonraki aşılamaların bir miktar artmasıyla vaka sayılarımız daha ılımlı seyrediyor ama maalesef hala yüksek sayılarda yatış ve aşısız vatandaşlarımızda ciddi yoğun bakım takibi ve vefatlar söz konusu. O yüzden biz her seferinde tüm hastalarda gördüğümüz durumu vurguluyoruz, aşılanmak. Herhangi bir aşı ile hem de. Bu Turkovac için tabii ki gönüllülük esaslı ama kişilerin mutlaka aşılanmaları gerekiyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.