ÇEVRE - 06 Ağustos 2020 Perşembe 14:00

Başkan Oprukçu, gündemi değerlendirdi

A
A
A
Başkan Oprukçu, gündemi değerlendirdi

Konya’nın Ereğli İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, gündemi değerlendirdi.

Konya’nın Ereğli İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, gündemi değerlendirdi. Başkan Oprukçu, sosyal mesafe kuralına uyulmasını isteyerek, Ereğli Belediyesinin çalışanların maaşlarını ödeyemediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.


Ereğli Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısında konuşan başkan Hüseyin Oprukçu, ilçenin korona virüs salgınında en riskli ve en sığ günlerini yaşadığını söyledi. Sosyal mesafe kuralı ve maske takmanın salgının yayılmasını önlediğini hatırlatan Oprukçu, “Kazasız belasız bu süreci atlatalım diyoruz. Ama bu manada hemşerilerimiz sağ olsun sosyal mesafeye uyulmadığını görüyorum. Düğünlere gitmek için can atıyorum ama sosyal mesafe yok, maske yok. Hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı da meçhul. Yani salgının bir fazla yayılması için bu kadar rahatlık olamaz. Bu anlamda Ereğli Belediye Meclisine de çok büyük yük ve sorumluluk düştüğünü düşünüyorum. Lütfen uyarınız, lütfen ikna ediniz, sosyal mesafeye dikkat edelim. Dolayısıyla bu sorumluluğu hep birlikte yerine getirelim. Mümkünse sosyal mesafeyi kontrol edecek şekilde programlara katılalım. Vatandaşlarımızın maskesiz dolaşmasının önüne geçelim. İnşallah bu uzun süreci sağlık içerisinde atlatalım” ifadelerini kullandı.



"Borç buldum maaşları zamanında ödedim"


Başkan Oprukçu, Ereğli Belediyesi’nin çalışanlarının maaşlarını ödeyemediği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu kaydederek şunları söyledi; “Bugüne kadar hiçbir ay pandemi olmasına rağmen, vergi gelirlerinin düşmesine rağmen, belediyelerin vergi gelirlerinden aldığı payın çok düşmesine rağmen borç buldum maaşları zamanında ödedim. Efendim yüzdelik dilimler varmış. Geçen yıl Meclis Toplantısı’nda konuştum yüzdelik dilimlerin hiçbir ölçütünün olmadığını. Bu anlamda çalışmalarımızı aslında başarıyla bitirdik. Ama bir sendika ya da benzeri manada arkadaşlarımızla toplanacağız şu Covid-19 sürecinin akabinde arkadaşlarımızla oturacağız konuşacağız personelimizle, bizim personelimiz onlar. Bütçe imkanlarımız dahilinde yapılabilecek bir şey söz konusu olursa yapılacak. Ama Ereğli’de binlerce insan asgari ücretle belediyede çalışabilmek için can atıyor, herkes yerinin kıymetini bilsin.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.