EĞİTİM - 16 Mayıs 2022 Pazartesi 15:30

Ortaokul öğrencilerine meslek liseleri tanıtıldı

A
A
A
Ortaokul öğrencilerine meslek liseleri tanıtıldı

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaokul öğrencilerine meslek liseleri tanıtıldı.

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaokul öğrencilerine meslek liseleri tanıtıldı.


Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaokul öğrencilerine sergi ile meslek liseleri tanıtıldı. Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşen sergide meslek liselerinin yıl boyu yaptığı eserler sergilendi. Sergiye meslek odalarının temsilcileri de katıldı.


Sergide konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan, mesleki ve teknik eğitim lise ve merkezlerinin önemine değinerek, “İş ve meslek ahlakını önceleyen, istihdama hazırlayan, iktisadi ve sosyal sektörlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen ve paydaşlarla işbirliği içinde sürekli yenilenen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi oluşturulması amaçlanmaktadır. Üretime katkıda bulunan, üretimin içinde olan, sanayinin, esnaf ve sanatkarlarımızın vazgeçilmez unsuru çıkar, kalfa ve usta eğitimlerinin asıl noktası mesleki eğitim merkezleridir. Çıraklık eğitim merkezi olarak bilinen okullarımız okul ve sanayi işbirliği modelinin belkemiğini oluşturmaktadır” dedi.


Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Kalkan, meslek odası temsilcileri ve öğrenciler sergiyi gezerek bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.