EĞİTİM - 23 Mart 2019 Cumartesi 11:44

Yabancı dil eğitim Çalıştayı yapıldı

A
A
A
Yabancı dil eğitim Çalıştayı yapıldı

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Yabancı Dil Eğitim Çalıştayı İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Yabancı Dil Eğitim Çalıştayı İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.


Kayseri Erciyes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen çalıştayın açılılşında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci yabancı dil eğitimi hakkındaki sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek; "Eğitimci olarak geleceğe hazırlayacak çocuklarımızı elbette ki ileri düzeyde bir temel vermek zorundayız. Ama nerede durmalıyız, neyi nasıl yapmalıyız? Türkçe konuştuğumuz müddetçe dersle olmuyor bu iş. Yani öğretmenimiz sınıfta Türkçe konuştukça dil öğrenimi olmuyor. Öyle merhametli bir yapımız var ki, illa ki Türkçe ile destekleyeceğiz çocuklarımızı. Türkçe ile destekleyince de olmuyor. Dolayısıyla yıllardan beri hepimizin bildiği gibi dil öğrenimlerindeki zorluk hep konuşulur ama neden bir sonuca ulaşamıyoruz bilmiyorum. Şuanda bizim elimizde, ülkemizde göğsümüzü gere gere okutacağımız kitaplar bile yok. O kadar ciddi manada Türkiye’nin kaynaklarını yabancı dil eğitimi olarak dışarıya harcıyoruz ki, Yunanistan bile bu konuda hepinizin bildiği gibi yabancı dil kaynak konusunda herhalde İngiltere den sonra en güçlü kaynak sağlayanlardan bir tanesi. Biz niye üretemiyoruz merak ediyorum, bize zaman zaman tavsiye niteliğinde yabancı dil kaynaklar geliyor, yerli kaynaklar da geliyor ve bu yerli kaynaklar hep yabancı kaynaklardan potansiyelli olarak geliyor ama olmuyor. Arkadaşlarımızla görüştüğümüzde bunların hep ticari olduğunu, gerçek manada ortaya konulabilen eğitim sistemini baştan sona organize edebilecek bir kaynağımızın olmadığını maalesef söylüyoruz. Dolayısıyla sorun çok, bu sorunu da bizim illa ki çözmemiz gerekiyor" dedi.


