GENEL - 14 Ocak 2020 Salı 12:25

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı:

A
A
A
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı:

Kocaeli’de düzenlenen Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı’nda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Herkes Suriye’de sadece sorun üretti, var olan sorunların da artmasına neden oldu.

Kocaeli’de düzenlenen Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı’nda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Herkes Suriye’de sadece sorun üretti, var olan sorunların da artmasına neden oldu. Bu da bize gösterdi ki Suriye’de birilerinin kendi çıkarları var, Türkiye’nin ciddi bir derdi var” dedi.



İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştaylar Marmara Bölgesi toplantısı, Kocaeli’de gerçekleştirildi. Marmara Bölgesi’ni kapsayan tüm illeri kapsayan ve göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla istişare edildiği çalıştaya İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, Sakarya, Yalova, Bursa, İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinin valileri ve belediye başkanları katıldı.



“Küresel olarak 70 milyon insanın zorla yerinden edilmesine sebep olmuştur”


Türkiye’de göç yönetimi, göç ve güvenlik, Türkiye’de yabancılara yönelik yürütülen uyum faaliyetleri, Suriye krizi ve insani yardımlar başta olmak üzere birçok konunun ele alınacağı çalıştayda konuşan BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, Türkiye’nin küresel mülteci problemlerinin çözülmesi noktasında desteğine dikkat çekerek, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak bizlerin ana odağında uluslararası korunmaya ihtiyacı olan kişiler vardır. Bu kişiler, ölümler, savaş ve çatışma sebebi ile güvenlik anlayışı yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalmış ve uluslararası sınırları aşmışlar kadınlar, erkekler ve çocuklardır. Günümüzde yaşanan pek çok risk sayıları, karmaşıkları ve giderek uzayan süreleri arttırmış, küresel olarak 70 milyon insanın zorla yerinden edilmesine sebep olmuştur. Bu kişilerin 25 milyonu uluslararası korunma bekleyişiyle sınırları aşmış mültecilerden oluşmaktadır. Bu kişilerin yarısı 18 yaşının altındadır” dedi.



“Suriye ülke olarak geçen 9 yılda 600 binden fazla insanını kaybetti”


Daha sonra konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Suriye’de yaşanan sorunlara değinerek, “Suriyeli kardeşlerimizin savaşmadıkları, zulme direniş göstermediklerini söylemek de doğru değildir. Suriye ülke olarak geçen 9 yılda 600 binden fazla insanını kaybetti. Bu Lüksemburg’un nüfusundan fazla bir rakam. 1 milyondan fazla insan yaralandı. Ülke nüfusunun üçte ikisi evinden oldu. Böylesi bir insanlık dramının yaşandığı ortamda ülkemiz insanı, vicdani ve ahlaki görevini yerine getirerek, kapısına sığınanların ırkını, dinini, rengini, dilini, cinsiyetini ayırmaksızın hiç tereddüt etmeden kabul etti. 9 yıllık süreçte kayıt altına alınmaktan çeşitli faaliyetlere kadar ülkemiz atmış olduğu adımlarla kültürüne ve tarihine özgü karakterini içeren kendine has göç yönetimini değiştirmiş ve tüm dünyaya duyurmuştur” diye konuştu.



“Türkiye şu an göçmenlerin hedefi haline geldi”


Türkiye’nin bölgede yaşanan sorunlardan en çok etkilenen ülke olduğunu belirten Çataklı, “Bu çerçevede devletlerin göçleri engellemek yerine onları yönetmeyi amaçlayan rasyonel çözümlerin üretilmesi ve ilk etapta olumsuz gibi görülen bu durumun avantaja çevrilecek akıl katması, her zaman daha yararlı olacaktır. 2019’da 40 milyondan fazla turist ağırlayan Türkiye, dışa açılmayla düzenli ve düzensiz gölerin hedefi haline gelmiştir. Türkiye 1980’lerden itibaren özellikle Orta Asaya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin savaş ve istikrarsızlıklarından fazlasıyla etkilenmiştir. Önceleri göçmenlerin Avrupa’ya geçmek için kullandığı ülkeyken, şu an göçmenlerin hedefi haline geldi. Bu etrafımızdaki istikrarsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Suriye, Irak, Afganistan’da neredeyse benim doğumumdan beri devam eden durum, ekonomik olarak Pakistan ve Bangladeş’teki durum, iç savaşların hepsi bize dönük isteği arttırıyor. Böyle bir sosyolojik gerçek var çevremizde. Kabullenmek istemesek de çok sayıda din ve inançtan inşalar ülkemize geliyor ve biz onlarla birlikte yaşamak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.



