GENEL - 10 Ocak 2019 Perşembe 15:55

Başkan Akkaya, kar temizliği yapan personele salep dağıttı

A
A
A
Başkan Akkaya, kar temizliği yapan personele salep dağıttı

Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, yoğun kar yağışının ardından ilçede temizlik çalışması yürüten personele salep ikramında bulundu.

Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, yoğun kar yağışının ardından ilçede temizlik çalışması yürüten personele salep ikramında bulundu.


Akşehir’de hafta başından beri etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle çalışmalarını aralıksız sürdüren Akşehir Belediyesi kar temizliği ekipleri, karla mücadele çalışmaları kapsamında kaldırımlardaki, cadde ve sokaklardaki karları temizleme çalışmalarına devam ediyor. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, kar yağışından bu yana çalışmalarını şehrin çeşitli bölgelerinde aralıksız sürdüren ekiplere teşekkür ederek kendi elleriyle sıcak salep ikramı yaptı.


Başkan Akkaya, kar temizliği işinde çalışan tüm personele bu üstün performansları için teşekkür ederek, “Belediyemiz bünyesinde kaldırım temizliği yapan arkadaşlarımızla beraberiz. Bu soğuk kış günlerinde sağ olsunlar arkadaşlarımızda kaldırımları temizleyerek vatandaşlarımızın rahatça yolları kullanmalarına imkan vermektedirler. Biz de bu soğukta onları yalnız bırakmayalım diye salep ikram ederek içlerini ısıtalım istedik. Kendilerine daha güzel ve sağlıklı çalışmaları için kolaylıklar diledik. Allah razı olsun bütün ekiplerimiz gerçekten gayretli bir şekilde çalışıyorlar. Bu soğuk günlerde sabah 5 ile 6 gibi kaldırım temizliği, kar kürüme çalışmaları, yol tuzlama çalışmalarına başlayarak Akşehirimizde ulaşımı rahatlamak noktasında gayret ediyorlar. Bugüne kadar Elhamdülillah her hangi bir sıkıntı yaşanmadan bu işi devam ettiriyoruz. Akşehirimizde kar bereketli. Çok şükür ismiyle müsemma olarak ve Akşehir’imiz Ak Akşehir oldu. Bu beyaz bereket için de yüce yaratanımıza şükrediyoruz. İnşallah afetsiz, bol bereketli bir yıl diliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.