GENEL - 12 Ağustos 2019 Pazartesi 11:08

(Özel) Denize 4 kilometre uzakta mahalle arasında tekne yaptı

A
A
A
(Özel) Denize 4 kilometre uzakta mahalle arasında tekne yaptı

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Karadenizli mobilya ustası, dedesinden kalan 8 metrelik tekneyi vinçle denizden 4 kilometre uzaklıktaki evinin bahçesine taşıyarak aralarında motor ve elektrik ustalarının da olduğu 8 arkadaşıyla birlikte yeniden yaptı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Karadenizli mobilya ustası, dedesinden kalan 8 metrelik tekneyi vinçle denizden 4 kilometre uzaklıktaki evinin bahçesine taşıyarak aralarında motor ve elektrik ustalarının da olduğu 8 arkadaşıyla birlikte yeniden yaptı. Binaların arasında tekne yapıldığını görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.


Aslen Trabzonlu olan Orhan Baştan adlı mobilya ustasının, dedesinden kalan 8 metrelik eski teknesini yenileyerek yeniden denize indirmek için seçtiği yer görenleri şaşırttı. Baştan, İzmit Plajyolu sahilinde atıl bir şekilde duran dede yadigarını yenileme hayalini gerçekleştirmek için vince yüklediği tekneyi denizden 4 kilometre yukarıdaki Kuruçeşme Fatih Mahallesi Barış Caddesi üzerindeki evinin bahçesine taşıdı. Aralarında motor ustası, elektrik tesisatçısının da olduğu farklı meslek guruplarından 8’e yakın arkadaşıyla birlikte 3 ay çalışarak denize olan tutkusunu ve dedesinin yadigarını denize taşıdı.



3 ayda elleriyle yeniledikleri tekneye ’Hodri Meydan’ adını verdiler


Piyasalardaki durgunluk nedeniyle bazı günler tam gün bazı günler ise işten kalan zamanlarda 8 metrelik tekne için çalışan Baştan ve arkadaşları, teknenin her köşesini el işçiliğiyle yenilediler. Mahalle arasında 8 metrelik teknenin yenilendiğini görenlerin bazıları şaşırırken bazıları ise teknenin yenilenmesine yardımcı oldular. Yaklaşık 3 ay süren çalışmasının ardından tamamen yenilenen ve Kocaelispor’un taraftar grubu olan ’Hodri Meydan’ adı verilen tekne, vinçle taşınarak denize indirildi.



“Dedemizin teknesiydi, harabe gibi duruyordu güzelleştirelim istedik”


Arkadaşlarıyla birlikte güzel bir çalışmayı sonlandırdıklarını belirten mobilya ustası Orhan Baştan, “Aslen Trabzonluyuz. Burada İzmit’te ikamet ediyoruz. Arkadaşlarımızla beraber güzel bir proje başlattık. Sağ olsunlar 7-8 arkadaşım benimle beraber bu teknemizi yaparak yüzdürmeye çalışacağız inşallah. Burası denize yaklaşık 4 kilometre, fazla uzak değil. Bu bizim dedemizin teknesiydi. Biraz harabe gibi duruyordu, güzelleştirelim istedik. Bir emek harcayarak bugün sonlandırıyoruz Allah’ın izniyle. Emeğimizin karşılığını bundan sonra denizde tatil yaparak, balık avlayarak kullanacağız” dedi.



“İşten çıkıp arkadaşlar yardıma geliyor”


Daha önce tekne yapımı tecrübelerinin olmadığını belirten Baştan, “Tam 3 ay oldu. 3 aydır tadilatı, boyaması, kırık tahtaları hepsini bitirdik. İç mobilyalarını yeniledik, motorunu büyüttük. Elimizden geldiği kadar işlem yaptık. Asıl işim benim mobilya mutfak, yatak odası, ahşap, iç dekorasyon, merdiven işleriyle uğraşıyoruz elimizden gelince yapalım dedik. Ben ve 3 kişi daha mobilyacıyız, 1 kişi oto elektrikçi, 1 kişi oto motor dizayn, İSU’dan arkadaşımız var. Daha önce böyle bir tekne yapmadık. Dedelerimizden, babalarımızdan gördüğümüzle, bir de ufak tefek kendi el becerilerimizle bu hali aldırdık işte. Bazen 8 bazen 10 kişi çalıştığımız oluyor. Bazen 2-3 kişi oluyor. İşten çıkıp arkadaşlar yardıma geliyor” diye konuştu.



Yoldan geçenler şaşırıp kaldı


Sokak ortasında tekneyi görenlerin zaman zaman şaşırdığını belirten Baştan, “Tekneyi yaparken pek zorlanmadık. Arkadaşlarımız hepsi kafa dengi insanlar. Çok eğlendik çalışırken. Hepsine buradan teşekkür ediyorum emekleri için. Yoldan gelip geçenler de çok şaşırıyor gelip dolaşıyorlar teknenin içini bizi de dolaştırın diyorlar. Buraya büyük vinçlerle getirdik. Bittikten sonra bir vinç çağırıp tekrardan vinçle suya indireceğiz” şeklinde konuştu.



Kocaelispor’un taraftar grubunun adını tekneye verdiler


Tekneyi yapan ekipteki bir başka mobilya ustası Ömür Doğançay ise, “Burada piyasalardan doğan boşluktan dolayı biraz boş vaktimiz vardı. Bunu değerlendirmek istedik ve teknemizi hal yoluna koyalım dedik. Teknemizi başından sonuna kadar tekrar düzenledik. Bunu da yaparken çok arkadaş emek verdik. 8-10 arkadaş toplandık ve herkes boş vakitlerinde geldi. Toplamda 90 gün gibi bir sürede bunu tamamladık. Teknemizin adı ’Hodri Meydan’, bizi temsil etsin istedik. Yıllardır maçlara gidiyoruz. İzmitliyiz. Kocaelisporluyuz. Bunu temsil eder vaziyette de ismini koyduk” ifadelerini kullandı.



Önce şaşırdı sonra yapımına yardım etti


Mahalle arasında tekne yapımı gördüklerinde şaşırdıklarını anlatan Cihan Şener ise, “Buradan geçerken tekneyi sokak arasında görünce açıkçası şaşırdım. Bunu burada insanların ve evlerin içinde nasıl yapacaksınız diye sordum çünkü denize de mesafesi var. Bunlar limanlarda ya da fabrikalarda yapılacak işlemler. Sonra oturup konuştuğumuzda bu işten başarılı bir şekilde çıkacaklarını söylediler. Daha önce böyle bir olay söz konusu değildi. İlk defa bu şekilde tadilat yapıyorlar ve şu an denizimize müthiş bir tekne hazır durumda. İnşallah bineceğiz gezeceğiz, balığımızı tutacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.