- 27 Şubat 2021 Cumartesi 12:46

2.5 tonluk gergedan görünüşüyle tankı andırıyor

A
A
A
2.5 tonluk gergedan görünüşüyle tankı andırıyor

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesinin en obur üyelerinden olan yaklaşık 2 buçuk tonluk Hint Gergedanı ‘Samir’, görenleri şaşkına çeviriyor.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesinin en obur üyelerinden olan yaklaşık 2 buçuk tonluk Hint Gergedanı ‘Samir’, görenleri şaşkına çeviriyor.


Kocaeli’nin Darıca ilçesinde içinde 250’nin üzerinde türü ve 3 binin üzerinde hayvanı barındıran Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin en obur üyelerinden bir tanesi olan Samir isimli erkek Hint Gergedanı, cüssesi ve büyüklüğüyle, görenleri adeta şaşkına çeviriyor. Yıllar önce hayvanat bahçesine Almanya’dan eğitimli olan getirilen Samir, bakıcılarının İngilizce komutlarını anlıyor ve bakımının yapılmasına bazı zamanlarda yardımcı oluyor. Samir’in inatçı olduğu günlerde ise bakıcıları ve veterinerleri onu en sevdiği yiyecek olan lahanayı vererek ikna ediyor. Gergedanların bu tarz komutları unutmamaları için eğitimlerine ara ara devam edilirken, kilo dengelerinin sağlanması için de bu hayvanlar devamlı olarak tartılıyor.



“Dünyanın en büyük gergedan türü bunlar”


Hayvanat bahçesinde 250’nin üzerinde tür ve 3 binin üzerinde hayvanın bakımlarını yaptıklarını ve refah düzeylerini artırmaya çalıştıklarını belirten Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Veteriner Hekimi Ezgi Çelik, “Hayatlarını mutlu geçirmeleri için uğraşıyoruz. Buradaki dişi gergedanımız, arka tarafta da erkek gergedanımız var. İkisi de Hint gergedanı, dünyanın en büyük gergedan türü bunlar. Yıllar önce birisi İngiltere’den birisi Almanya’dan geldi bize. Aradaki duvar yanıltmasın, hayvanların doğası gereği, doğada da tek başlarına yaşıyorlar. Sadece üreme zamanı, üreme için bir araya geliyorlar. Onun dışında hiçbir dişi ve erkek gergedan bir araya gelmez. O yüzden de biz bir duvarla aralarını ayırdık, istediğimiz zaman birleştirip ayırabiliyoruz. Düzenli olarak ayak bakımlarını yapıyoruz. Bu hayvanlar atlarla çok uzaktan kuzenler şaşırtıcı bir şekilde. En yakın oldukları hayvanlar atlardır. Atlarda olduğu gibi ayak hastalıklarına çok yatkınlar. O yüzden biz düzenli olarak ayak bakımlarını yapıyoruz. Özellikle erkek gergedanımız eğitimli, otur komutunu anlıyor ve oturuyor. Bize çok yardımcı oluyor. Düzenli ayak bakımlarını ve kontrollerini, bir hastalığa yatkın mıdır, değil midir, hepsini kontrol ediyoruz” dedi.



“Sürekli eğitimlerini tekrar ediyoruz”


Samir’in diğer dişi gergedana göre komutları anlama konusunda daha başarılı olduğunu söyleyen Çelik, “Zaten eğitimli bir şekilde bize geldi. Oturma, kalkma, gelip gitme komutlarını çok iyi anlıyor. Biz de bu komutları unutmaması için hem ayak kontrolleri hem sürekli eğitimlerini tekrar ediyoruz. Hem de bu eğitimler hayvanların kafalarını meşgul etmelerini de sağlıyor. Bunlara biz zenginleştirmeler diyoruz, farklı farklı tipleri oluyor. Bu şekilde gün içinde de meşgul etmiş oluyoruz” diye konuştu.



“Son derece oburlar, akşama kadar otlanabilirler”


Gergedanlar otçul hayvanlar olduğunu kaydeden Çelik, Samir’in özellikle lahana ve brokoliyi çok sevdiğini ifade etti. Çelik, “O yüzden biz daha çok pelet yemlerle besliyoruz ayrıca çeşitli otlar da alıyorlar. Ancak eğitim zamanları ya da muayene zamanları bizim işimizi kolaylaştırması için ufak meyve-sebzeler de veriyoruz. Lahana çok sever Samir, brokoli çok sever. Onları kullanarak, ufak tefek kandırarak, biraz da keyifli vakit geçirmelerini sağlayarak işlerini hallediyoruz. Gergedanlar, özellikle erkekleri ortalama 2 ton, dişiler de 1.5 ton civarı oluyor. Bizim dişimiz 1.8 ton, Samir 2.2 ton. Bunu da ağırlık, tartı eğitimiyle anlıyoruz. Samir’in çıkış koridorunda tartısı var, onu düzenli olarak tartabiliyoruz ancak şuan dişi gergedan tartı eğitiminde. Tartıya girmesi için, tartıda sabit kalması için eğitimler veriyoruz ona. Son derece oburlar, akşama kadar otlanabilirler ve bu çok çabuk kiloya yansıyor. Bu yüzden kilolarını dengede tutmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.