KÜLTÜR SANAT - 18 Nisan 2021 Pazar 13:42

5 bin yıllık tarihi Sille’de yaklaşık yarım asırdır çamura şekil veriyor

A
A
A
5 bin yıllık tarihi Sille’de yaklaşık yarım asırdır çamura şekil veriyor

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, Konya’nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi’nde yaklaşık yarım asırdır çömlekçilik yapan Yaşar Bulut, yarısı 350 yıllık mağara olan dükkanında 10 yaşında öğrendiği toprağa şekil verme sanatını devam ettiriyor.

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, Konya’nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi’nde yaklaşık yarım asırdır çömlekçilik yapan Yaşar Bulut, yarısı 350 yıllık mağara olan dükkanında 10 yaşında öğrendiği toprağa şekil verme sanatını devam ettiriyor.


Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, tarihi kaynaklarda farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, erken Hristiyanlık döneminin önemli bir merkezi olarak geçiyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserlerinin bulunduğu Sille Mahallesi’nde yaşayan Yaşar Bulut, 10 yaşındayken ustasından çamura şekil vermeyi öğrenmeye başladı. İlk 2 sene ustasının yanında çıraklık yapan Yaşar Bulut, çömlekçilikte gelenek olarak mesleğini icra etmek üzere 15 yıl farklı şehirlerde yaşadı. Ustasının dükkanının kapatması üzerine memleketine dönen Yaşar Bulut, çırak olarak başladığı; yarısı 350 yıllık mağara olan dükkanı satın aldı. 45 yıldır da aynı yerde çamura şekil veren Yaşar usta, hem meraklılara çamura şekil vermeyi öğretiyor hem de işini zevkle yapıyor.



“Eskiden bu toprak malzemeler çok kullanışlıydı”


Sille’de doğduğunu ifade eden Yaşar Bulut, Sille’de çömlekçiliğin ve testiciliğin önceden çok yaygın olduğunu söyledi. İlkokulu bitirdikten çamura şekil vermeye başladıklarını anlatan Yaşar Bulut, “Aşağı yukarı 50-55 yıldır kesintisiz bu mesleği sürdürüyorum. Aşağı yukarı 43 yıldır bu atölyede çalışıyorum. Daha evvel de Ankara’da genellikle çalıştım. Eskiden bu toprak malzemeler çok kullanışlıydı. Her şey çömlek, küp, testi olsun genellikle toprak mamullerden yapılıyordu. Son yıllarda tabi biraz azaldı ama yine 3-5 yıldır çok yaygın kullanılmaya başladı. Mesela testi, güveç olsun şimdi yaptıklarımız da kumbara oluyor. Bunlar da çok tutuldu. Millet tasarruf yapsın diye böyle küçük kumbaralar yapıyoruz. Değişik modeller üretiyoruz. Mevsimine göre çalışıyoruz. Mesela akvaryumların içine koymak için malzemeler yapıyoruz. Fincan yapıyoruz, cezve yapıyoruz. Yani her türlü toprak ürünleri imalatını yapıyoruz. Talebe göre çalışıyoruz” dedi.



“Sille’de 1960-1965 yıllarında 220 tane testi ustası vardı"


Son zamanlarda mesleği öğrenenin kalmadığını anlatan Yaşar Bulut, “Okuldan geliyorlar öğrenmek için. Bu mesleği yapacağız diye gelen yok. Şimdi gençler genellikle temiz iş arıyorlar. Elini, ayağını çamur etmiyorlar. Eskiden Sille’de 1960-1965 yıllarında 220 tane testi ustası vardı. Konya’da ve Türkiye’nin her tarafına yayılırlardı. Şimdi öğrenen kalmadı, çok az, tek tük. Bu mesleği biraz öğrenmek istemiyorlar herhalde. Ellerini, ayaklarını çamur etmek istemiyorlar. Daha düzgün, temiz iş arıyorlar. Biz öğrendiğimiz yıllarda 7-8 tane çırak vardı. Bu çark ayakla çevrilirdi, şimdi elektrikle çalışıyor. O zamanlar sırayla girerdik beşer dakika. Bunu meslek edinmek için 2 yıl ustanın yanında çıraklık yaptık öğrendik. Sonra Ankara’ya gittik çalıştık. Sağlığım elverişli olduğu sürece çalışmayı düşünüyorum” diye konuştu.