“Mülteci düşmanlığını körükleye kimsenin hakkının olmadığını söylemek isterim”


Mülteci düşmanlığı körüklemeyi hedefleyen bir algı yönetimin olduğunu ifade eden Çataklı, “Göç söz konusu olduğunda elbette ki gündeme gelen önemli konulardan birisi de bu anlamda birlikte yaşama kültürüdür. Bu konu uluslararası süreçte daha fazla gündeme gelmesinin nedeni, mültecilerin göç ettikleri yerlerde toplumsal yapıyı bozduğuna dair bir algıdan kaynaklanmaktadır. Son dönemlerde ülkemizde bu söylemlerin arttığını üzülerek söylemek isterim. Şunu da belirtmek isterim ki hiç kimsenin küçük siyasi hesapları ve ideolojik saplantılarıyla nedeniyle göçmen ve mülteci düşmanlığını körükleyerek, aziz milletimizin bu konuda göstermiş olduğu alicenaplığına leke sürmeye hakkı olmadığını söylemek isterim. Türkiye’nin böyle devasa bir göçü ciddi ve devam eden toplumsal ve güvenlik sorunları yaşamadan yönetmeyi başardığını biliyoruz ve rahatlıkla ifade edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.



“Suriye’deki gelişmelerin birinci derece etkilediği ülke Türkiye oldu”


İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı sözlerini şu şekilde sürdü: “Türkiye’de bulunan Suriyelilerin neredeyse tamamı yüzde 98’den fazlası, kamplar dışında şehirlerde, bizlerle yaşıyor. Bu sonucun ortaya çıkmasında milletimizin müthiş bir fedakarlığı var. İl Müdürlüklerimizin, güvenlik güçlerimizin, valiliklerimizin, il müdürlüklerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın da önemli fedakarlıkları var. Bunun altını çizmek isterim. Dolayısıyla bu konuda özenli bir çalışma ortaya konuldu. BU süreç hassasiyetle takip edildi. Çeşitli aksaklıklar ve zor günler geçirmekle beraber aşırı bir olumsuzluk yaşamadık. Suriye’deki gelişmelerin birinci derece etkilediği ülke Türkiye oldu. Bu sadece Suriye ile alakalı bir durum değil. Irak’ta bir sorun çıktı, Irak’ta sorun çıktı, Azarbeycan’da sorun çıktı Türkiye’ye geldiler. Halen Karadeniz’in karşısından gelen kardeşlerimiz var. Dünyanın neresinde başı sıkışan olursa, başını kaldırdığında bu toprakları görüyor. Dolayısıyla çevremizde yaşanan sıkıntılardan en çok etkilenen biziz. Varlığı sınırlarıyla ifade edilemeyen bir ülke."



“Suriye’de birilerinin kendi çıkarları var, Türkiye’nin ciddi bir derdi var”


“Suriye’de 9 yılı aşkın süredir devam etmekte olan bu sorunda bizzat kendi askeri varlığıyla veya vekalet verdiği güçlerle müdahil olan ülkelerden Türkiye dışında hiçbiri, ürettikleri politikaların insani sorunlarıyla yüzleşmektedir. Kendi ürettikleri insani sorunları çözmek için hiçbiri elini taşın altına koymadı. Herkes sadece sorun üretti, var olan sorunların da artmasına neden oldu. Bu da bize gösterdi ki Suriye’de birilerinin kendi çıkarları var. Oysa Türkiye’nin ciddi bir derdi var.”


