GENEL - 15 Eylül 2019 Pazar 17:29

Konya’da çoban köpekleri yarıştı

A
A
A
Konya’da çoban köpekleri yarıştı

Konya’da festival kapsamında düzenlenen ’Yerli Irklar Irk Standartları’ yarışmasında Türkiye geneli 420 çoban köpeği dereceye girmek için yarıştı.

Konya’da festival kapsamında düzenlenen ’Yerli Irklar Irk Standartları’ yarışmasında Türkiye geneli 420 çoban köpeği dereceye girmek için yarıştı.


Uluslararası Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen yarışma 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Parkında gerçekleştirildi. Yarışmaya Türkiye’nin birçok ilinden katılım sağlanırken, Erzurum, Sivas, Balıkesir, Ankara, Afyonkarahisar, Aksaray gibi çevre illerden katılım yoğundu. Yarışmada, Kangal, Akbaş, Malaklı ve Anadolu Çoban Köpeği cinsi yaklaşık 300 köpek yarıştı. Irk ve yaşlarına göre farklı kategorilerde yarıştırılan köpeklerden dereceye girenlere madalyaları verildi.


Uluslararası Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu organizatörü Akif Metin, bu organizasyonları gerçekleştirerek insanları bir araya getirmeye çalıştıklarını ve düğün havasında seçtikleri köpekleri ödüllendirdiklerini söyledi. Asıl amaçlarının çoban köpeklerini dünyaya tanıtmak olduğunu ifade eden Metin, "Şu an 400’e yakın kayıt yapıldı, 4 ırkta yarışılacak. Kangal, Akbaş, Malaklı ve Anadolu Çoban Köpeği. Yarışmamıza Erzurum, Kayseri, Antalya, Bursa, İstanbul, Ankara, Nevşehir ve Aksaray’dan çoban köpeği yarışmamıza katılım oldu" dedi.


Yarışmaya Ankara’dan gelen Cemil Özkan, dereceye girmekten önce köpekleri göstermenin önemli olduğunu ifade etti. Yarışmada ikinci olduklarını belirten Özkan, "Güzel bir duygu buraya gelip hayvanlarımızı tanıtmak, özellikle saf kan malak ırklarını göstermek. Köpeği yavruyken bir arkadaşımızdan aldık. Koyun sürüsünün arkasında büyüdü. Kemik yapısının en iyi olmasının en büyük etkenlerin birisi sürekli doğada gezdiği için yapısı gayet düzgün oldu ve büyüdü. Yani bahçelerde falan büyüyen köpeklerde kemik bozukluğu oluyor zaten. Genelde mamalarla besliyoruz hatta eski tabirle ’zavar’ yani arpa unuyla kemik suyunu karıştırarak çok güzel bir besin elde ediyoruz hayvanlarımız için. Yarışmalar için küçük çaplı da olsa gezintilerle köpeğimizi hazırladık" diye konuştu.


Diğer illerden gelen izleyiciler ise köpekleri çok sevdiklerini ve izlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yarışmayı, Ziya Ünal’ın ’Leon’ isimli Anadolu Çoban Köpeği birinci olarak tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.