Ekinci, çalıştayda tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerinin bakanlığa iletileceğinin altını çizerek; "Sizin bu çalıştaydaki fikirlerinizin, düşüncelerinizin, yapacağınız çalışmaların ışık tutacağına inanıyorum. Bunu bakanlığımızla da paylaşacağız. Bu Kayserimizde yaptığımız 3. çalıştayımız, bir tanesini mesleki eğitim üzerine yapmıştık ve gerçekten çok güzel sonuçlar ortaya çıktı. Diğer bir tanesini 2-3 hafta önce ’Spor çalıştayı’ olarak yaptık, çok güzel öneriler aldık. Bizim bile adını koyamadığımız sorunun tespiti de aslında çok önemli. Çok net olarak demeliyiz ki ’problem şu’ ve akabinde demeliyiz ki ’çözümü de bu’. 3. olanını da ’Yabancı dil’ olarak sizlerle birlikte yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde de ’özel eğitim ve rehberlik’ üzerine bu çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışmalarımızdan biz şu şekilde yararlanmak istiyoruz; birincisi genel Türkiye’nin eğitim sistemini, eğitim politikalarını dizayn eden bakanlığımıza biz bu çalıştay raporlarını gönderiyoruz. Bizzat kendimiz götürüyoruz ve Türkiye’nin genelinde bunları kullanmaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama ben yöneticilik yaptığım süre içerisinde şunu gördüm; sorunlara takılı kalıp kendi çözemeyeceğiniz sorunlara bakıp, olduğunuz yerde kalmanın size hiçbir kazandırmayacağını çok net gördüm. O yüzden eğer ki bir şeyler değişmiyorsa illa ki kendiniz değiştirebileceğiniz şeyleri değiştirmeye devam edin. Yani orada takılıp kalmayın. Türkiye de bir yabancı dil sorunu var. Biz bu sorunu Türkiye’nin tamamında çözmek gibi bir durumumuz yok. Bizim görevimiz Kayseri’deki yabancı dil sorunu ile ilgili neler yapabilir, neleri geliştirebiliriz öncelikli olarak o. Bakanımıza da tabi bu raporları göndereceğiz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de ortaya çıktı: Kızıl tuygun çiftçilerin dostu oldu Kırıkkale’de, nesli tükenme tehlikesi altında olan saz delicesi olarak bilinen yırtıcı kuş "kızıl tuygun", dron ile görüntülendi. Saz delicesinin görüldüğü bölgede çiftçilik yapan Emre Doğan, "Bize keyifli çalışma ortamı sunuyorlar, bize arkadaşlık ediyorlar. Bize burada moral motivasyon sağlıyorlar. Fareleri avlıyorlar. O yüzden bizim en büyük dostumuz" dedi. Kırıkkale’de ’saz delicesi’ olarak da bilinen yırtıcı kuş kızıl tuygun, Kızılırmak nehrinin beslediği Kapulukaya Barajı kıyısındaki tarım arazileri üzerinde dron ile görüntülendi. Nesli tükenme tehlikesi altında olan saz delicesi, genellikle sazlık ve sulak alanlarda görülüyor. Saz delicesi, tarım arazilerindeki sürüngen, böcek, fare ve küçük memeliler ve kuşlar dahil olmak diğer birçok etçil hayvan gibi leşle de beslenebiliyor. Tarım arazilerinde bulunan ve mahsullere zarar veren farelerle de beslenen saz delicesi, çiftçilerin dostu durumuna geldi. Karakeçili ilçesinde çiftçilik yapan Emre Doğan (30), İHA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım arazisinde çalışırken kendilerine moral ve motivasyon sağladığını belirterek, keyifli çalışma ortamı oluşturduklarını söyledi. Doğan, "Burası onların evi bizim de ekmek kapımız. Burada avlanıyorlar, besleniyorlar. Biz de burada çalışıyoruz, çalışırken de arkadaşlık ediyorlar. Biz de kendileri hakkında bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Bize keyifli çalışma ortamı sunuyorlar, bize arkadaşlık ediyorlar. Bize burada moral motivasyon sağlıyorlar. Fareleri avlıyorlar. O yüzden bizim en büyük dostumuz. Fareler mahsullerimize zarar veriyor, onlarda bize yardımcı oluyor. Doğanın dengesi gereği" dedi. Kırıkkale Valiliğinin teklifi ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün oluruyla, sulak alanların korunması yönetmeliği çerçevesinde 30 Ocak 2024 tarihinde mahalli öneme haiz Çeşnigir sulak alan olarak ilan edildiği bildirildi. Bin 213 hektar büyüklüğünde olan Çeşnigir sulak alanı, göçmen su kuşlarına da ev sahipliği yapıyor.