Yapılan konuşmaların ardından, çalıştayın ilk oturumu sona erdi. Çalıştayda, gün boyunca sürecek olan oturumlarda sorunların konuşulmasına devam edilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Davut Gül, “ İstanbul’da kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız” İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. Vali Gül, “İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozanlarla mücadele edeceksiniz, biz de yanınızda olacağız” dedi. İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Dr. Nail Anlar, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ile denetim personelleri katıldı. Programda İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Ticaret İl Müdürü yeni başlayan denetim personellerine hitap etti. Görevine başlayan personelleri tebrik ederek konuşmasına başlayan Vali Gül, “Hepinizi tebrik ediyorum. Allah, kazasız, belasız, yüz akı ile emekli olmanızı nasip etsin. Kamu görevlisinin en büyük sermayesi, başı öne eğilmeden emekli olabilmesi. İnşallah, ilk günkü heyecanınızla emekli olacaksınız. Sizlere emek veren ailelerinizi ve öğretmenlerinizi tebrik ediyorum. İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozan kişilerle sizler mücadele edeceksiniz. Biz de yanınızda olacağız. Fırsatçılık yapılmasına ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin rızkının çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Görevinizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İhtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız” ifadelerini kullandı. Vali Gül’ün, denetim personellerini tebrik ederek uğurlamasının ardından program sona erdi.
Kocaeli Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler Kayığıyla yıllarca halka hizmet veren ve 1. Dünya Savaşı sırasında ayrılıkçı Ermenilerin kurmuş olduğu çeteler tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde şehit edilen Hüseyin Kaptan, ailesi ve tüm şehitler dualarla anıldı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü tarafından şehitlerimize ahde vefa örneği olarak ve ihya edilip ziyarete açılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı’nda anma programı gerçekleştirildi. Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilerek şehit edilen Hüseyin Kaptan ve ailesi için yapılan şehitlik ve anıt, ziyarete açıldığından beri şehitlerin hatıralarını ve kahramanlıklarını geleceğe taşımaya, tarih bilinci oluşturmaya devam ediyor. Şehitliğin ziyarete açılışının 3. yıl dönümünde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 17 Ağustos Camii İmam Hatibi Veysel Karakaş’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. “Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” Programda konuşan başkan Yasin Özlü, “Başiskele’mizin tarihinde nice kahramanlıklar, nice zaferler, nice güzel hâtıralar bulunmaktadır. Ancak bunların yanında tarihimizde acı kesitler de vardır. Ermeniler, Osmanlı Devleti zamanında kendilerine sunulmuş olan özgürlük ortamında huzur ve refah içerisinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında yaşanan sıkıntılı durumu fırsat bilen bazı ayrılıkçı Ermeniler, kurmuş oldukları çetelerle Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” dedi. “Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak” Yenilenen şehitliğin 2021 yılında ilk kez ziyarete açıldığını belirten Özlü, “Başiskele Belediyesi olarak, şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir anıt ve şehitlik yaptık ve 24 Nisan 2021’de ilk kez ziyarete açarak tüm dikkatleri Şehidimiz Hüseyin Kaptan ve ailesine yapılan katliamın üzerine çekmiştik. Yapmış olduğumuz bu anıt ve şehitlik Kocaeli’nde bir ilk olup, 1. Dünya Savaşı sırasında, Milli Mücadele döneminde ve daha sonrasında şehit edilen bütün Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak, onlara olan saygımızı gösterecektir. Sözde Ermeni soykırımı yalanı ile milletimizi yaftalamak isteyenlere en güzel, en anlamlı cevabı Başiskele’mizden veriyor, tarihimizin gerçeklerini geleceğe taşıyoruz. Vatan, millet, bayrak ve dinimizin uğrunda şehit olan bütün vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ebedi mekanları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu. Öte yandan gerçekleşen programa, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilçe protokolü, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.