KÜLTÜR SANAT - 12 Ocak 2018 Cuma 17:57

Başkan Doğan: “Bugün burada Mustafa Kemal Atatürk var”

A
A
A
Başkan Doğan: “Bugün burada Mustafa Kemal Atatürk var”

İzmit Belediyesi Ocak ayı meclisinde Atatürk’ün 16 Ocak 1923’te Kocaeli’nde yaptığı ilk basın toplantısı ele alındı.

İzmit Belediyesi Ocak ayı meclisinde Atatürk’ün 16 Ocak 1923’te Kocaeli’nde yaptığı ilk basın toplantısı ele alındı. Etkinlikte konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, “Bugün meclisteki değişikliği fark ettiniz mi? Ben ettim. Çünkü bugün burada Mustafa Kemal Atatürk var” dedi.


İzmit Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Ocak 1923’te İzmit’te yaptığı ilk basın toplantısı ele alındı. Toplantıda Galip Ataman, Sadun Çetin, Metin Karan, Adem Turgut ve Çetin Gürol konuşmacı olarak katıldı. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda ayrıca İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Akhisar, STK temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve İzmitliler katıldı.


Tarihi bilmenin çok önemli olduğuna değinen Başkan Doğan, “Tarihi bilmek çok önemli, özellikle gençler için söylüyorum. Bu günlere biz kolay gelmedik. Bugün buraları biz yurt olarak görüyorsak Malazgirt’ten Sultan Alpaslan’a çok şey borçluyuz. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u alanda bizim atamızdır. Yavuz Sultan Selim’de bizim atamızdır. Onları devleti güçlendirmeleri, keza Kanuninin, Abdülhamid Han’ın keza güçlendirmeleriyle bugünlere kadar geldik. Ama tabi ki Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet’imizin kurucusu oda bizim atamızdır. Saydıklarım gibi oda bu vatanının yedi düvele verdiği mücadele gibi kurtuluşu için mücadele vermiş, yeniden bir devlet kurmuş ve bu devleti kurarken çok emekler sarf etmiş ki ben biliyorum Mustafa Kemal Atatürk burada bu basın toplantısını yaptığı zamanlarda annesini kaybetmişti. Yani bir yandan anne acısı var bir yandan vatanı düşünüyor. Vatanın geleceğini düşünüyor. Bu kadar fedakâr bir lider ve müthiş bir zeka, devrimci bir lider, yenilikçi bir lider. Çağdaş uygarlıkları hep gösteriyor ileriyi hep gösteriyor. Ve halkına çok güvenen gerçek halkçı bir lider ve tabi ki milliyetçi bir lider” dedi.


Belediye olarak tarihe çok önem verdiklerini belirten Başkan Doğan, “Oturup şurası burası yerine bunların geçmiş tarihteki bu ülke ve bu millet için ne kadar stratejik ne kadar fedakar ne kadar önemli ciddi adımları attığının göstergesidir. Burada çok değerli duayenlerimiz var. Onları söyleyecekleri çok önemli. Bizde İzmit Belediyesi olarak tarihi özellikle tarihi mirasın Roma’dan, Bizans’tan, Osmanlı’dan, Cumhuriyet döneminin sahibiyiz ve o sahiplenmeyi sahici olarak. Hem fiziksel hem ruhsal olarak yapmaya çalışıyoruz. Yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Tabi ki bu anlamda devletin, Cumhuriyet’in kurulmasında en önemli kişi, lider Mustafa Kemal Atatürk’ü İzmit’teki izlerini çok daha fazla önemsiyoruz” şeklinde konuştu.


Başkan Doğan’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Galip Ataman, “İlklere imza atan sayın başkan bugün öyle bir toplantıyı daha düzenleyerek yeni bir ilke daha imza atmış oluyor. Kendisini kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal 16 Ocak Basın Onur Günü olarak kutladığımız günü 1923’te İzmit’e geldiği İstanbul basın baş yazarlarıyla konuştu. Türkiye’yi konuştu, geleceği konuştu ve 19 Ocak’ta İzmit halkıyla birinci geçidin oradaki, şimdi yerinde tatlıcı olan sinemada, 6 saate yakın toplantı yaptı. Mustafa Kemal hiç konuşmadı. İzmitlileri dinledi, sayıları 600’ü bulan İzmitli ve bürokratın sorularını cevaplandırdı. Benim sayın başkandan isteğim önümüzdeki yıllarda 19 Ocak tarihindeki bu toplantıyı belediye meclisinde gerçekleştirirse bugün ki kadar anlamlı olur” ifadelerini kullandı.


Günün öneminden ve yapılan çalışmalardan bahseden Metin Karan ise, 16 Ocak 1923’ün Basın Günü olarak kutlanması 1988 yılında benim başkanı olduğum Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ndeki arkadaşlar tarafından ortaya çıkarıldı. 16 Ocak 1923’te İzmit’teki ilk basın toplantısını ortaya çıkaran kişi Yalçın Arslan’dır” açıklamasında bulundu.


Etkinlikte Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve Adem Turgut bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca etkinlikte dönem kıyafetler giymiş bir çocuk “Atatürk’ün İzmit’te söyledikleri yazıyor” diyerek gazete dağıttı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir