GENEL - 04 Ağustos 2022 Perşembe 13:23

Vali ve başkan yazlık buğday hasadı yaptı

A
A
A
Vali ve başkan yazlık buğday hasadı yaptı

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile birlikte ‘Tarım Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ Projesi çerçevesinde yazlık buğday hasadı yaptı.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile birlikte ‘Tarım Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ Projesi çerçevesinde yazlık buğday hasadı yaptı. Vali Gökmen Çiçek, “Dünyanın gıda krizine gittiği bir dönemde boş kalan arazileri ekmek gerçekten çok önemli” dedi.



Sarıoğlan ilçesinde düzenlenen programa, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Sarıoğlan Kaymakamı Hatice Ruveyda Kahraman, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Sarıoğlan Belediye Başkanı Bekir Ayyıldırım, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ve çiftçiler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, buğdayın Türk kültüründe gıdadan daha fazla şeyi temsil ettiğini belirterek, “Buğday bereket, nimet ve gelenektir. Buğday ilahi gücün nimeti, güneşin sonsuz sabrı ve toprağın azametli fedakarlığıdır. Bütün dünyayı saran kovid-19 pandemisi sonrasında bütün ülkeler sağlıkla beraber aynı zamanda gıda tedarikinin karşılanması içinde hızlı bir şekilde tedbirler almaya başladılar. 2020’nin ilk aylarında Cumhurbaşkanımızın, biz bize yeteriz Türkiye’m ve ekilmedik bir karış yer kalmasın talimatlarında fitili ateşleyen ilk il Kayseri oldu. Mart ayı sonu olmasına rağmen tedarik ettiğimiz bin 20 ton ekmeklik buğdayı üreticilerimize ulaştırdık. Bu çerçevede ekimler yapıldı. Kurak geçen bir sezon olmasına rağmen o yıl 9 bin ton civarında ekmeklik buğday üretildi. Aynı zamanda bu dönem içerisinde ekmeklik buğday üretiminin yanı sıra diğer hububat ve bakliyatta da ciddi üretimleri gerçekleştirdik” dedi.



"Kayseri 125 milyon adet ekmeğin üretilmesine katkı sağladı"


3 yıl içerisinde Kayseri’nin 125 milyon adet ekmeğin üretilmesine katkı sağladığını söyleyen Şahin, "Son 3 yıl içerisinde sadece yazlık buğday ekilişinde 2 bin 556 ton yazlık buğday tohumu dağıtımını gerçekleştirdik. 2 bin 365 üreticimizle 114 bin 500 dekar alan üretime katılmış oldu. Bu üretim ile 25 bin ton ekmeklik buğday depolarımıza girmiş oldu. Bu ekmeklik buğdayı sadece 3 yılda Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ekilişini yapan Kayseri 125 milyon adet ekmeğin üretilmesine katkı sağlamış oldu. Bu alanların büyük bir çoğunluğunun da bu destekleme olmasa ekilmeyeceğini bir kez daha belirtmek istiyorum. 2022 yılına geldiğimizde ‘ Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesi çerçevesinde bakanlığımız tarafından yüzde 50’si, Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 25’i ve geriye kalan yüzde 25’ide üreticilerimiz tarafından karşılanan 50 bin dekar alanda bin 86 ton yazlık buğday tohumunun TİGEM’den tedariki yapılarak bugün hasadını yapacağımız alanda olduğu gibi ekimini gerçekleştirmiş olduk” ifadelerini kullandı.



"Tarım ve hayvancılık yapan hemşerilerimizi önemsiyoruz"


Tarım ve hayvancılığın olmazsa olmazları içerisinde yer aldığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, “Biz çiftçimizi önemsiyoruz. Hayvancılık yapan hemşerilerimizi çok önemsiyoruz. Adeta şehrimizin ekilmedik toprağı kalmasın diye de bu yönde bir gayret gösteriyoruz. Belediye hizmetleri arasında tarım ve hayvancılıkla uğraşmak olur mu? demiyoruz. Tam aksine tarım ve hayvancılık bizim olmazsa olmazımız mantığı içerisinde çalışmalarımızı sürdürmek suretiyle sizlerle birlikte oluyoruz. Değişik tohum çeşitleri konusunda yaptığımız destekleri biliyorsunuz. Hayvancılık konusunda yaptığımız destekleri biliyorsunuz. Bütün bunların getirdiği bir bereket sonucunda birliği beraberliğin en güzel örneklerini sergiliyoruz” diye konuştu.



"Bir tek metre kare toprağın bile boş bırakılmasını günah sayan bir dinin mensuplarıyız"


Buğdayın Türk kültüründe farklı bir yeri olduğunu ifade eden Vali Gökmen Çiçek ise, "Hasat şenliğimiz kutlu olsun. Küçüklükten beri hepimiz yerde ekmek görsek öper, başımıza koyar ve bir kenara kaldırırız. Onu yerde tutmayı günah sayarız. Cenabı Allah’a şükretmek babında nimetleri başımızın üstüne koyarız. Buğday başağını Anadolu’nun neresinde olursa olsun birine gösterdiğinizde bir sürü duyguyu kaplar. Buğdaya Amerikalı, Avrupalı başka bakar ama biz Türkler bir başka bakarız. Bir tek metre kare toprağın bile boş bırakılmasını günah sayan bir dinin mensuplarıyız. Ekmeğin çöpe atılmasını israf sayan bir medeniyetin çocuklarıyız. Dünyanın gıda krizine gittiği bir dönemde boş kalan arazilerin tamamını tekrardan bizlerin tüketimi için, çiftçilerimizin buraları seferberlik ruhuyla ekmeleri gerçekten çok önemli" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, biçerdöver ile hasat yaptı. Hasadı gerçekleştirdikten sonra çocuklarla bir araya gelen Vali Gökmen Çiçek ve Büyükkılıç, çocuklara Kayserispor forması hediye ederek, tezahüratlarda bulundular.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.