POLİTİKA - 15 Mart 2019 Cuma 17:34

Bakan Koca, Konevi Kütüphanesi imza törenine katıldı

A
A
A
Bakan Koca, Konevi Kütüphanesi imza törenine katıldı

Eski Hava Hastanesinin Konya Büyükşehir Belediyesine devri protokolü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İl Sağlık Müdürü Prof.

Eski Hava Hastanesinin Konya Büyükşehir Belediyesine devri protokolü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç arasında imzalandı.


Programlar kapsamında Konya’ya ziyaret gerçekleştiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eski Hava Hastanesi Devir Protokolü İmza Törenine katıldı. Törende konuşan ve Konya’ya sağlık hizmetleri anlamında son dönemde 53 sağlık tesisi yaptıklarını ifade eden Bakan Koca, “Bu süre içinde 31 de Hastane binası yaptık. Toplam yatak sayımızı 4 bin 174’ten, 7 bin 686’ya çıkardık. Burada özellikle ilçe hastanelerimizi de birçok ilçemizde tamamladığımızı söylemek istiyorum. Bugün 2 tane hastanemizin açılışını da yapmak üzeri Seydişehir ve Hüyük’te olmuş olacağım. Bunun dışında halen devam eden 10 adet sağlık tesisimizin inşaatı da devam etmektedir. Ayrıca biliyorsunuz yeni dönemde özellikle sağlıkta biz hedef olarak 82 milyon vatandaşımıza hakkaniyetli, kaliteli, nitelikli ve sürdürülebilir sağlık hizmetini vermeyi kendimize hedef olarak belirledik” dedi.



"Şehir hastanelerimizi markalaştırmak istiyoruz"


Bakan Koca, dün 9. Şehir Hastanesinin açılışını Cumhurbaşkanıyla yapmış olduklarını belirterek, “Dünyanın üçüncü Avrupa’nın en büyük hastanesi 3 bin 704 yataklı, 1 milyon 315 bin metrekare kapalı alanı olan bir hastanenin açılışı oldu. Bu hastanelerden bir tanesi de biliyorsunuz Konyamızda inşaatı devam ediyor. Hastanenin şu an inşaat seviyesi yüzde 60 devam ediyor. Konya’da inşaatı devam eden şehir hastanemizin toplam yatak kapasitesi bin 250 yatak. Biz şehir hastanelerini önümüzdeki dönemde özellikle sadece büyüklükleriyle değil konsiyonel yapısıyla da farklılık gösteren hem fiziki yapısıyla hem ileri teknolojik altyapısıyla hem insan kaynağıyla sağlıkta son noktada hizmet verebildiğimiz hastaneler olarak konumlandırmak istiyoruz. Ve her geçen gün şehir hastanelerimizi markalaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.



“Konya’nın sağlık turizminde de önemli bir üs olacağını düşünüyoruz”


Şehir hastanelerinin bundan sonraki süreçte üniversiteyle iş birliği ve birlikte kullanım protokolü dahil olmak üzere eğitim ve araştırmanın da zirvede yapıldığı hastaneler olacağını belirten Bakan Koca, “Şehir Hastaneleri klinik çalışmaların da yapıldığı hastaneler olacak. Bu şehir hastanelerinin her geçen gün mükemmeliyet merkezleriyle sağlık turizminde de önemli bir karşılığı olacağını düşünüyoruz. Bu sebeple özellikle Konyamızın turizmdeki yerini ve şehir hastanesiyle sağlık turizminde de önemli bir üs olacağını düşünüyoruz. Gelecek yıl açılmasını beklediğimiz şehir hastanesinin özellikle sağlık turizmine katkısıyla her geçen gün üniversite iş birliği ile ve hastanelerin birbiriyle ilişkisiyle mükemmeliyet merkezleriyle son nokta olup başka bir hastaneye sevkin yapılmadığı hastaneler olarak hizmet verecektir” ifadelerini kullandı.


