EKONOMİ - 02 Haziran 2019 Pazar 12:09

Üzüm ve zeytin üreticilerine hastalık uyarısı

A
A
A
Üzüm ve zeytin üreticilerine hastalık uyarısı

Kilis Tarım ve Orman İl Müdürü Songül Kadıoğlu, üzüm bağları ile zeytin üreticilerine hastalık uyarısında bulundu.

Kilis Tarım ve Orman İl Müdürü Songül Kadıoğlu, üzüm bağları ile zeytin üreticilerine hastalık uyarısında bulundu.


İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis’te zeytinciliğin önemli bir noktada olduğunu belirterek, “Zeytin Pamuklu Biti larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olan bir zararlıdır Ayrıca zararlı ergin öncesi döneminde balımsı madde üreterek çiçek tomurcuklarına ve zeytin çiçeklerine de zarar verirler. Bu durum zeytin ağaçlarının çiçeklenmesini ve dolayısıyla meyve bağlamasını düşürür. Zararlının yoğunluğu ne kadar artarsa zarar oranı da aynı oranda yükselir, düşük yoğunluklarda ise zarar pek hissedilmez. Sıcaklıkların artması ile birlikte Zeytin Pamuklu biti zararı da azalır. İlimizde bu zararlı ekonomik yönden her ne kadar zarar oluşturmasa da Zeytin Pamuklu biti yoğunluğu takip edilip yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde ilaçla mücadele yapmak gerekmektedir. Mücadele Zamanının Belirlenmesi, Zeytin pamuklu biti zararı, ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği, nemli bölgeler ve iyi budama yapılmamış zeytin bahçelerinde daha yoğun görülmektedir, bu durumda sürgün uçlarda pamuk görülmeye başladıktan 10 gün sonra mücadeleye başlanmalıdır” dedi.


Üzüm bağlarında, sıcak ve kurak geçen iklimlerde hastalıkların ortaya çıktığını ifade eden Kadıoğlu, “İlimizde birçok bağ alanlarında epidemi oluşturan ve ciddi kayıplara neden olan bağ küllemesine karşı çiftçilerimizin erken dönemde, koruyucu ve tedavi amaçlı kimyasal ilaçlama yapması gerekmektedir. Çiftçilerimizin erken dönemde yaptıkları kültürel ve kimyasal mücadele ekonomik gelir açısından çok önemlidir. Bağlarda budama işlemleri amacına uygun ve dışa doğru yapılmalı, bağ omçalarının iç kısmının havalanmasını sağlamak amacıyla açılmalı, bu doğrultuda obur sürgünler ve yaprak alma işlemi uygulanmalıdır. Kimyasal Mücadele yapılması gerekiyor. İlaçlama sürgünler 20-25 santimetre olduğunda, İlaçlama çiçek sonrası. İlaçlama korukların nohut iriliği dönemi, diğer ilaçlamalar hastalık belirtileri, hava şartları ve kullanılan ilaçların etki sürelerine göre uygun zamanlarda yapılır. Bilgi almak isteyen Kilis Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunsunlar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de korkutan iş yeri yangını: Restoran alev alev yandı Maltepe bir restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşmasıyla çıkan yangın sonucu iş yeri yanarak kullanılamaz hale geldi. Alev alev yanan restoran cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangın, Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi’nde saat 04.30 sularında Kebapçı Özcan isimli restoranda çıktı. İddiaya göre, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu yangın hızlı bir biçimde yayıldı. Yangın sokakta bulunan 34 HRZ 971 plakalı bir araca da sıçradı. Yangına, çevredeki vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni araması üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangında ölen ya da yaralanan olmaz iken binanın bir kısmında maddi hasar oluştu. Tedbir amaçlı polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi de yangın mahaline sevk edildi. Olay yerine hızlı bir şekilde ulaşan itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kısa sürede söndürdü. Polis ekipleri ise olayda güvenlik tedbirlerini uyguladı. Yangının söndürülmesinin ardından, önlem amaçlı soğutma çalışmaları da yapıldı. Yangını gören Özcan Eşlegül, "Bir patlama sesi geldi, ben de işe kalkmıştım, işe gidecektim, geldik bizim komşu aşağıda kebap lahmacun salonu var. Orada herhalde ızgarada ateş mi bırakmış, bir şeyler bırakmış baca alev alınca çatı tutuşmuş, biz geldiğimizde zaten itfaiyeler falan vardı. Ondan sonra yanda bir araba yanmış. Allah’tan kimsede can kaybı, yaralanma yok, tek tesellimiz bu. Başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.