- 03 Şubat 2020 Pazartesi 11:25

Hacılar Beldesinde çiftçi toplantısı

A
A
A
Hacılar Beldesinde çiftçi toplantısı

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kırsal kalkınmanın sağlanması, çitçilerin gelir düzeyinin arttırılması, modern üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilebilir alanların belirlenmesi amaçlarıyla yürütülen köy toplantılarına 2020 yılında da devam ediliyor.

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kırsal kalkınmanın sağlanması, çitçilerin gelir düzeyinin arttırılması, modern üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilebilir alanların belirlenmesi amaçlarıyla yürütülen köy toplantılarına 2020 yılında da devam ediliyor.


Kırıkkale’nin tarımsal potansiyelinin doğru analizi ve etkin şekilde değerlendirilebilmesi için sürekli iletişim içerisinde olmak ana fikri etrafında şekillendirilen köy toplantılarının 2020 yılındaki ilki Hacılar Beldesinde gerçekleştirildi. Toplantı, çiftçilerin katılımını kolaylaştırmak için mesai saatleri sonrasında, Hacılar Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapıldı. İl Müdürü Sırrı Yılmaz’ın yanı sıra şube müdürleri ve teknik personellerin hazır bulunduğu toplantıya Hacılar Belediye Başkanı Mehmet Koyuncu ve Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk de katıldı.


"İlimizin potansiyelinin farkındayız,"


Toplantıda çiftçilere seslenen İl Müdürü Sırrı Yılmaz, "Bu toplantılar ile amacımız sizlerle en etkili iletişimi sağlamak ve bu sayede ilimiz tarımını el birliği ile geliştirmek. Her zaman vurguladığımız gibi tarım çok yönlü bir iştir ve bu sektörün her noktasındaki çiftçi, üretici, üretici örgütü, sivil toplum kuruluşu ve kamu kurumları birer paydaştır. Bugün burada sizlerin sorun ve taleplerini dinleyeceğiz. Bizim yapmış olduğumuz sorun analizleri ve çözüm adına planlamış olduğumuz projelerimizi sizlerle paylaşacağız. Müdürlüğümüzün yürüttüğü hizmetleri ve sizlerin beklentilerini değerlendireceğiz. İlimizin potansiyelinin farkındayız, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek, çiftçimizin, üreticimizin kazancını arttırmak için çalışıyoruz ve bu amaçla bugün buradayız" şeklinde konuştu.


Konuşmasında toplantıların geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda devam edeceğini de vurgulayan Yılmaz, bu çalışma şekli ile sürekli diyalog halinde olarak geçen yıllarda elde edilen başarının katlanarak artırılacağına olan inancını da dile getirdi. Toplantıda ayrıca, tarladan sofraya kadar gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması gibi görevlerinin olduğunu hatırlatan Yılmaz, bütün bu üretim zincirinde beraber ve diyalog içerisinde olunması gerektiğini de belirtti.


Toplantı, çiftçilerden gelen soruların yanıtlanması ve İl Müdürlüğü faaliyetleri hakkında detaylı bilgilendirme ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.