GENEL - 27 Temmuz 2020 Pazartesi 09:33

Jeotermal birim fiyatlarına zam yapılmadı

A
A
A
Jeotermal birim fiyatlarına zam yapılmadı

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Termal Turizm ve Sanayi Anonim Şirketi, kış döneminde jeotermal birim fiyatlarına zam yapılmayacağını duyurdu.

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Termal Turizm ve Sanayi Anonim Şirketi, kış döneminde jeotermal birim fiyatlarına zam yapılmayacağını duyurdu.


Termal Turizm ve Sanayi Anonim Şirketinden yapılan açıklamada, “2019/2020 kış sezonunda uygulanan jeotermal birim fiyatlarına, dünyada ve ülkemizde görülen koronavirüs salgını ve bunun oluşturduğu ekonomik şartlar da dikkate alınarak zam yapılmaması kararlaştırılmıştır”denildi.


Yönetim Kurulu tarafından alınan karar ve yapılan yazılı açıklama şöyle;


“Şirketimizce jeotermal enerji ile ısıtılan Resmi Kurum binaları için metre kare ısıtma bedeli KDV dahil 16,41 lira, konutlar için metre kare ısıtma bedeli KDV dahil 13,29 lira ve işyerleri için metre kare ısıtma bedeli KDV dahil 14,82 lira olarak uygulanmaya devam edilecektir. Abonelerin hesaplanacak ısıtma bedellerinin tamamını Ekim 2020 ayı sonuna kadar peşin ödemeleri halinde ise yüzde 5 iskonto uygulanacaktır. Öteden beri uygulana geldiği gibi ısıtma bedellerini taksitler halinde ödemek isteyenler; Eylül 2020 ayı içerisinde ferdi kullanım şartnamelerini yenileyerek her taksit karşılığında senet vermek suretiyle, ilk taksiti Eylül 2020 ayı içerisinde olmak üzere yıllık ısıtma bedellerini aylık 5 eşit taksitte ödeyebileceklerdir. Buna göre 100 metre kare konutun taksitleri Eylül 2020 – Ocak 2021 aylarında ödenecek, aylık her taksit tutarı 265,80 lira olacaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.