ÇEVRE - 09 Haziran 2021 Çarşamba 16:20

Göl kıyısında yürüyüş yapan öğrenciler ‘Beyşehir Gölü kurumasın, hayat durmasın’ dedi

A
A
A
Göl kıyısında yürüyüş yapan öğrenciler ‘Beyşehir Gölü kurumasın, hayat durmasın’ dedi

Konya’nın Beyşehir ilçesinde anaokulu öğrencileri, göl kıyısındaki Vuslat Parkı’nda düzenlenen etkinlikte yaptıkları yürüyüşle büyüklerine “Beyşehir Gölü’ne sahip çık” mesajı verdi.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde anaokulu öğrencileri, göl kıyısındaki Vuslat Parkı’nda düzenlenen etkinlikte yaptıkları yürüyüşle büyüklerine “Beyşehir Gölü’ne sahip çık” mesajı verdi.


Bu yıl yaşanan kuraklık ve artan tarımsal sulama sebebiyle su seviyesi gözle görülür şekilde düşen ve kıyılarında metrelerce çekilme yaşanan Beyşehir Gölü’ne dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak isteyen Cumhuriyet Anaokulu öğrencileri, velileri ve öğretmenlerinin de eşlik ettiği etkinlikte göl kıyısındaki parkta bir araya geldi. Minik öğrenciler, ellerinde taşıdıkları “Beyşehir Gölü kurumasın, hayat durmasın”, “Su gelecektir, hayattır”, “Suyu boşa akıtma, geleceğini koru”, “Yaşamlar farklı olsa da ihtiyaç aynı”, “Su gelecektir, akıp giden geleceğimizin elinden tutun” yazılı döviz ve pankartlarla suların çekildiği göl kıyısında “Beyşehir Gölü’ne sahip çık” sloganları ile yürüyüş yaparak dikkatleri tatlı sularda yaşanan manzaraya çekmeye çalıştı.


Cumhuriyet Anaokulu Okul Öncesi Öğretmeni ve Eko Okullar Proje Koordinatörü Rukiye Burçak yaptığı açıklamada, 5 yıldır görev yaptığı eğitim kurumunda eko okullar projesinin koordinatörlüğünü üstlendiğini belirterek, öğrenci, veli ve öğretmenlerle birlikte çöp ve enerji konularında çalışmalar yaptıktan sonra bu yıl da su konusunu seçtiklerini vurguladı. Su konusunda enerji ve su verimliliği hakkındaki konuları işlerken etrafında yaşadıkları Beyşehir Gölü’nün kurumasına da sessiz kalamadıklarını belirten Burçak, “Aslında bu etkinliğimiz Dünya Çevre Günü kapsamında bir yürüyüş etkinliği idi. Tüm Beyşehir halkını ve yetkilileri gölümüzü korumak adına duyarlılığa davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Etkinlikte öğrencilerin su tasarrufunu içeren pankartlar taşıdığını belirten Burçak, suyun güzel ve daha verimli kullanılması konusunda mesajlar vermek isterken Beyşehir Gölü’nün de kurumaması noktasında duyarlılık, farkındalık oluşturmak için bu yürüyüşü düzenlediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Son 50 yılda Türkiye’de 36 göl kurumuş ve bunun çoğunluğu da Konya çevresinde olmuştur. Biz bu kuruyan göllerden birisi de Beyşehir Gölü olsun istemiyoruz. Son zamanlarda gölümüz hızla küçülmektedir. Oysa Beyşehir Gölü İç Anadolu’nun incisidir. Hem bizim içme su kaynağımız hem de turizm açısından önemli bir göldür. Kuruyup gitmesini istemiyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.