- 10 Ekim 2019 Perşembe 13:00

Kilis’te gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

A
A
A
Kilis’te gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

AFAD İl Müdürlüğü tarafından senaryo gereği Kahramanmaraş merkezli 7,5 büyüklüğündeki depremden Kilis’te etkilendiği varsayılarak deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

AFAD İl Müdürlüğü tarafından senaryo gereği Kahramanmaraş merkezli 7,5 büyüklüğündeki depremden Kilis’te etkilendiği varsayılarak deprem tatbikatı gerçekleştirildi.


Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde, 26 yerel Hizmet Grubu Başkanlarının acilen toplanmasıyla birlikte Vali Recep Soytürk’ün başkanlığında Kriz Yönetim Merkezi çalışmalarına başladı.


Kilis’te depremden etkilenen bölgelerden gelen bilgiler doğrultusunda hizmet gruplarına görevlendirmelerin yapılmasıyla birlikte açıklamada bulunan Vali Soytürk, ilk gelen bilgilere göre Mübeccel Suphi Yavaşça Sosyal Bilimler Lisesindeki 404 öğrencinin bina içerisinde mahsur kalarak henüz tahliye edilemedikleri bilgisini paylaştı.


Aynı zamanda Mehmet Keçik İlköğretim Okulunda ise mahsur kalan 10 öğrencinin olduğunu kaydeden Vali Soytürk, Musabeyli İlçesi Atatürk Caddesindeki bir evde de 5 vatandaşın hasar gören evlerinde tahliye olmayı beklediklerini sözlerine ekledi.


Daha sonra Kriz Yönetim Merkezindeki planlamaların ardından depremden etkilenen bölgelere giderek buradaki kurtarma ve tahliye çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Soytürk, son durumla ilgili olarak yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli 7,5 şiddetinde meydana gelen depremden etkilen İlimizde herhangi bir can kaybının olmadığını ve yaralıların tahliyesi ile birlikte sağlık kuruluşlarına sevk edildiğini belirtti.


Vali Soytürk, ayrıca ev ve işyerleri zarar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla “Hasar Tespit Komisyonu” tarafından çalışmaların başlatıldığını kaydetti.


Kilis’te meydana gelebilecek doğal afetlerin öncesinde alınacak tedbirler ile sonrasında hizmet gruplarının yapacağı çalışmalarda Kurtarma ve Kriz yönetimi açısından son derece önemli olan bu tatbikatın Kilis’te iki gün süreyle devam edeceği belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.