- 30 Ocak 2020 Perşembe 15:06

Orhan Gazi Camii ve Kuran Kursu’nun temeli atıldı

A
A
A
Orhan Gazi Camii ve Kuran Kursu’nun temeli atıldı

Kırıkkale’de mahalle sakinleri tarafından hayata geçirilen Orhan Gazi Camii ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin 500 kişilik kuran kursu inşaatı temel atma töreni gerçekleştirildi.

Kırıkkale’de mahalle sakinleri tarafından hayata geçirilen Orhan Gazi Camii ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin 500 kişilik kuran kursu inşaatı temel atma töreni gerçekleştirildi.


Sanayi Mahallesi Osmanlı Caddesi üzerinde inşa edilecek Orhan Gazi Camii ve Kuran Kursu temeli, Kırıkkale Vali Yardımcısı Emin Alıcı, Kırıkkale Belediye Başkanlığı adına Sosyal ve Kültür İşleri Müdürü Celaletdin Özel ve mahalle sakinlerinin katılımıyla atıldı. Dualar ile temeli atılan camii ve kuran kursunda aynı anda 500 kişi ibadet edebilecek. 3 kat üzerine inşa edilecek kuran kursunun, alt girişi kuran kursu eğitimi, birinci katı 0 - 7 yaş arası çocuklar için üst katı ise çok amaçlı konferans salonu olarak kullanılacak. Camiinin temel atma töreninde konuşan Kırıkkale Vali Yardımcısı Emin Alıcı cami ve kuran kursu inşaatının tamamlanması ile Sanayi Mahallesine çok güzel bir eserin kazandırılacağını belirterek emeği geçen dernek üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.


Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’nın selamını ileten Sosyal ve Kültür İşleri Müdürü Celaletdin Özel’de temel atma töreninde Kırıkkale Belediyesi olarak bu tür faaliyetlere destek verdiklerini belirterek "Çocuklarımız temel dini eğitimlerini alacaklar mekanın oluşturulmasında gayret gösteren mahalle sakinlerimize Belediye Başkanımız Mehmet Saygılı adına teşekkür ediyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.