Pandemi döneminde işlerin biraz yavaşladığını kaydeden Bulut, “Bizim aşağıda dükkanımız var. Türkiye’nin her tarafından Konya’ya gelenler Sille’yi de ziyaret ediyordu. Mutlaka buradan 1-2 hediye alıyordu. Tabi geçen senenin Mart ayından beri işler durgun. Ama bizim belirli müşterilerimiz var. Gene de ilçelerden, Ankara’dan talep var. Yaptığımız ürünler gidiyor” ifadelerini kullandı.


Çömlekçiliği öğrenmek isteyenlere yardımcı olacağını aktaran Yaşar Bulut, elinden geldiği kadar herkese çamura şekil vermeyi öğretebileceğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 11 ilde "Mahzen-28" operasyonu: 41 gözaltı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yasa dışı silah imalatı ve silah kaçakçılığı yapan organize suç örgütüne yönelik 11 ilde düzenlenen "Mahzen-28" operasyonlarında 41 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "11 ilde yasa dışı silah imalatı ve silah kaçakçılığı yapan organize suç örgütüne yönelik düzenlenen ’Mahzen-28’ operasyonlarında 137 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 340 adet tam otomatik uzun namlulu silaha dönüşebilecek silah parçası ele geçirildi. 41 şüpheli yakalandı" dedi. Operasyonun İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapıldığını belirten Yerlikaya, "İstanbul, Ankara, Antalya, Düzce, Eskişehir, Kocaeli, Mersin, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Yalova’da düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin yasadışı silah üretimi ve ticareti yaptıkları, çok miktarda silahı bütün ve parça halinde naklettikleri, organize suç örgütlerine ve narkotik suç örgütlerine silah temin ettikleri tespit edildi" ifadelerini kullandı. 11 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 137 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 340 adet tam otomatik uzun namlulu silaha dönüşebilecek silah parçası, 70 adet yiv ve seti açılmış tabanca namlusu, 866 adet polimer tabanca gövdesi, 123 adet tabanca sürgüsü, 100 adet tam otomatik silah üst gövde takımı ve 100 adet dipçik ele geçirildi.
Isparta Dalgıçlar Eğirdir Gölü’nde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Su Altı Arama Kurtarma Timi, Eğirdir Gölü’nde şehrin içme suyunu temin eden terfi merkezindeki emiş pompalarının bulunduğu bölgede oluşan yosunlaşmayı temizledi. Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yangın, kaza ve afetlere her zaman hazırlıklı olarak yaptığı müdahalelerin yanı sıra bünyesinde oluşturduğu Su Altı Arama Kurtarma Timi ile de suda meydana gelebilecek olaylara karşı da her an göreve hazır halde bekliyor. Özellikle yaz aylarında göl, baraj ve diğer su kaynaklarında boğulmalara karşı görev yapan Su Altı Arama Kurtarma Timi, Isparta’nın içme suyunun bir kısmını karşılayan Eğirdir Gölü Barla mevkiinde yer alan belediyenin su terfi merkezinin bulunduğu bölgede de sürekli dalış yaparak temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Su Altı Arama Kurtarma Timi dalgıçları son olarak su terfi istasyonunun bulunduğu bölgedeki emiş pompalarının bulunduğu alan ve boru önlerinde oluşan yosunlaşma ile milli toprakları temizleyerek emiş pompalarının gücünü de artırmış oldu. Yapılan çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Mustafa Balcı, belediyenin 6 kişilik dalgıç ekibinin bulunduğunu ve rutin olarak Eğirdir’deki su terfi merkezinde temizlik çalışması yapıldığını söyleyerek, bölgede biriken yosunların ekipler tarafından temizlendiğini kaydetti. Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Su Altı Arama Kurtarma Timi Dalgıcı Güngör Hasgören de yaz kış rutin olarak bölgede dalışlarının olduğunu aktardı. Hasgören, “Bu dalışlarımızda filtrelerin tıkanmaması amacıyla temizlik çalışmaları yapıyoruz. Gerek yosun gerekse dipte biriken milleri pompa yardımıyla çekip temizlik çalışmaları yapıyoruz” dedi. Arama Kurtarma Timi olarak yaptıkları çalışmalardan da bahseden Hasgören, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in her konuda desteklerini, kendilerinden hiçbir zaman esirgemediğini söyleyerek teşekkür etti.