GENEL - 12 Ocak 2019 Cumartesi 11:34

Baklagil ürünleri zincir yapısı KAEÜ’si tarafından incelenecek

A
A
A
Baklagil ürünleri zincir yapısı KAEÜ’si tarafından incelenecek

Türkiye’de baklagil ürünlerine yönelik zincir yapısı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından incelenecek.

Türkiye’de baklagil ürünlerine yönelik zincir yapısı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından incelenecek.


Tarım sektörüne yönelik çalışmalarını devam ettiren Ahi Evran Üniversitesi yeni projelerini sürdürüyor. Ülkemizde son yıllarda tarım ürünleri piyasasında yaşanan dalgalanmalar sonucunda üreticinin ürününü sattığı fiyat ile tüketicinin ödediği son fiyat arasındaki uçurum üreticiyi-tüketiciyi, tarım sektörünü ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediğinden bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunan üniversitede çalışmalar başladı. Tarım sektöründe yaşanan olumsuzluklara neden olan unsurların belirlenmesi ve çözümüne yönelik politika senaryoları oluşturulması gerekliliğinden hareketle Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyeleri tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne Ar-Ge projesi sunuldu. 25 Aralık 2018 tarihinde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde sözleşmesi imzalanan proje, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle başladı. 10 proje içerisinde yer alan araştırmanın yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Gökhan Doğan yaptı.


GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ortak olarak yer aldığı TAGEM-18/AR-GE/55 nolu projenin bir yıllık sürede tamamlanması planlanıyor. Proje, Türkiye’nin nohut ve kuru fasulye ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ının karşılandığı ve içerisinde Kırşehir’in de bulunduğu Orta Anadolu Bölgesinden altı ilde (Çorum, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir ve Yozgat) ve Türkiye kırmızı mercimek talebinin yarından fazlasını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinden iki ilde (Diyarbakır ve Şanlıurfa) yürütülecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.