EĞİTİM - 12 Temmuz 2019 Cuma 09:49

KO-MEK’ten KOGACE’ye sosyal medya eğitimi

A
A
A
KO-MEK’ten KOGACE’ye sosyal medya eğitimi

KOCAELİ (İHA) – Sosyal medyanın önemi, yeni ve eski medya arasındaki farklar, sosyal medya platformları ve sosyal medya reklamcılığı konuları anlatıldı.

KOCAELİ (İHA) – Sosyal medyanın önemi, yeni ve eski medya arasındaki farklar, sosyal medya platformları ve sosyal medya reklamcılığı konuları anlatıldı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları tarafından, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyelerine yönelik başlatılan eğitimler devam ediyor. Diksiyon eğitiminin ardından geçtiğimiz hafta da sosyal medya konusunda geniş kapsamlı eğitim verildi. Eğitimde sosyal medyanın önemi, yeni ve eski medya arasındaki farklar, sosyal medya platformları ve sosyal medya reklamcılığı gibi önemli başlıklar ele alındı.


Leyla Atakan Kültür Merkezi Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğünde gerçekleştirilen sosyal medya eğitiminde ilk olarak sosyal medyanın tanımı ve önemi anlatıldı. Bu kapsamda, sosyal medyanın; kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağ olduğu kaydedilerek, bu sayede haberlerin, düşüncelerin, günlük yaşanan olayların sosyal ağ ile hızlı ve kolay bir şekilde yansıtılabildiği kaydedildi.


Sosyal medya eğitiminde KOGACE üyelerine ayrıca yeni ve eski medyanın farkı konusunda bilgiler verildi. Geleneksel medyada bir haber oluşturduktan sonra ancak ertesi gün müdahale edilebilecekken sosyal medyada anlık müdahalenin mümkün olduğu belirtildi. Eğitimde, geleneksel medya okuyucularının herhangi bir haberle anlık olarak iletişime geçemeyeceği fakat sosyal medya okuyucusunun bir yazarın yazısına yorumunu ekleyerek kendisini ifade edebildiği belirtildi. Ayrıca yine geleneksel medyada bir habere etkinin günler hatta haftalar sonra geldiği, sosyal medya ise bu tepkinin anlık olduğu vurgulandı.


KOGACE üyelerine yönelik eğitimde ayrıca sosyal medya platformları, içerik üretimi, sayfa ve hesap performansı arttırma, sosyal medya reklamcılığı, monitoring (dijital dünyadaki sitelerde çeşitli sektör, marka ya da kişiler hakkındaki konuşulmaları takip etme yöntemi) ile Analiz ve raporlama konularında da bilgi aktarıldı.


Öte yandan KO-MEK’in KOGACE üyelerine yönelik eğitimleri önümüzdeki dönemde devam edecek. Katılımcıların mesleki bilgi ve becerilerini arttırmayı hedefleyen eğitimler kapsamında kamera eğitimi, fotoğraf çekimi, muhabirlik ve grafik tasarımı eğitimleri verilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.