Bakan Koca, “Bunun dışında özellikle bugün bir araya gelmemize sebep olan daha önce askeri hastane olarak kullanılan ve bize geçen şimdi poliklinik olarak kullandığımız yerle ilgili Uğur başkan burasıyla ilgili özellikle Sadrettin Konevi hazretlerine layık bir çevre düzenlemesi ve yapının yapılmak istendiğini söylediğinde, bunu bir şehir hastanesiyle birlikte kendilerine teslim edebileceğimizi ve bir protokol ile bu devri yapabileceğimizi şöylemiştik. Bugünkü türbenin ve caminin ihyası adına ben önemli bir proje olacağını düşünüyorum. Buradaki binaların tasviyesi ve çevre düzenlemesiyle cami ve türbeye hizmet edebilecek tesisler inşa edilerek hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin hizmetine sunulacak inşallah” dedi.


Programda Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da konuşma yaptı.



"Şehrimizi imar ederken bir taraftan da neslimizi ihya etmeye çalışıyoruz"


Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise "İnşallah bu bölgede de yine güzel bir kütüphanenin Konevi Hazretlerinin ismini taşıyacak bir Konevi Kütüphanesinin inşası ya da mevcut binaların restorasyonuyla bir kütüphane inşa etmeyi planlıyoruz. Rahmetli Turgut Cansever’in ifade ettiği gibi şehirleri imar ederken nesli imar etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz o nesiller imar ettiğiniz o şehirleri tahrip ederler buyuruyor. Biz de bir taraftan şehrimizi imar ederken bir taraftan da neslimizi ihya etmeye çalışıyoruz. Bu önemli proje ile de Konya önemli bir kazanım elde edecek. Bakanımıza ve tüm ekibine huzurlarınızda şehrimiz adına tekrar teşekkür ediyorum” dedi.


