EKONOMİ - 20 Kasım 2020 Cuma 09:31

Kilis’te zeytin hasadı sürüyor

A
A
A
Kilis’te zeytin hasadı sürüyor

Türkiye’de, zeytin üretiminde önemli bir yeri olan Kilis’te zeytin hasadı sürerken, bu yıl zeytin rekoltesinde yüksek olduğu bildirildi.

Türkiye’de, zeytin üretiminde önemli bir yeri olan Kilis’te zeytin hasadı sürerken, bu yıl zeytin rekoltesinde yüksek olduğu bildirildi.


Kilis’te zeytin hasadına başlayan üreticiler bir an önce zeytin hasadını tamamlamak için çalışıyor. Zeytin bahçelerinde ve zeytinyağı fabrikalarında yoğunluk yaşanıyor.


“Yağ fiyatları arttı”


Geçen yıl ortalama 15 TL’den satılan zeytinyağının kilosu Kilis’te, bu yıl soğuk sıkım ve erken hasada başlanması nedeniyle zeytinyağının kilosu asit oranına göre 25-30 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulunuyor.


Kilis’te 4500 yıllık zeytinin geçmişi var


Oylum Höyük’te yapılan kazılarda 4 bin 500 yıl öncesine ait zeytin çekirdeklerinin bulunmasından sonra zeytinin ana vatanı olarak adlandırılan Kilis’te, son teknolojik imkanlar ile soğuk sıkım zeytin yağı üretimi yapılıyor. Bu yıl geçen yıllara oranla Ekim ayında soğuk sıkım ve erken hasada başlayan üreticiler, zeytin yağının para etmesi nedeniyle yüzleri gülüyor.


Zeytinyağı fabrikası sahibi Süleyman Mercimek, Kilis’te organik bir şekilde zeytin üretimi yapıldığını ifade ederek, “Zeytin yetiştiriciliğinde herhangi bir kimyasal gübre kullanılmamaktadır. Kilis zeytinyağı, rengiyle, aramasıyla, tadıyla, farklıdır. Zeytinyağının kilosu asit oranına göre 25-30 TL arasında değişen fiyat arasında satılmaktadır. Bu yıl zeytinyağı rekoltesi yüksektir, işlerimiz iyi, Allah’a şükür” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te çocuklara bayramda ücretsiz lunapark Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlandı ve kutlamaların ardından çocuklara ücretsiz lunapark imkanı sağlandı Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlanırken. Devrek Belediyesi tarafından bayrama özel olarak çocuklara üç saatlik bedava lunaparkta eğlenmeleri sağlandı. Bayram nedeniyle Devrek Belediyesinin katkıları ile çocukların lunaparkta eğelenmelerini sağladıklarını ifade eden Belediye Başkanı Özcan Ulupınar; "Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu hep birlikte kutlamanın heyecanını yaşadık. İstedik ki belediye olarak çocukların bayramına bir bayramda bizler ilave edelim ve onların lunaparkta mevcut olan eğlence araçlarını ücretsiz olarak kullanıp eğlenmelerini sağlayalım. Bu vesile çocuklarımız üç saatlik bir zaman diliminde de olsa aileleri ile birlikte eğlenmenin tadını çıkardılar. Bu tür uygulamalarımız zaman zaman devam edecektir” diye konuştu. Belediyenin bu uygulamasından dolayı memnun olduklarını ifade eden aileler ise "Başkanımızdan Allah razı olsun çocuklarımız lunaparkta doyasıya eğlenmenin tadını çıkartarak adeta ikinci bayramlarını yaşadılar” diye konuştular. Çocukların lunapark eğlencesinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar ve Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Özmekik yalnız bırakmazken, çocuklarla da günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.