GENEL - 19 Aralık 2019 Perşembe 09:55

Görme engelli Taha’nın umre sevinci

A
A
A
Görme engelli Taha’nın umre sevinci

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan 13 yaşındaki görme engelli Taha Toprak, Diyanet İşleri Başkanlığının “Umre” ödüllü yarışmasını kazanarak Türkiye genelinden umreye gidecek 12 görme engelli çocuk arasında yer aldı.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan 13 yaşındaki görme engelli Taha Toprak, Diyanet İşleri Başkanlığının “Umre” ödüllü yarışmasını kazanarak Türkiye genelinden umreye gidecek 12 görme engelli çocuk arasında yer aldı. Babası Ahmet Toprakla birlikte kutsal topraklara giden Taha, “Bu yaşta kutsal topraklara gitmek herkese nasip olmaz. Görme engelli biri olarak kutsal topraklara gitmekten çok mutluyum” dedi.


Diyanet İşleri Başkanlığının “Kuran-ı Kerim’i güzel okuma”, “ezber” ve “temel dini bilgiler” alanlarında gerçekleştirdiği yarışmanın sonucu açıklandı. Türkiye genelinde 12 görme engelli çocuğun seçileceği yarışmada, Trakya’dan Lüleburgazlı Taha birinci oldu. Kuran’ı 6 ayda hatim eden 13 yaşındaki Taha, babası Ahmet Toprakla birlikte kutsal topraklara doğru yola çıktı.



“Herkese nasip olmaz”


Türkiye genelinden umreye gidecek 12 çocuktan biri olmanın büyük bir mutluluk verdiğini söyleyen Taha Toprak, “Umre’de kutsal toprakların verdiği hissi yaşamanın yanı sıra yeni arkadaşlarla da tanışacağım. Bu küçük yaşta gitmek herkese nasip olmaz. Gideceğimi ilk öğrendiğimde çok mutlu oldum. Oraya gidecek olmaktan dolayı çok heyecanlıyım” dedi.



En büyük hayali hafız ya da avukat olmak


Lüleburgaz İlçe Müftülüğü’nün düzenlediği Kuran kursunda, Kuran-ı Kerim’i 6 ay gibi sürede hatim eden ve güzel sesiyle de dikkatleri üzerine çeken Taha, en büyük hayalinin hafız ya da avukat olmak olduğunu söyledi. 8 Kasım Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi olan Taha, “Büyüyünce hafız ya da avukat olmak istiyorum. Daha önce katıldığım bir etkinlikte görme engelli bir avukatla tanıştım. Ondan çok etkilendim. O yüzden avukat da olmak istiyorum” diye konuştu.



Gözlerini tümör nedeniyle kaybetti


Oğlu Taha’nın 6-7 yaşlarındayken beyin tümörü nedeniyle görme yetisini kaybettiğini söyleyen Ahmet Toprak da, oğluyla gurur duyduğunu söyledi. Baba Toprak, “Kuran-ı Kerim yarışmasında Kırklareli’nde görme engelliler arasında birinci oldu. Duygumuz kelimelerle anlatılmaz. Taha 6-7 yaşlarındayken beyin tümöründen gözlerini kaybetti. Oğlumla gurur duyuyorum. Kutsal toprakları oğlum sayesinde ben de göreceğim. Orada ilk Kabe’mizi tavaf edeceğiz. Elimizden geldiği kadar umre görevimizi yerine getirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı. Öte yandan Taha’yı kutsal topraklara yolculuğu öncesinde ailesinin yanı sıra Lüleburgaz İlçe Müftülüğü personeli de yalnız bırakmadı. Müftülük personeli Taha’ya umre yolculuğu öncesinde dua okudu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu Ankara’nın Pursaklar ilçesinde 5 Hanımevi’de düzenlenen kurslarda eğitim alan 7 bin 177 kadın yeni hobiler kazanarak sosyalleşme fırsatı buldu. Pursaklar Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı 5 farklı mahallede Hanımevleri açıldı. 76 branş ve 307 farklı kursta eğitim gören 7 bin 177 kursiyer, haftanın 5 günü aldıkları eğitimlerle yeni meslek edinme ve yeni hobiler edinme fırsatı buldu. Ayrıca, bu kurslara katılan ve başarılı olan kadınlar, aldıkları eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alarak iş hayatına daha kolay atılma fırsatı buldu. Kadınların sosyal yaşama aktif olarak katılmalarının kendileri son derece önemli olduğunu belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘İlçemizin dört bir yanına yeni Hanım Evleri kazandırdık. Kursiyerlerimiz burada, hem yeni arkadaşlıklar ediniyor, hem de aile bütçesine katkı da bulunacak meslekler öğreniyorlar. Hanım Evlerimiz sosyal ve kültürel dönüşümün önemli mihenk taşlarından birini oluşturuyor. Onlar için güzel bir aktivite alanı oluyor. Kadınların kurslarda başarılı işler ortaya koymaları da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. Hanımevlerinde; bilgisayar kullanımı, hızlı klavye, sekreterlik, bilgisayarlı muhasebe, işaret dili, çocuk gelişimi, İngilizce, Arapça, Osmanlıca, güzel konuşma, diksiyon kursları, takı tasarımı, kazaziye, iğne oyası, kurdele nakışı, mefruşat, dikiş, cilt bakımı, makyaj, aşçılık, pastacılık, yağlı boya resim, üç boyutlu perspektif resim ve tezhip gibi 76 branşta yüzlerce farklı mesleki ve hobi kursları eğitimi veriliyor.