Konuşmaların ardından Eski Hava Hastanesinin Konya Büyükşehir Belediyesine devri protokolü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç arasında imzalandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi artacak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ marifetiyle Karacabey Boğazı’ndaki su kalitesinin artırılması amacıyla geçen yıl temelini attığı Karacabey Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisinde inşaat hızla sürüyor. Sağlıklı bir kentin ancak sağlıklı bir altyapı üzerine inşa edilebileceği prensibiyle altyapı yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma konusunda da örnek yatırımları hayata geçiriyor. İçme suyundaki kayıp kaçak oranını yüzde 20’lerin altına indirerek bu konuda Türkiye’de lider konumunda olan Büyükşehir Belediyesi, atık suların arıtımı ve geri kazanımı için arıtma tesisi sayısını her geçen gün artırıyor. Karacabey’de yıllardır beklenen Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisinin temeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Mart 2023’te atılmıştı. Karacabey ilçesi Boğaz, Bayramdere ve Kurşunlu yerleşimlerine hizmet verecek tesisteki inşaat çalışmalarının Ağustos 2024’te tamamlanması hedefleniyor. Günlük 4 bin 400 metreküp kapasiteye sahip olacak tesis, AB standartlarında ileri biyolojik kentsel arıtma prosesine uygun bir şekilde hizmet verecek. Tesiste arıtılmış sular, ultraviyole dezenfeksiyondan sonra derin deşarjla Marmara Denizi’ne verilecek. Böylelikle mavi bayrağın dalgalandığı Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi daha da artacak. “Hızlı adımlar atıyoruz” Arıtma tesisi yatırımlarının ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığını hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Geçen senelerde büyük bir müsilaj problemi ülke gündemine geldi. Bunun bir daha olmaması ve denizlerimizi daha temiz hale getirmek için ilgili tüm illerle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda toplantılar yapılmıştı. Var olan çalışmalarımızı bizde gözden geçirerek gerekli adımları hızla atmaya devam ettik. Arıtma tesisimiz AB standartlarında ileri biyolojik kentsel arıtma prosesine uygun bir şekilde hizmet verecek. Tesiste arıtılan sular, ultraviyole dezenfeksiyondan sonra derin deniz deşarjıyla Marmara Denizi’ne verilecek. Karacabey longoz ormanları ve Marmara Denizini korumak için üzerimize düşeni büyük bir titizlikle yapmaya devam edeceğiz” dedi. Kocaçay Deltası hayat bulacak Karacabey Yeniköy Atık Su Arıtma Tesisinin hizmete girmesiyle, Karacabey’in yaklaşık 25 kilometre kuzeyinde, Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan Kocaçay Deltası’nın da hayat bulacağını vurgulayan Başkan Aktaş, deltanın denize döküldüğü yerde oluşmuş lagünler, subasar ormanları ve geniş kumullar içermesiyle doğal yaşam açısından büyük önemi bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Tokat 80’lik Saruri Dede, kundura tamiriyle zamana direniyor Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Sururi İşler ilerleyen yaşına rağmen ayakkabı tamirine devam ediyor. İlçede tek ayakkabı tamir ustası olan İşler, 12 yaşında başladığı 68 yıllık baba mesleği ile 5 çocuk büyüterek geçimini sağladı. Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Sururi İşler, 12 yaşında iken babasının yanına giderek ayakkabı yapmayı öğrendi. 68 yıl boyunca bin 500’den fazla gelin damat ayakkabısı üreten İşler, babasının vefatıyla birlikte teknolojinin de gelişmesiyle ayakkabı üretimine son vererek tamir işine başladı. İlçenin tek ayakkabı tamircisi olan İşler, baba mesleğiyle 5 çocuğunu büyüttü. Zamana direnen İşler, ilerleyen yaşına rağmen hala ayakkabı tamiri işine devam ederek bir döneme damgasını vurmuş bir mesleğin son temsilcisi olarak anılıyor. İşler, küçük dükkânında zamanı ve teknolojiyi geride bırakarak, ustalıkla tamir ettiği ayakkabılarla müşterilerinin memnuniyetini kazanmaya devam ediyor. 12 yaşında babasının yanında gelin damat ayakkabısı dikerek mesleğe başladığını söyleyen Saruri İşler, “Mesleği babamın yanında öğrendim. Rahmetlik babam Zile ilçesinde öğrenmiş. Önce Tokat merkeze en son da Yeşilyurt ilçesine taşındık. 12 yaşımdayken ilkokulu bitirdikten sonra babamın yanında başladım. Damat ve gelin ayakkabısı yapıyorduk. Burada hiç yapmadıysak 2 bin gelin damat ayakkabısı yaptık. Babam vefat ettikten sonra tamirat işine başladım. Bu meslek sayesinde evimi geçindirdim ve 5 çocuk büyüttüm. Yaşlandım artık yaşım 80 oldu. Yorucu olmuyor. Oturduğum yerde vatandaşlarla hem sohbet ediyoruz hem de ayakkabılarını yapıyorum. Benim için de güzel oluyor” dedi. Günümüzde 5 bine kadar ayakkabı fiyatının olduğunu söyleyen vatandaşlar ise İşler’e ayakkabılarını getirerek tamir ettirdiğini ifade etti.
