GENEL - 22 Mayıs 2019 Çarşamba 16:25

Anadolu Ankası Tatbikatı nefes kesti

A
A
A
Anadolu Ankası Tatbikatı nefes kesti

Konya’da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Anadolu Ankası-2019 tatbikatı sürüyor.

Konya’da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Anadolu Ankası-2019 tatbikatı sürüyor. Tatbikatta senaryo gereği teröristlerin saldırısına uğrayan karakoldaki askerler kurtarıldı.


Uluslararası Anadolu Ankası-2019 askeri tatbikatı Azerbaycan, İngiltere, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Pakistan ve Romanya Silahlı Kuvvetlerine ait unsurların katılımıyla sürüyor. 10 yıldır gerçeğe yakın harekat ortamında Personel Kurtarma Görev Kuvveti unsurlarının eğitimi ile tecrübe seviyesini arttırmak amacıyla yılda iki dönem halinde 3. Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleşen tatbikat 2012 yılından itibaren bir dönemi milli, bir dönemi uluslararası olacak şekilde düzenleniyor. Jet uçakları, helikopterler ve kurtarma timlerinin katıldığı tatbikatta, harekat ortamında müşterek personel kurtarma usulleri denenerek geliştirilirken, komuta kontrol sürecinin etkinlikle işletilmesi hedefleniyor. Yakın hava desteği, dinamik hedefleme, zamana duyarlı hedefleme gibi görevler tatbikat senaryolarına dahil ediliyor.



Milli mühimmat yüklü SİHA’da katıldı


Tatbikatın basın ve seçkin gözlemci gününde 3. Ana Jet Üssünde ’Anadolu Ankası Park Yeri’nde tatbikata katılan uçak ve helikopterler görüntülenirken Türk Yıldızları Akrobasi Timinin eğitim uçuşu izlendi. Ana brifingin ardından şehir merkezine 13,5 kilometre uzaklıktaki Konya Atış Sahasında gerçeğini aratmayan kurtarma tatbikatı gerçekleşti. Milli mühimmat yüklü ANKA isimli SİHA’nın da ilk kez katıldığı tatbikatın senaryosuna göre, bir sınır karakolu baskına uğradığını bildirdi. Düşman unsurlarının bulunduğu bölge F-16 savaş uçaklarınca vurulurken yaralanan 4 askeri kurtarmak için gelen Özel Kuvvetler, Kara Kuvvetleri ve Azerbaycan Arama Kurtarma helikopterlerine milli ATAK helikopteri eşlik etti. ATAK helikopterleri düşman piyade unsurlarının ateşine top atışıyla karşılık verdi. Tatbikatta 10 düşman unsuru yok edilirken düşen bir F-16 savaş uçağının pilotu da kurtarıldı.


Tatbikatın sonunda uçaktan atlayan paraşütçü askerler katılımcı ülkelerin bayraklarını açarak yere inerken helikopterler ve savaş uçakları alçak uçuş yaparak katılımcıları selamladı.



Tatbikata katılan ülke ve personel sayıları


Tatbikata Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanı sıra, Kara Kuvvetleri Komutanlığından Atak ve Cobra olmak üzere 2 taarruz helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 5 personelden oluşan bir SAT görev timi, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığından 7 personelden oluşan bir Özel Kuvvet Timi ile bir S-70 genel maksat helikopteri ile katıldı.


Uluslararası katılımcılardan Azerbaycan 2 adet Mi-17 taşıma ve 2 adet Mi-35 saldırı helikopter, 57 personelin bulunduğu bir CSAR Timi, İngiltere 4 personelinin yer aldığı bir JTAC Timi, Katar bir C-130 nakliye uçağı ve 54 personel, KKTC bir Cougar çok amaçlı helikopter ve 14 personelin yer aldığı bir PK Timi, Pakistan 4 adet F-16 savaş uçağı, 6 personelli bir CSAR Timi ve gözlemci statüsünde 90 helikopter pilotu, Romanya ise 2 Socat helikopter ve 30 personel ile katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.