ÇEVRE - 16 Nisan 2018 Pazartesi 17:36

Körfezli öğrencilerden Nijerya’daki kardeşlerine su tankı

A
A
A
Körfezli öğrencilerden Nijerya’daki kardeşlerine su tankı

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde özel bir kolejin öğrencileri, kendi aralarında topladıkları yardımlar ile Nijerya’daki insanların kullanması amacıyla bölgeye bir su tank yaptırdı.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde özel bir kolejin öğrencileri, kendi aralarında topladıkları yardımlar ile Nijerya’daki insanların kullanması amacıyla bölgeye bir su tank yaptırdı.


Özel Körfezim Eğitim Kurumu öğrencileri, 11 ülkede devam eden Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı HSBC Su programı desteği ile Türkiye’de yürütülen ‘Su Kaşifi’ programı kapsamında önemli bir projeye imza attı. Proje kapsamında farklı çalışmalar gerçekleştiren öğrenciler kendi arasında topladıkları yardımlar ile Nijerya’da su ihtiyacı olan bir bölgeye su tankı yaptırdı. ‘Su Kaşifi Faaliyetleri’ içerisinde farklı faaliyetlerde de bulunan 8-14 yaş arası öğrenciler, pet şişelerin ve çöplerin geri dönüşümü içinde girişimlerde bulundu.


Girişimler sonucu öğrenciler okullarını Türkiye’de 1’inci, Dünya çapında ise programa katılan okullar arasında 2’inci sıraya yükseltti. Nijerya’da öğrenciler tarafından yapılan ‘su tankı’ hakkında konuşan okul Genel Müdürü Azmi Cihat Hatipoğlu, “Aslında Türkiye çapında yapılan bir projeydi. Daha sonra Dünya çapında olan Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığının başlatmış olduğu bir su projesi. Biz bu su projesi içerisine öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte katıldık. Bu proje kapsamı içerisinde daha küçük bir birim olarak Nijerya’da susuz bir bölgeye 20 tonluk su tankı yerleştirdik. Oranın suyunu temin ediyoruz. Sadece bununla da kalmadı. Sürdürülebilir olması amacıyla şu anda yapmış olduğumuz bir çalışma ile yine Nijerya’da suyu bulunmayan bir bölgede özellikle kadınların ve çocuklarımızın suya olan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla su kuyusu yapma planı içerisindeyiz. Bununda hazırlıklarını tamamlamış durumdayız” dedi.


Okul bünyesinde hem velilerin hem de öğrencilerin konu hakkında duyarlı olduğuna dikkat çeken Hatipoğlu “Öğrencilerimiz, velilerimiz bu konuda çok duyarlı. Çevrede zaten asıl amacımız suya olan duyarlılığı artırmak. Suyun kullanımı doğru yönlendirmek. Bu bilinci yaygınlaştırmak” diye konuştu.


Katıldıkları proje hakkında bilgi veren Su Kaşifi Mehmet Ayık, “Su kaşifi dünyanın dört bir yanından öğrencileri, okul ve toplumlarındaki su meselelerine karşı birlikte eyleme geçmeleri yönünde teşvik eden eğlenceli, ilham verici ve eğitici bir programdır. Su kaşifi, 11 ülkede bütünüyle fonlanmış ve desteklenmiş olup, tüm okullarıun katılımına açık ve ücretsizdir. En iyi ‘Su Kaşifi’ ekipleri, ülkelerini Londra’daki Uluslararası Kutlama Etkinliğinde temsil etme şansına sahip olacaktır. Su Kaşifi 8-14 yaş arası öğrencileri “su dolu” dünyamızı kurtarma yönünde desteklenmektedir” şeklinde konuştu.


Öte yandan okulun yaptığı projelere bir destek de CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’ten geldi. Okulu ziyaret eden Hürriyet öğrencilerle birlikte okulda yapılan projeleri inceledi. Yaptıkları faaliyetlerin çok değerli ve önemli olduğundan bahsetti. Bilimsel eğitimin önemine dikkat çeken Milletvekili Hürriyet, “Bu proje dünya çapında yarışmaya giren ve sürekliliği olduğu içinde önce birincilik ama şu anda yine yapılan çalışmalar nedeniyle ikinciliği almış bir proje. İnşallah bizimde desteğimizle birlikte tekrar birinciliğe yükseltmek için bugün çocuklarımızla birlikte olmak istedim. Öncelikle çocuklarımızı kutluyorum. Bilimsel eğitime destek verildiğinde, o kadar kıymetli projeler ortaya çıkarabiliyorlar ki. Öncelikle çocuklarımızı kutluyorum ama eğitimcileri de burada öğretmenlerimizi de idarecilerimizi de kutlamak istiyorum. Onlara verdikleri çok çok önemli destekten dolayı” ifadelerini kullandı.


Ayrıca öğrencilerin yaptıkları girişimlere destek vermek amacıyla konuyu meclise de taşıyacağını dile getiren Hürriyet, “Çocuklarımız aslında bir şeyi harekete geçirecek. Meclisi harekete geçirmek anlamında ben de onların sesini önce mecliste duyuracağım. Bu yaptıkları projeyi mecliste tanıtacağım. Projenin tanıtımından sonrada bir hem farkındalık konusunda onlara katkı olsun hem de biz Türkiye olarak, Türk insanı olarak, gerçekten sularımıza ne kadar sahip çıkıyoruz ne kadar verimli kullanıyoruz ne kadar yerinde kullanıyoruz ne kadar doğamızı koruyoruz bununla ilgili bir araştırma önergesi vereceğim. Suyumuzun kıymetini de ölçmüş olalım bu anlamda. Mecliste bir araştırma önergesine de vesile olacak, ‘Su Kaşifi’ öğrencilerimizin yaptığı proje” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.