Erzurum Misafir öğrencilerin ERULDER’i var On yıldır devam eden iftar geleneğini yaşatan Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği (ERULDER) Başkanı Ertan Halit Aksakal, her gün onlarca misafir öğrenciye bağışçıların desteğiyle iftar yemeği ikram ediyor. Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı, yardımlaşmanın arttığı Ramazan-ı Şerif ayında Ensar ve Muhacir kardeşliğinin yaşandığı dernekte yurt dışından gelmiş öğrenciler ile dernek müdavimleri, Ramazan’ın manevi atmosferinden faydalanabilmek için vakitlerinin büyük bir bölümü ibadetle geçiriyor. Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği, çatısı altındaki Mozambik’ten Moğolistan’a, Endonezya’dan Moritanya’ya kadar farklı coğrafyalardan gelen uluslararası öğrenciler ile dernek müdavimleri iftara saatler kala hazırlıklarına başlıyorlar. Hazırlıklarına genel bir temizlikle başlanıp kimisi yemek hazırlığı yaparken kimisi de iftar sonrası için semaverlerde çay hazırlığı yapıyor. Kimi öğrenci ve misafirler de iftarı mescitte bekliyor. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra sofralarda yerlerini alan öğrenci ve misafirler Kur’an- Kerim tilavetiyle vaktin girmesini bekliyor. Vaktin girmesiyle beraber okunan ezanla iftar yemeğine başlanılıyor. Yemekler yenilip dualar edildikten sonra toplu bir şekilde camiye akşam namazına gidiliyor. Ardından semaverlerde hazırlanan çay eşliğinde yatsı vaktine kadar muhabbetler ve sohbetler yapılıyor. Yatsı vaktinin girmesiyle de yatsı ve teravih namazına için tekrar camiye bir araya toplanan öğrenci ve misafirler namaz sonrası serbest zaman ile geceyi bitiriyorlar. 10 yıldır devam eden iftar geleneğini ile ilgili konuşan Dernek Başkanı Ertan Halit Aksakal, bütün ümmet coğrafyasının Ramazan-ı Şerif’ini tebrik etti. "Ramazan boyunca Ramazan iftarları şehrimizde okuyan misafir öğrencilerle yapıyoruz" Aksakal, "Yaklaşık 60 öğrencimiz ve beraberinde gönüllü, bağışçı ve misafirlerin katılımıyla güzel bir ortam oluşuyor. Bu ortamı görenler Ensar ve Muhacirin kardeşliğini burada yaşattığımızı bize hatırlatıyorlar. Bu durum bizleri son derece mutlu ediyor. Elhamdülillah Türkiye’de yaklaşık 336 bin misafir öğrenci dediğimiz uluslararası öğrenci var. Bu öğrencilerin 11 bini de Erzurum’da okuyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini 2 farklı üniversitemizde görüyorlar. Bu öğrencilerimiz Ramazan boyunca aileleriyle bir arada olamamanın Ramazan’ı yakınlarıyla geçirememenin ezikliğini hissetmesinler diye burada Ramazan boyunca onlara açık bir mekan hazırladık. 10 yıldır bu çalışmayı yapıyoruz ve öğrenciler buraya geldiğinde 30 Ramazan boyunca hem iftar ve sahur hem de ibadet ve sohbetlerini yapabiliyorlar. Tamamen ücretsiz bir ortam. Elhamdülillah öğrencilerin her türlü imkanlarını karşılayabileceğimiz bir mekan haline getirdik." dedi. "Onlara her zaman destek olacağız" Bir gün boyunca sırasıyla yapılanlar hakkına da bilgi veren Sinan, "Gün içinde öğrenciler gelip derneğimizi kullanıyorlar. Namazlarını eda edecekleri ve ibadetlerini yapacakları ortamlar var. Akşam ezanı okununca birlikte iftar yapıyoruz ve akşam namazını eda ediyoruz. Akabinde gençlerimiz çay içiyorlar. Çay ile birlikte yatsı namazına kadar derin sohbetlere dalıyorlar. Yatsı ezanından sonra hem yatsı namazını hem de teravihlerimizi eda ediyoruz. Daha sonra tekrar sohbet ortamları oluşuyor. Ders çalışmak isteyen öğrencilerimiz derslerini çalışıyorlar. Teravih Namazı hatimle kılınıyor ve her dört rekatta öğrenciler namazda okunan surelerin tefsirini yapıyorlar. Özet olarak bir gün bu şekilde geçmiş oluyor. Nihayetinde 30 Ramazan sonunda da geleneksel olarak Lalapaşa Camiinde her sene bayramın birinci günü öğle namazına müteakip ümmet bayramlaşması yapıyoruz. Bu kardeşlerimize orada onlara aile olmak için ortam oluşturuyoruz. Aileleriyle birlikte bayramlaşamadıkları için biz onların aileleri olmaya çalışıyoruz. Bağışçı ve gönüllülerimiz de bayramlaşmamıza katılıyorlar. Elhamdülillah hep birlikte bir bayramı geçiriyoruz. 10 yıldır Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği’nde çalışmalarımız Ramazan’a özel böyledir. Son olarak evlerde kalan öğrencilerimize gıda desteği sağlayarak onların ramazan ayını daha rahat geçirmelerini sağlıyoruz" ifadelerine yer verdi.