GENEL - 12 Temmuz 2019 Cuma 10:18

(ÖZEL) Almanya’da yaşayan aile, çocukları için umudu 3 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye’de buldu

A
A
A
(ÖZEL) Almanya’da yaşayan aile, çocukları için umudu 3 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye’de buldu

Almanya’da yaşayan 4 yaşındaki Muhammet Ali’nin yaşadığı iletişim ve çeşitli davranış bozuklukları için ailesi, çareyi yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye’de buldu.

Almanya’da yaşayan 4 yaşındaki Muhammet Ali’nin yaşadığı iletişim ve çeşitli davranış bozuklukları için ailesi, çareyi yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye’de buldu. Küçük çocuktaki gelişim ailesine umut oldu.


Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan Emine ve Kazım Çakır çifti, küçük yaştaki oğulları Muhammet Ali’de 2 buçuk yaşındayken iletişim bozukluğu, dikkat eksikliği ve çeşitli davranış problemlerinin olduğunu fark etti. Muhammet Ali’deki davranış ve iletişim bozukluklarının devam ettiğini ve ilerlediğini fark eden çift, Stuttgart’ta hastaneye gitti. Gittikleri hastanede Muhammet Ali için teşhis konulamadı. Yaşanan durum sonrasında büyük hüzün yaşayan Çakır çifti, Muhammet Ali için yaşadıkları kentte Muhammet Ali’nin 4 yaşına geldiğinde yaşadığı problemlerin devam ettiğini gören anne ve babası, sosyal medya üzerinden çocuklarının sağlığına kavuşması için araştırma yapmaya başladı. Kazım çifti, yaptıkları araştırmalarda Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde daha önce birçok benzer problemlere sahip çocuğun sağlığına kavuştuğunu öğrendi.



Muhammet Ali’nin gelişimi ailesini sevince boğdu


Çakır çifti, çocukları için son umut olarak Son umut olarak Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Kurumla iletişime geçen Çakır çifti, 10 günlük yoğun eğitim programı için yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki eğitim ve rehabilitasyon merkezinin yolunu tuttu. Ailesiyle Kocaeli’ye gelen Muhammet Ali, Başiskele ilçesindeki rehabilitasyon merkezinde eğitime başladı. Atlı rehabilitasyon, bireysel eğitim, duyu bütünlemenin olduğu yoğun bir eğitim sonrasında Muhammet Ali’nin iletişim becerisinin arttığı, davranış ve dikkat problemlerinin ise azaldığı gözlemlendi. Çakır çifti, yıllardır çare bulamadıkları Muhammet Ali’nin değişimi sonrası büyük mutluluk yaşadı. Oğlundaki gelişmelerin kendisine umut olduğunu söyleyen baba Kazım Çakır, büyük mutluluk yaşadıklarını ifade etti.



“Muhammet Ali’nin dikkat süresinin arttığını fark ettik”


Muhammet Ali’nin sağlık durumu ve yaşanan gelişmenin sağlanması için kullanılan eğitim metotları hakkında bilgiler veren Fizyoterapist Kübra Yüksel, “Ailemiz Muhammet Ali’nin eğitimi için yaklaşık 3 bin kilometre kat ederek geldi. Ali kurumumuza ilk geldiğinde kelime çıktıları vardı ama iletişim olarak sayılmayacak kadar anlamsız ve tekrarlayıcı şekildeydi. Burada vermiş olduğumuz eğitimde Ali’ye beklemeye ve dikkat süresinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Verdiğimiz bireysel eğitimin yanı sıra, duyu bütünleme, spor eğitimi ve at terapisi uyguladık. Bu sayede Muhammet Ali’nin dikkat süresinin arttığı ve uzun süreli göz kontağı kurabildiğini fark ettik” dedi.



