SAĞLIK - 10 Ekim 2019 Perşembe 10:35

Düzensiz yaşam ve zararlı etkenler migren aurasını tetikliyor

A
A
A
Düzensiz yaşam ve zararlı etkenler migren aurasını tetikliyor

İnsanları halüsinasyon görecek kadar etkileyen auralı migren hakkında bilgiler veren Doç.

İnsanları halüsinasyon görecek kadar etkileyen auralı migren hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Recep Demir, 20 ila 40 dakika kadar süren atakların gözde parlak ışıklar, yanıp sönen ışıklar, zikzaklı şekiller, gözde karaltı, bulanık görme ve çift görmeye neden olabileceğini söyledi.


VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Nöroloji Bölümü Doç. Dr. Recep Demir, insanların yaşamlarını olumsuz etkileyen migren aurasının neden olduğu belirtiler ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Demir hastaların yanıp sönen ışıklar, zikzaklı şekiller ve nesneleri çift görebilmesine neden olabilen ve günlük yaşamı büyük ölçüde etkileyen migren aurasının; migren krizinden kısa bir süre önce meydana gelen bir dizi duyusal rahatsızlık olduğunu ifade etti. Migren aurasının 20 ila 40 dakika arasında sürdürdüğünü söyledi. Uyku düzensizliği, iklim değişiklikleri, öğün atlama, aç kalma, stres, yükseklik değişiklikleri, hava kirliliği, düzensiz beslenme ve kokular gibi birçok etkenin migren aurasının tetiklenmesine neden olabileceğinin altını çizen Demir, migren ataklarının yüzde 20’sini auralı migren ataklarının oluşturduğunu belirtti. Auralı migren hastalığında iki farklı tedavi yöntemi olduğunu kaydeden Doç. Dr. Recep Demir, migren ataklarının şiddetine göre ilaç tedavisinin uygulanabileceğini dile getirdi.



Migren ataklarının yüzde 20’sini auralı migren oluşturur


Auralı migren ataklarının duyu kayıplarının yaşanması gibi birçok etkisinin olduğunu belirten Demir, “Migren genellikle tek yanlı yerleşimi olan, fiziksel aktivite ile kötüleşen, zonklayıcı tarzda baş ağrısı, bulantı, kusma, fotofobi ve fonofobi belirtilerinin olduğu ataklarla karakterize sık görülen bir hastalıktır. Migren ataklarının yüzde 20’sini auralı migren oluşturur. Aura, migren krizinden kısa bir süre önce meydana gelen bir dizi duyusal rahatsızlıktır. Migren aurası çoğunlukla görsel yakınmaları içerir, özellikle ağrının başlayacağı baş yarımındaki tarafta gözde parlak ışıklar, yanıp sönen ışıklar, zikzaklı şekiller, gözde karaltı, bulanık görme ve çift görme görülebilir. Ayrıca baş dönmesi, hissizlik, karıncalanma, kol ve bacaklarda güçsüzlük, duyu kaybı ve kelimelerin birbirine girmesi gibi konuşma bozuklukları da eşlik edebilir” dedi.



Hasta kendisini yorgun, huzursuz ve kayıtsız hissedebilir


Doç. Dr. Recep Demir yaklaşık 20 ila 40 dakika arasında süren migren aurasının fiziksel aktivitelerin şiddetlenmesine yol açabileceğini vurguladı. Demir, “Migren aurası sıklıkla 20 ila 40 dakika kadar sürer, en kısa 5 dakika ve en uzun 60 dakika içinde sonlanır ve baş ağrısı başlar. Migrende tipik baş ağrısı tek taraflı, zonklayıcı, orta ve ağır şiddette olup fiziksel aktivite ile şiddetlenir. Ağrı gündüz veya gece her zaman ortaya çıkabilse de en sık olarak saat 05.00 ile 12.00 arasında başlar. Ağrı erişkinlerde 4 -72 saat, çocuklarda ise 1-48 saat arasında sürebilir. Hasta kendini yorgun huzursuz ve kayıtsız hissedebilir, konsantrasyon azalması, kafa derisinde hassasiyet, duygu durum değişiklikleri görülebilir. Buna karşın, bazı hastalar ise kendini aşırı derecede iyi ve yenilenmiş hissedebilirler” diye konuştu.



Uykusuzluk, stres ve aşırı çay tüketimi tetikliyor


Birçok etkenin auralı migreni tetikleyebileceğini ve hastaların bunlardan uzak durması gerektiğini söyleyen Dr. Demir şu uyarılarda bulundu: “Aura semptomlarını genellikle aurasız migren tipi baş ağrısı izler. Aurasız migren tanısında en az 5 baş ağrı atağı olmalıdır. Bu tek taraflı, zonklayıcı karakterde, orta veya şiddetli baş ağrısına bağlı iş yapmasının engellenmesi veya zorlaşması, fiziksel aktivite ile baş ağrısının artması, buna ek olarak atak anında aşağıdaki iki bulgudan biri olması, bulantı veya kusma, ışık hassasiyeti olarak sıralanabilir. Aurasız migren baş ağrısı tanı kriterlerine ek olarak 4 semptomdan üçünün ve 2 baş ağrısı atağının olması gerekir. Bir veya daha fazla aura semptomu 5 dakikadan uzun, 60 dakikadan kısa sürmeli, aura bitiminden sonraki 60 dakika içinde baş ağrısı başlamalıdır. Uyku düzensizliği, iklim değişiklikleri, öğün atlama, aç kalma, stres, yükseklik değişiklikleri, hava kirliliği, bilgisayar oyunları, parfümler ve diğer kokular, aşırı kahve ve kafein, aşırı çay, alkol, çikolata, baharat ve hazır soslar, bazı peynirler, turşular, kızartmalar, doğum kontrol hapları, saçın sıkı bağlanması veya sıkan saç tokaları, yüksek ve devamlı gürültü auralı migren ataklarını tetikleyebilir.”



Migrenin iki şekilde tedavisi var


Migren tedavileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Recep Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Migren tedavisi ikiye ayrılır. Bunun ilki migren atak tedavisidir. Bu yöntemde ağrı kesiciler, migren atakları sırasında alınır ve ağrıyı durdurmak için kullanılır. İlk olarak basit analjezikler, daha sonra NSAİ ve kombine preparatlar tercih edilirler. Basit, kombine analjezikler ve NSAİ hafif-orta şiddetteki migren ataklarında etkindirler. Orta ve şiddetli ataklarda etkisiz olduklarında, spesifik migren ilaçlarına geçilmelidir. İkinci yol olan profilaktik (önleyici) tedavide ise profilaktik ilaçlar, migren ataklarının şiddetini veya sıklığını azaltmak için, günlük olarak alınır. Ayda 2 veya daha fazla atak, ayda 4 ya da daha çok ağrılı gün olduğunda ve baş ağrısı günlük aktiviteleri engellediğinde tedaviye başlanmalıdır. Anti-depresanlar, anti-epileptik ilaçlar, beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, serotonin antagonistleri ve diğer ilaçlar kullanılarak migren tedavi edilebilir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.