GENEL - 28 Mart 2019 Perşembe 16:45

Oda ve borsa başkanlarına e-ticaret semineri

A
A
A
Oda ve borsa başkanlarına e-ticaret semineri

Trakya bölgesinde 26 oda ve borsa başkanını bir araya getirilerek ihracat hamlesi başlatıldı.

Trakya bölgesinde 26 oda ve borsa başkanını bir araya getirilerek ihracat hamlesi başlatıldı. İhracat hamlesi çalışmaları kapsamında Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanlığı tarafından Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda “e-ticaret” konusunda seminer düzenlendi.


Seminere; Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keser ile oda üyeleri katıldı.


Türkiye’nin en büyük online alışveriş sitesi olan Hepsiburada.com’un Bölge Müdürü Gökhan Akdeniz tarafından verilen “e-ticaret” semineri’nde; “Türkiye ve Dünyada e-ticaret Potansiyeli”, “e-ticaret Gelişimi”, “e-ticaret ve Parakende Gelişimi”, HB’nin Sağladığı İmkanlar”, “Girişimci Kadın Desteği”, HB Depolama ve Sevkiyat”, “HB Panel Kullanımı” ve “e-ihracat (HepsiGlobal)” konularında sunumlar yapıldı.


Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Oda olarak gerçekleştirdikleri “e-ticaret” semineri ile ilgili yaptığı açıklamada "En çok ihtiyacımız olan malımızı değerinde ya da katma değerli satmaktır. Bunun yeni dönemdeki en trend sistemi e-ticaret ile bu işi yapmaktır. Bu konuda Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte Trakya’da önemli bir işe imza attık. Trakya’daki 26 tane oda ve borsa başkanını bir araya getirerek bir ihracat hamlesi başlattık. Başlatılan ihracat hamlesi çalışmaları kapsamında Odamız Toplantı Salonu’nda oda üyelerimizi bilgilendirmek amacı ile Türkiye’nin en büyük online alışveriş sitesi olan Hepsiburada.com’un Bölge Müdürü Gökhan Akdeniz tarafından “e-ticaret” semineri verildi. Bu seminer üyelerimizin bilgilenmesi açısından çok verimli ve yararlı oldu. Tüm katılım gösterenlere teşekkür ediyorum" dedi.


e-ithalat ve e-ihracat meselesinin KOBİ’lerin, dijitalleşme meselesine çok ciddi katkı sağlayacağını dile getiren Ilık, "Firmalarımızın ayağına giderek bu platformun işleyişini anlatıyoruz. Odalar ve Borsalar olarak firmalarımızın arkasında olduğumuzu hissettiriyoruz. ’Ben yapamam, satamam’ diyen firmalarımızı bu platforma kattık. Uluslararası platformlarda da firmalarımız ürünlerini satabilecek. Devlet desteği olmadan bazı özel şirketlerin dünyaya açılması çok zordur. Devletin de bir şekilde bu projenin içinde olması bizim için heyecan vericidir. Biz bunu başlattık. Birkaç yıl içerisinde yüz milyonlarca dolar ciroyu çok rahat bir şekilde Trakya’ya getireceğiz" ifadelerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.