“Türkiye’de özel eğitim konusunda güzel ilerlemeler kaydedildi”


Yabancı ülkelerden gelen ailelerin Türkiye’deki rehabilitasyon ve eğitim merkezlerindeki gelişimi gözlediklerini ifade eden Yüksel, “Ali’nin sadece atla değil, diğer hayvanlarla kurmuş olduğu iletişim de verdiğimiz eğitime olumlu bir şekilde yansıdı. Bunları gördükçe hayvanların terapide çok önemli bir yer edindiğini görüyoruz. Tüm bunları birleştirdiğimizde güzel bir eğitim ortaya çıkartmış oluyoruz. Türkiye’de özel eğitim konusunda güzel ilerlemeler kaydedildi. Bunu Avrupa’nın birçok kentinden gelen ailelerimizle duyuyor ve anlıyoruz. Ali’deki güzel gelişmeler aileye umut oldu. Biz bu noktada en büyük etkenlerden birisinin sevgi olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden başarıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ermeni Patrikliği’ne taziye mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a gönderdiği mesajında ,"Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, dışlanmasına, kendini vatanında ikinci sınıf hissetmesine müsaade etmedik, etmeyiz. Tarihte yaşananları, radikal söylemlere, ötekileştirmeye, nefret diline geçit vermeden, aklın, vicdanın ve bilimin rehberliğinde ele almamız önemlidir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a gönderdiği mesajında,” Birinci Dünya Savaşı’nın ortaya çıkardığı olumsuz şartlarda hayatını kaybeden Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı Ermenileri bugün bir kez daha saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimi iletiyorum. Çatışmalar, isyanlar, çete hareketleri ve tedhiş eylemleri nedeniyle vefat eden, şehit edilen Osmanlı toplumunun tüm mensuplarına da Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı topraklarında yol açtığı yıkım, hafızalarımızda derin izler bırakmıştır. Ecdadımızdan bize miras kalan huzur ve barış ikliminin devamı, ancak müşterek gayretlerimizle mümkün olabilir” dedi. Ürettikleri kültürel ve beşerî eserlerle Anadolu topraklarını zenginleştiren Ermeni vatandaşların emniyeti, refahı ve mutluluğunun bugün de teminat altında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,” Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, dışlanmasına, kendini vatanında ikinci sınıf hissetmesine müsaade etmedik, etmeyiz. Tarihte yaşananları, radikal söylemlere, ötekileştirmeye, nefret diline geçit vermeden, aklın, vicdanın ve bilimin rehberliğinde ele almamız önemlidir. Milli belleğimize kazınan hadiseler arasında ayrım yapmaksızın, empati kurulması, ekilen nefret tohumlarının kök salmasını da engelleyecektir. Dünyayı çepeçevre saran şiddet ve savaş sarmalından gelecek kuşakları korumanın yolunun, ortak acılarımızdan çıkaracağımız dersler ışığında, geleceğimizi birlikte inşa etmekten geçtiğine inanıyoruz. Bu düşüncelerle, Ermeni Toplumu’nun kıymetli mensuplarını en kalbi duygularımla bir kez daha selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Düzce Toplum sağlığı eğitimleri sürüyor DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürlüğü tarafından üreme sağlığı, aile planlaması ve danışmanlığı, güvenli annelik ile gençlerde üreme sağlığı konulu 2024 yılı birinci grup sağlık modüler eğitimi tamamlandı. Düzce’de anne sağlığını iyileştirmek ve anne ölüm oranını azaltmak amacıyla üreme sağlığı/cinsel sağlık hizmet içi eğitimi ve halk eğitimleri yapılıyor. Hizmet içi eğitimler ile sağlık personeline güncel, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında bilgi, beceri kazandırılarak standart ve nitelikli hizmet sunumu sağlanmakta. Üreme sağlığına giriş, aile planlaması ve danışmanlığı, güvenli annelik, gençlerde üreme sağlığı ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olmak üzere 5 modülden oluşan eğitimimizle toplumu oluşturan kişilerin üreme sağlığı konusunda bilgi ve becerileri geliştirilerek; sağlıklarını koruyabilir ve sağlık sorunlarını çözebilir hale gelmesi hedeflenmekte. Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı biriminde görevli eğitmenler Dr. Yusuf Ergi, Ebe Semra Demirel ve Ebe Canan Azın tarafından verilen eğitimde grup çalışması, maket üzerinde uygulamalar ve interaktif eğitim teknikleri kullanıldı. Sağlıklı Hayat Merkezi Üreme Sağlığı Eğitim Salonunda düzenlenen ve Düzce’de görevli hekim ve yardımcı sağlık personellerin katıldığı 15 günlük eğitim programını başarıyla tamamlayan personele sertifikaları Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Meryem Kardaş tarafından verildi.