KÜLTÜR SANAT - 24 Kasım 2021 Çarşamba 13:21

220 yıldır ayaktaydı, zamana yenik düştü, yeniden ayağa kalktı

A
A
A
220 yıldır ayaktaydı, zamana yenik düştü, yeniden ayağa kalktı

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan, 1800’lü yıllarda tamamlanan ve 2018 yılında zamana yenik düşen Urgancı Ahmet Çelebi Camii (Çınarlı Camii) bu yılında başında yeniden ibadet açılmıştı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan, 1800’lü yıllarda tamamlanan ve 2018 yılında zamana yenik düşen Urgancı Ahmet Çelebi Camii (Çınarlı Camii) bu yılında başında yeniden ibadet açılmıştı. 11 aydır yeniden hizmet veren tarihi caminin abdesthanesinin inşaatı sırasında, dehliz ve mermer bulundu. Çalışmalar bir süre dursa da, inşaat tamamlanmak üzere.


İlk olarak 1800’lü yılların sonunda Urgancı Ahmet Çelebi Camii adıyla inşa edilen Çınarlı Camii, 1999 Gölcük Depremi’nde hasar gördü. Güçlendirmeler yapıldıysa da, 2017 yılında caminin yıkılıp tekrardan inşa edilmesi kararı alındı. 12 Kasım 2018 yılında başlayan inşaat pandemiye rağmen devam etti. Çınarlı Cami Ocak 2021’de ibadete açıldı. Caminin yan tarafında yapılan kazıda tarihi esere benzeyen parçalar çıkınca, şadırvan ve tuvaletlerin yapılacağı yerin inşaatı devam ediyor.



“Caminin içi mükemmel bir ahşap görünüme sahip”


Görüntüsüyle ve işçiliği ile dikkat çeken caminin cemaatinden Ceyhun Tokgöz, “Camimiz pandemiden 6 ay önce, geçmişte gördüğü depremler sebebiyle onarılmak istendi fakat bu onarımın sonunda pek başarılı olamadı. Caminin yapısında bulunan demir ve tuğla gibi malzemeler niteliğini yitirdiği için caminin yıkılıp tekrar inşa edilmesine karar verildi. Camiyi Bursa Vakıflar Birliği yaptırdı ve caminin arsası da yine bu vakfa aittir. Camimizin eski adı Ahmet Urgancı Cami, yeni adı ise adını çınar ağacından alan Çınarlı Camidir. Camimizin için mavi ve kahverengi ahşaplarıyla mükemmel bir görüntüye sahip. Camimizin yan tarafında bir mermer çıktığından dolayı abdesthanelerin yapımı biraz gecikti fakat 3 ay içinde yapılacağına inanıyoruz. Zaten inşaat da şu an devam ediyor" dedi.


Özelliğine uygun olarak restore edilen camide özellikle ahşap işçilik kullanıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Zehir tacirinin evi uyuşturucu serası çıktı Denizli’de evinde arama yapılan zehir tacirinin bir odasını uyuşturucu serasına çevirdiği ortaya çıktı. Çok sayıda uyuşturucu madde ve imalatında kullanılan malzeme ele geçirilirken, zehir taciri ise tutuklandı.Denizli’de evinde arama yapılan zehir tacirinin bir odasını uyuşturucu serasına çevirdiği ortaya çıktı. Çok sayıda uyuşturucu madde ve imalatında kullanılan malzeme ele geçirilirken, zehir taciri ise tutuklandı. Denizli’nin Bozkurt ilçesinde narkotik timleri uyuşturucu madde yaptığı tespit edilen şüpheliyi bir süre takibe aldı. Şüphelinin yakalanması için adresine düzenlenen operasyonda zehir taciri kıskıvrak yakalandı. Polis ekipleri ikamette yaptıkları aramalarda karşılaştıkları manzara karşısında hayrete düştü. Tek tek evin odalarında arama gerçekleştiren norkotik timleri kapısını açtıkları bir odanın adeta zehir serasına dönüştürüldüğünü tespit etti. Zehir tacirinin oda içerisinde özel malzemeler ile yani bir oda daha oluşturduğu görüldü. Yapılan aramalarda 2 parça halinde bin 50 gram esrar, 70 kök farklı boylarda kenevir bitkisi, 1 çadır, 16 adet fanlı led aydınlatma, 1 adet termometre, 2 adet hava kompresörü, 4 adet vantilatör, 1 adet havalandırma motoru, filtresi ve borusu ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Şanlıurfa Haliliye Belediyesi ile daha bilinçli nesiller yetişiyor Haliliye Belediyesi, minyatür bir şehrin canlandırıldığı çocuk trafik eğitim parkında düzenlenen eğitimler ile miniklere trafik ışıklarını, levhalarını ve kurallarını öğretmeye devam ediyor. Haliliye Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı ile trafik kültürünü öğrenen nesiller yetişiyor. Şanlıurfa Valiliği koordinesinde Haliliye Belediyesi, il emniyet müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğü işbirliğinde eğitimlerin verildiği Haliliye Çocuk Trafik Eğitim Parkı ile öğrencilere trafik bilinci aşılanıyor. Belediye ve il milli eğitim müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimler çerçevesinde Haliliye ilçe sınırlarındaki okullarda eğitim gören çocuklar, merkez ve kırsal ayrımı yapılmadan planlanan program dahilinde çocuk trafik eğitim parkına götürülüyor. Burada görevli trafik polisleri ve jandarma ekipleri tarafından eğitim alan çocuklara, başta yayaların dikkat etmesi gereken kurallar olmak üzere trafik levhaları, trafik ışıkları ve trafik tabelalarının anlamları öğretiliyor. Yaya geçitleri, yaya üst geçidi ve kavşakların olduğu minyatür bir şehrin canlandırıldığı çocuk trafik eğitim parkında tüm kuralları uygulamalı olarak öğrenme şansı bulan minikler, akülü araçlara binerek de sürücülük deneyimi yaşıyor. Kendilerine ayrılan oyun parkında da gönüllerince eğlenen çocuklar, kendilerine sunulan bu imkanlar dolayısıyla, hem eğlendiklerini hem de öğrendiklerini ifade ederek Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve Haliliye Belediyesine teşekkürlerini iletti.