ÇEVRE - 21 Ekim 2020 Çarşamba 17:31

Körfez’de hatalı tır parklanmalarına sıkı denetim

A
A
A
Körfez’de hatalı tır parklanmalarına sıkı denetim

Körfez Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, şehrin ana arterlerinde ve ara sokaklardaki gelişigüzel park eden araçlara yönelik denetimlerini sürdürüyor.

Körfez Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, şehrin ana arterlerinde ve ara sokaklardaki gelişigüzel park eden araçlara yönelik denetimlerini sürdürüyor.


Körfez Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından güzergahın dışına çıkan ve kent içinde parklanma yapan kamyon ve tırlarla ilgili sıkı denetim yürütüyor. Zabıta Müdürlüğü ekipleri, günün belirli saatlerinde kent genelinde yürüttüğü denetim çalışmaları kapsamında, park yasağının olduğu, can güvenliğini tehlikeye atan kamyon ve tırlara yönelik denetimlerini sürdürüyor. Ekipler, Mehmet Akif Ersoy Caddesi girişinde gelişi güzel şekilde park eden ve trafik akışını da olumsuz etkileyen tırlara gerekli uyarıyı yapıyor, uymayanlara da cezai işlem uyguluyor. Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde uygulamanın devam ettiğini belirtti.


Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt de kent genelinde tır parkları yaptıklarını, çalışmalarda sona gelindiğini belirterek, “Bu konuda tavizimiz olmayacak. Mahalle aralarında park eden tırlara yönelik zabıtamız ve polis ekiplerimiz hemen cezai işlemi uygulayacak. Kabakoz’da 300 tırın park edebileceği bir garaj oluşturuyoruz. Şu an bazı araçlar park ediyor. Kısa süre içinde de tamamen kullanılır halde olacak. Tır şoförleri için servis de oluşturacağız. Aracını park edecek, evine kadar servis bırakacak. Bunları sağladıktan sonra da bu konuda tavizimiz olmayacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.