SAĞLIK - 08 Ekim 2019 Salı 16:47

İnönü İlkokulundan Rekor kan bağışı

A
A
A
İnönü İlkokulundan Rekor kan bağışı

Kilis’te, gerçekleştirilen "Şehit Öğretmenlerimiz Anısına Kanlarımızı Veriyoruz" kan bağışı kampanyasında, bir günde tek ekiple en fazla kan toplama rekoru kurulduKilis Kan Merkezi dahil olduğu Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan 4 ili geride bırakarak İnönü İlkokulu öğretmen ve velilerinin katılımı ile son 6 yılın en fazla kan bağışını bulunuldu.

Kilis’te, gerçekleştirilen "Şehit Öğretmenlerimiz Anısına Kanlarımızı Veriyoruz" kan bağışı kampanyasında, bir günde tek ekiple en fazla kan toplama rekoru kuruldu


Kilis Kan Merkezi dahil olduğu Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan 4 ili geride bırakarak İnönü İlkokulu öğretmen ve velilerinin katılımı ile son 6 yılın en fazla kan bağışını bulunuldu. İnönü İlkokulu Müdürü Mehmet Serdar Gelebek “Bu bizim gelenekselleşen 8’inci etkinliğimizdi. Bundan 5 yıl önce ilk bağış etkinliğini planlarken amacımız kan bağışlamaktan ziyade kan bağışlama bilincini zihinlere yerleştirmek, toplumu harekete geçirmek ve bu işin devamlılığını sağlamaktı. Bu amacımıza görüldüğü gibi rekor bağış ile ulaşmış bulunuyoruz. Bu iyilik hareketi fedakar öğretmenlerimizin sayesinde öğrencilerimizden ailelerine yayılarak büyüdü. Bu vesile ile başta öğretmenlerimiz olmak üzere mahalle sakini ve velilerimize katkılarından ötürü teşekkür ederim” dedi.


Kilis Kan Merkezi Müdürü Dr. Esra Yılmaz ise “Öğretmenlerimiz ve Müdür Bey sayesinde bölge halkının ve velilerin bu etkinliğe iyi organize olduğunu gördük. Kilis’te yeni göreve başladığım günlere denk gelen bu başarı kan merkezi olarak bizleri daha da motive etti. Desteklerinden dolayı İnönü İlkokulu ailesini ve kan merkezi olarak ekibimi tebrik ediyorum. Kilis’te bu başarıyı daha da artırmak öncelikli hedefimiz” şeklinde konuştu


Türk Kızılayı Kilis şube başkanı Adnan Erdoğan “İlimiz Kızılay şube başkanı olarak görevi yeni devraldığım bu günlerde sorumluluğumuzun farkındayız ve başarılarımızı artırarak devam ettirmek kararlılığındayız. Okulumuzun katkıları ve bu hassasiyetinden ötürü okul müdürü Serdar Gelebek’e Okul adına Teşekkür belgesi takdim ettik. Bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.