Muş Malazgirtli vatandaşlar şifalı bitkileri satarak geçimlerini sağlıyor Muş’un Malazgirt ilçesinde yaşayan vatandaşlar, dağlardan topladıkları şifalı bitkileri satarak geçimlerini sağlıyor. Baharın gelişiyle birlikte dağlarda yeşeren şifalı bitkileri toplayarak tezgahlarda satan vatandaşlar, ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Dağların yüksek kesimlerinde yetişen mantar, uçkun, çiriş, kenger, sirmo, soryaz, cağ, kaniberg gibi bitkileri toplayarak çarşı merkezinde kurdukları tezgahlarda satışa sunan vatandaşlar, müşterilerinin ilgisinden oldukça memnun. Topladıkları şifalı bitkileri satarak ailesini geçimini sağladığını ifade eden Serhat Karataş, “Memleketimizde yapacak başka bir iş yok. Bu işi yaparak ekmeğimizi kazanıyoruz. Bahar aylarında şifalı bitkiler, kış aylarında ise balık, sebze ve meyve satarak aile bütçeme katkı sağlamaya çalışıyorum” dedi. Doğal yetişme alanı bulunan şifalı bitkilerin ömrünün az olduğunu dile getiren Ramazan Yıldırım ise “Karların erimesi ile birlikte dağlarda şifalı bitkiler çıkmaya başlar. Bizler de bu bitkileri toplayarak şehirde satıyoruz. Uçkunun destesini 50 TL, mantar 350 TL, çirişin 3 kilosu 100 TL, kengerin kilogramını 20 TL’den satıyoruz. Bitki satışı bizim için oldukça güzel bir iş. Ama zaman kısa olduğu için kötü. Tüm işimiz bir ay içerisinde bitiyor. Bir ay içerisinde ne kadar çok çalışırsak, o kadar fazla kazanıyoruz. Genelde guruplar halinde çalışıyoruz. Bir ayda olsa iş bulup çalışmak güzel” ifadelerini kullandı.
Kayseri Uzmanından ‘excimer lazer’ tavsiyesi: “Kendi gözlerinizle görmeniz hiç de uzak değil” Kayseri Doktoröz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, excimer lazer tedavisinin hipermetrop, miyop ve astigmat tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi olduğunu ve özellikle asker, polis adaylarının bu tedaviden yararlanarak meslek sahibi olabileceklerini söyledi. 18 yaşından büyük, son 6 ayda gözlük numaraları 0.50 dioptriden fazla değişmemiş, -9.0 dioptriye kadar miyop ve 6 numaraya kadar hipermetrop ya da astigmatı olan bireylere excimer lazer tedavisinin uygulanabileceğini dile getiren Kayseri Doktoröz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, “Hastaların yapılan ölçümleri sonucunda yeterli kornea kalınlığı olmalı, şeker romatizma gibi sistemik hastalığı bulunmamalı ve gözlerinde başka herhangi bir hastalık olmamalıdır. Keratokonus, katarakt, göz tansiyonu, göziçi iltihabı ve ciddi göz kuruluğu olan hastalara uygulanmaz. Excimer lazer tedavisinde önemli olan ameliyat öncesi muayenede gözün ameliyata uygun olup olmadığına karar vermektir. Bu yüzden ameliyat öncesi yapılan muayene ve tetkikler önemlidir. Muayenede hastanın göz numaraları belirlenir, kornea kalınlıkları ölçülür, kornea haritası çıkartılır ve kapsamlı bir göz muayenesi yapılır. Göz tansiyonu ölçülür, gözyaşı testi yapılır göz bebeği genişletilerek, biyomikroskobik muayene ile ön segment ve retina tabakası kontrol edilir. Bu muayeneler sonucunda herhangi bir patolojik bulguya rastlanılmaz ise ameliyat kararı alınır” ifadelerini kullandı. “İğnesiz ve dikişsiz tedavi” Excimer lazerin damla anestezi ile yapıldığını ve ağrısız olduğunu dile getiren Özkırış, “Doğru göze, doğru zamanda ve doğru yöntemle laser yapılmış ise tekrarlama imkanı çok düşüktür. Nadiren de olsa tekrarlayan vakalarda göze uygunsa 2. kez lazer yapılabilir. Lasik yöntemi en sık uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde korneanın üst yüzeyinde ince bir tabaka kesilir, kapak şeklinde kaldırılır ve altta kalan kornea yüzeyine excimer lazer uygulanarak, gözdeki kırma kusuru düzeltilir. Bu yöntem damla anestezisi ile yapılır ve ağrılı değildir. Bu ameliyatta iğne yapılmaz ve dikiş atılmaz. Lasik yöntemi dışında PRK ve LASEK yöntemleri de vardır. Laser tedavisi herhangi bir göz rahatsızlığını tedavisine engel değildir. Kornea kalınlığınıza bağlı olarak 4-6 D’ye kadar astigmatizma laser ile düzelebilir. Laser sonrası gözler açık kalıyor ve görerek gidiyorsunuz. Ancak 2-3 saat yanma batma ve sulanma ve ağrı olabiliyor. Laser göz ile ilgili herhangi bir ameliyatın yapılmasına engel değildir. Laserden 3 gün sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Ancak deniz, havuz ve kaplıca gibi genel kullanıma açık sulara ise 20-30 gün girmemeniz gereklidir” dedi. Özkırış son olarak, gözü uygun olan hastaların excimer lazer konusunda uzman kişilere ameliyat olduklarında kendi gözleri ile görmenin hiç de uzak bir hayal olmadığının altını çizdi.