GENEL - 09 Şubat 2021 Salı 12:37

Bal ve cevizle bağışıklık sistemine destek oluyor

A
A
A
Bal ve cevizle bağışıklık sistemine destek oluyor

KIRŞEHİR (İHA) – Cevizi ile ünlü Kırşehir’in Kaman ilçesinde yaşayan Ali Kemal Hacı Çakır (esnaf), bal ve cevizle bağışıklık sistemine destek sunuyor.

KIRŞEHİR (İHA) – Cevizi ile ünlü Kırşehir’in Kaman ilçesinde yaşayan Ali Kemal Hacı Çakır (esnaf), bal ve cevizle bağışıklık sistemine destek sunuyor.


İlçede pastane işleten Çakır, mevsimsel değişiklikler ve korona virüs etkisi ile birlikte bağışıklık sistemini korumanın çok önemli olduğunu söyledi. Bal ve karamel karışımı ile cevizli ürünler yaptıklarını belirten Çakır, “Dokuz farkı ürünle bağışıklık sistemi açısından ve insanları ısıtmak açısından ceviz, bal ve karameli buluşturuyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte bu ürünlerimize talep de artış gösterdi” dedi.


Yerli cevizle birlikte doğal ürünlerin artış göstermeye başladığını ifade eden Çakır, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışı pazara sunma gayreti içerisindeyiz. Cevizden dokuz farklı ürün elde ediyoruz. Soğuk havalar için cevizden sadrazam sucuğu, çikolatalı ceviz, cevizli çikolata, cevizli turta, cevizden elde edilen kuru pasta, köylerimizde meşhur köy baklavası, ceviz şekerimiz ve cevizden elde edilen ceviz kolonyamız var."


Öte yandan beslenme ve diyet uzmanı Çağla Begüm, cevizin sağlıklı yağlar içerdiğini mineral ve vitamin zengini olduğunu belirtti. Begüm, "Vücudumuzdaki özellikle de bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak dolaylı yoldan bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bunun dışında ceviz, Alzheimer riskini azaltır. Beyin fonksiyonlarımızın ise güçlenmesini sağlar. Hafıza kayıplarının ise en aza indirilmesine yardımcı olur. Ceviz tüketimi toplam kolesterolün düşürülmesini sağlar. Özellikle ceviz kalp sağlığımız için yararlıdır. Cevizi ve ceviz ürünlerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.


Yöresel yemek olan çullama ve höşmerim tatlısından sonra ceviz de tescillenmişti. Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahip. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılıyor. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile önemli bir meyvedir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.